Kolejne granty z programu Miniatura 4 zdobyły dr Joanna Bajzert i dr Agnieszka Żak z Katedry Immunologii, Patofizjologii i Prewencji Weterynaryjnej oraz dr Dominika Kulig i dr Żaneta Król-Kilińska z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych.
Kolejna lista rankingowa beneficjentów konkursu Miniatura 4 realizowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki przyniosła cztery granty dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dr Joanna Bajzert, dr Dominika Kulig, dr Żaneta Król-Kilińska i dr Agnieszka Żak zdobyły finansowanie działań naukowych, służących przygotowaniu kolejnych projektów badawczych planowanych do złożenia w konkursach NCN lub innych konkursach ogólnokrajowych i międzynarodowych. W sumie badaczki UPWr zdobyły na badania wstępne ponad 182 tys. zł.
Mniejsza alergenność białek krowiego mleka
Alergie występują obecnie u ok. 20% populacji – jedną z najczęściej diagnozowanych jest alergia pokarmowa, dotykająca 1-3% dorosłych i 4-6% dzieci. Właściwości alergizujące wykazuje 70-160 produktów i dodatków do żywności, a do najczęściej identyfikowanych alergenów Światowa Organizacja Zdrowia zalicza białka występujące w krowim mleku, jajach, zbożach, soi, rybach, mięczakach, orzechach i orzechach arachidowych. To tak zwana wielka ósemka alergenów pokarmowych.
Dr Joanna Bajzert w ramach Miniatury 4 zrealizuje projekt „Ocena reaktywności antygenowej białek mleka krowiego poddanych działaniu niekomercyjnych preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego oraz roślinnego” fot. Tomasz Lewandowski
Podstawowym i często jedynym sposobem leczenia alergii pokarmowych jest dieta eliminacyjna. Do żywienia noworodków i niemowląt wprowadza się mieszanki mlekozastępcze bazujące na białkach mleka krowiego o technologicznie obniżonych właściwościach alergennych. Jedną z metod redukcji alergenności białka krowiego mleka jest hydroliza enzymatyczna. Obecnie w przemyśle spożywczym wykorzystuje się do tego celu komercyjnie dostępne preparaty enzymów pochodzenia mikrobiologicznego, roślinnego i zwierzęcego. Koszty ich produkcji są jednak stosunkowo wysokie.
Dr Joanna Bajzert z Katedry Immunologii, Patofizjologii i Prewencji Weterynaryjnej poszukuje nowych enzymów, pozyskiwanych z łatwo dostępnych źródeł, zdolnych do wydajnej hydrolizy białek i skutecznego obniżania ich alergenności. W badaniach, które przeprowadzi w ramach programu Miniatura 4 Narodowego Centrum Nauki wykorzysta enzymy z dyni figolistnej Cucurbita ficifolia oraz drożdży Yarrovia lypolityca. Oceni, jak wpływają na redukcję alergenności białek krowiego mleka i dobierze optymalne warunki hydrolizy. Wyniki pozwolą na poszerzenie w przyszłości badań o kolejne alergeny z wielkiej ósemki, seler i sezam.
Bioaktywne kapsułki z kapsaicyną
Mikrokapsułkowanie, czyli zamykanie stałych, płynnych lub gazowych materiałów w miniaturowych kapsułach, pozwala na zaprojektowanie ich uwalniana w konkretnych dawkach i warunkach. Substancje są chronione przed warunkami takimi jak składniki żywności, wilgoć, powietrze czy światło, a jednocześnie kapsułki pomagają maskować smak, zapach czy barwę substancji bez straty na ich bioaktywnych właściwościach.
Dr Dominika Kulig z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych wyprodukuje jadalne kapsułki, w których alginian sodu będzie stanowił osłonkę, a kapsaicyna (substancja odpowiedzialna m.in. za ostrość papryczek chili) bioaktywny rdzeń kapsułki.
Dr Dominika Kulig zdobyła środki na zbadanie „Zastosowania chitooligomerów jako czynników sieciujących w produkcji jadalnych kapsułek zawierających substancje bioaktywne” fot. archiwum prywatne
Kapsułki będą sieciowane przy pomocy chitooligomerów lub mieszaniny chitooligomerów i chlorku wapnia, dzięki czemu będą zawierały dwie substancje bioaktywne: kapsaicynę o działaniu antyoksydacyjnym i chitooligomery, które posiadają właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Modyfikacja roztworu sieciującego pozwoli dr Kulig na projektowanie barierowości kapsułek, a więc i stopnia uwalniania substancji aktywnych w określonym środowisku.
Hydrożele na bazie wody mikroklastrowanej
Drugą beneficjentką grantu NCN z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych jest dr Żaneta Król-Kilińska, która będzie prowadziła badania pilotażowe hydrożeli wytwarzanych na bazie wody poddanej działaniu zimnej plazmy.
Tak zwana woda mikroklastrowana, w której na skutek działania zimnej plazmy nastąpiło rozbicie lub zredukowanie klastrów, jest ostatnio obiektem zainteresowań coraz większej liczby naukowców, gdyż ma specyficzne właściwości fizykochemiczne. Naukowcy zaobserwowali m.in. zmianę pH, przewodności elektrycznej, temperatury krzepnięcia i wrzenia. Woda mikroklastrowana wykazuje również aktywność przeciwdrobnoustrojową, a jej mechanizm działania na mikroorganizmy jest nadal przedmiotem badań. Ponadto – dzięki rozbiciu struktur wewnętrznych woda mikroklastrowana posiada wzmożone właściwości penetracyjne błon i ścian komórkowych.
Dr Żaneta Król-Kilińska zdobyła finansowanie badań pod nazwą „Biopolimerowe hydrożele wytwarzane na bazie wody poddanej działaniu plazmy” fot. archiwum prywatne
Dr Król-Kilińska oceni możliwości zastosowania wody mikroklastrowanej do produkcji hydrożeli z polimerów naturalnego pochodzenia takich jak alginian sodu, karagen i żelatyna. Prawdopodobnie, tak ja woda podana działaniu zimnej plazmy, hydrożele będą cechowały się odmiennymi parametrami niż te powstałe na bazie wody destylowanej. Szczególnie istotna może się tu okazać zdolność wzmożonej penetracji błon i ścian komórkowych, ponieważ badaczka UPWr planuje sprawdzić ich potencjał w produkcji kapsułek na substancje aktywne – witaminy, antyoksydanty, probiotyki czy fitosterole.
Mikrobiom koni z nieswoistym zapaleniem jelit
Badania mikrobiomu przewodu pokarmowego – który u wszystkich ssaków odgrywa ważną rolę w kształtowaniu i funkcjonowaniu układu immunologicznego – wykazały u zdrowych koni przewagę bakterii Firmicutes w jelicie grubym. Na drugim miejscu wykazano Bacteroidetes lub Verrocomicrobia. Zaburzenia proporcji między tymi gromadami u ludzi i psów są przyczyną nieswoistych zapaleń jelit (IBD). Nie ma jednak takich danych dotyczących koni.
A choroba ta może obejmować u koni zarówno jelito cienkie, jak i grube. Diagnostyka polega na wykluczeniu innych chorób przewodu pokarmowego i badaniu histopatologicznym materiału z błon śluzowych jelit, które wymaga poddania zwierzęcia znieczuleniu ogólnemu i laparotomii. Leczenie natomiast, jedynie objawowe, prowadzi zazwyczaj do silnego wychudzenia, wyniszczenia organizmu i śmierci.
Dr Agnieszka Żak zajmie się „Charakterystyką mikrobiomu jelitowego w poszczególnych fragmentach przewodu pokarmowego u koni zdrowych i koni z nieswoistym zapaleniem jelit” fot. archiwum prywatne
Dr Agnieszka Żak z Katedry Immunologii, Patofizjologii i Prewencji Weterynaryjnej UPWr przeanalizuje mikrobiom zdrowych koni i koni chorujących na IBD, aby określić skład i dominację gromad drobnoustrojów u zdrowych i i chorych zwierząt. Będą to dane wyjściowe do stworzenia algorytmu diagnostycznego nieswoistego zapalenia jelit u koni.
Jednocześnie z badaniami z Miniatury dr Żak bada w ramach programu „Innowacyjny naukowiec” rolę wydzielniczej immunoglobuliny A w regulowaniu reakcji immunologicznych w przewodzie pokarmowym koni zdrowych i z IBD. Porównanie wyników obu projektów może pomóc w ustaleniu zależności między mikrobiomem a poziomem wydzielniczej immunoglobuliny A w przewodzie pokarmowym koni.
Zobacz również:
Poprzednie granty przyznane w ramach Miniatury 4 dla
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.