eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Eksperci UPWr: Niebezpieczne odpady płoną, duszą i trują!

08.08.2023

Skuteczne metody utylizacji odpadów niebezpiecznych są bardzo drogie, co prowadzi do nielegalnych praktyk, takich jak „przypadkowe samozapłony”. W efekcie takiego pożaru ilość składowanych odpadów zmniejsza się bowiem o nawet 90 proc., a ryzyko kary jest niewielkie, bo ciężko wskazać sprawcę – mówi dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

WAZZA „Ciepła”, czyli wspólna inicjatywa miasta i wrocławskich uczelni

04.08.2023

Studenci i naukowcy trzech wrocławskich uczelni projektują ogród społeczny dla seniorów. Wszystko dzięki finansom płynącym z miasta.

Badaczka UPWr odkryła nowy gatunek grzyba

03.08.2023

Colletotrichum acericola – to pierwszy gatunek grzyba odkryty we Wrocławiu. Znaleziony przypadkiem i bardzo ciekawy, m.in. ze względu na żywiciela, na którym został odnaleziony. – To klon jesionolistny, obcy i inwazyjny gatunek drzewa, który „uciekł z hodowli” i zagraża naszemu lokalnemu środowisku – mówi dr Katarzyna Patejuk z Zakładu Fitopatologii i Mykologii.

Kiedy kości zdradzają swoje tajemnice

01.08.2023

Letnie warsztaty antropologiczno-archeologiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to zajęcie dla cierpliwych, dociekliwych i uważnych. Uczestnicy badali szczątki znajdujące się w czterech urnach z cmentarzyska ciałopalnego ludności bałtyjskiej zamieszkującej Pojezierze Mrągowskie.

Prof. Lech: – Nauka jest jak rozwiązywanie łamigłówek

26.07.2023

Nowo mianowany profesor Krzysztof Lech mówi o swoich mentorach, sensie uprawiania nauki, o tym, co w tej nauce otwiera drzwi, ale też o swoim sentymencie do... buraka ćwikłowego i wymaganiach wobec studentów.

Dobry dydaktyk, czyli taki, który wysłucha i zrozumie

21.07.2023

Ireneusz Osak ze Studium Języków Obcych i Nauk Humanistyczno-Społecznych i dr Piotr Czaczka ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu Uniwersytetu Przyrodniczego zostali wskazani przez studentów jako najlepsi dydaktycy swoich instytucji. Opowiadają o potrzebie dialogu, wyrozumiałości i o tym, jak pasje mogą pomóc w codziennej pracy.

Naukowcy z UPWr wzięli udział w szkole letniej projektu SEASONED w Hiszpanii

20.07.2023

Dziesięcioro młodych naukowców z UPWr wzięło udział w szkole letniej projektu SEASONED zorganizowanej przez Uniwersytet Miguela Hernandeza de Elche w Orihueli (UMH), koordynowanego przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Przez pięć dni poznawali tajniki analizy sensorycznej, zwiedzali laboratoria i lokalne targowiska oraz dyskutowali z przedstawicielami czołowych hiszpańskich producentów żywności.

Eksperci UPWr: sałatki, koktajle i zupy - to dieta na upały

18.07.2023

Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o tym, co jeść i pić w upalne dni, czego unikać oraz czym się nawadniać. – W okresie upałów trzeba dużo pić i co ważne pić bardzo często, małymi porcjami, podczas całego dnia. Unikać powinniśmy natomiast produktów smażonych, fast food i potraw ostro przyprawionych, a jeśli sięgamy po lody, to po sorbety – mówi dietetyczka.

Dwa granty z NCN dla UPWr

18.07.2023

Ponad 2,5 mln zł dla Uniwersytetu Przyrodniczego zdobyli dr Tomasz Janek i prof. Sebastian Opaliński w konkursie Narodowego Centrum Nauki Opus 24.

Agata Skubisz dba o to, by na uczelni było zielono

17.07.2023

Na korytarzach między budynkami Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt od kilku lat przybywa zieleni. Za te piękne rośliny odpowiedzialna jest Agata Skubisz, której największą pasją są kwiaty.

Paweł Jarzembowski. Asplenium scolopendrium L. - Baza zdjęć roślin z Europy Centralnej - fotografia mikroskopowa. [kolekcja botaniczna] Dostępny w Atlasie Zasobów Otwartej Nauki,  Licencja: CC BY-SA 4.0,

Baza AZON-u powiększyła się o ponad 10 tysięcy zasobów

14.07.2023

W projekcie Atlas Zasobów Otwartej Nauki 2.0. (AZON 2.0.) UPWr udostępnił do wspólnej bazy ponad 10 tysięcy zasobów naukowych. W obu edycjach udostępniliśmy łącznie już ponad 18 tysięcy materiałów.

Miniatura 7 na badanie mszaków

11.07.2023

Dr Sylwia Wierzcholska z Zakładu Biologii Roślin zdobyła grant – 45 516 zł – w konkursie Miniatura 7 na projekt badawczy „Jak forofity kształtują różnorodność zależnej flory epifitycznej w górskich lasach gospodarczych?”.

UPWr po raz pierwszy gospodarzem programu BIP w ramach EU GREEN

10.07.2023

W ramach działań EU GREEN UPWr zorganizował kurs Blended Intensive Programme (BIP SOIL) dotyczący ochrony gleby i zarządzania glebami zdegradowanymi i przemysłowymi. Za nami pierwsza, stacjonarna część.

Zielone pojęcie, czyli co słychać w podcastach UPWr

07.07.2023

Podcasty nagrywane z badaczami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w cyklu „Mamy zielone pojęcie” poruszają różne tematy: suszę, zdrowe żywienie, behawior zwierząt, znaczenie owadów (również w kuchni), ale też stawiają pytania o granice nauki. Kolejna edycja ruszy wraz z początkiem roku akademickiego.

Eksperci UPWr: grypa kotów – co o niej wiemy i jak uniknąć zakażenia

06.07.2023

Za większość nagłych zgonów kotów poprzedzonych dusznościami, drgawkami lub atakami padaczki odpowiada zakażenie wirusem grypy ptaków podtypu H5N1. Na 29 przebadanych dotąd próbek wynik dodatni dało 20, m.in. ta pochodząca od kota leczonego w uczelnianej przychodni weterynaryjnej. – Sprawa jest poważna, ale należy tonować stwierdzenia, że mamy do czynienia z epidemią ptasiej grypy u kotów – mówi prof. Krzysztof Rypuła z Zakładu Chorób Zakaźnych Zwierząt i Administracji Weterynaryjnej UPWr.

Pamiętamy o zamordowanych profesorach lwowskich

04.07.2023

Przedstawiciele wrocławskich uczelni, władz miasta i województwa złożyli kwiaty pod pomnikiem upamiętniającym lwowskich profesorów, zamordowanych w lipcu 1941 roku po napaści III Rzeszy na Związek Sowiecki. W imieniu społeczności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu hołd ofiarom kaźni złożył rektor Jarosław Bosy.

Nowa dyscyplina na UPWr: biotechnologia

03.07.2023

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu utworzono nową dyscyplinę badawczą. To biotechnologia. Jej przewodniczącym został prof. Zbigniew Lazar z Katedry Mikrobiologii i Biotechnologii Żywności.

Grzyby internetem natury

03.07.2023

W najnowszym odcinku podcastu eksperci z UPWr – dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa opowiadają o tym, które grzyby są najbardziej trujące, jak rozpoznać grzyby jadalne i czy grzyby z The Last of Us istnieją naprawdę.

Prof. Łabaz: – Znalazłam klucz do dydaktyki

28.06.2023

Prof. Beata Łabaz – zdaniem studentów jedna z najlepszych dydaktyków na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym – o tym, czego nauczyli ją jej synowie, którzy studiują, dlaczego polubiła zajęcia dydaktyczne i jak je prowadzić ciekawiej.

Akademia Dobrego Piwa 2023. Wybrano najlepszych

26.06.2023

Konkurs Akademia Dobrego Piwa 2023 to piąta edycja ADP. Pierwsza odbyła się w 2017 roku, krótko po uruchomieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pierwszych w Polsce podyplomowych studiów z zakresu piwowarstwa. W czasie rekrutacji miejsca skończyły się po tygodniu. Ten sukces sprawił, że Akademia – konkurs dla piwowarów – była kolejnym krokiem w promocji dobrych praktyk.

UPWr awansuje w CWTS Leiden Ranking 2023

23.06.2023

UPWr po raz kolejny znalazł się w gronie najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Jesteśmy liderami w kategorii gender – mierzącej procentowy udział kobiet w liczbie autorów publikacji, uzyskaliśmy też wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych.

  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 66

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png