wybierz kategorie wiadomości
Studentki UPWr laureatkami konkursu SPAK
04.07.2023
Katarzyna Betkier i Julia Ochojska zdobyły odpowiednio I i II miejsce w konkursie SPAK na najlepsze prace dyplomowe z zakresu architektury krajobrazu obronione w roku akademickim 2021-2022.
Nowa dyscyplina na UPWr: biotechnologia
03.07.2023
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu utworzono nową dyscyplinę badawczą. To biotechnologia. Jej przewodniczącym został prof. Zbigniew Lazar z Katedry Mikrobiologii i Biotechnologii Żywności.
Grzyby internetem natury
03.07.2023
W najnowszym odcinku podcastu eksperci z UPWr – dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa opowiadają o tym, które grzyby są najbardziej trujące, jak rozpoznać grzyby jadalne i czy grzyby z The Last of Us istnieją naprawdę.
Perspektywy 2023. UPWr na pierwszym miejscu wśród uczelni przyrodniczych w Polsce
29.06.2023
UPWr po raz kolejny znalazł się na pierwszym miejscu wśród uczelni przyrodniczych w Polsce. Utrzymuje też wysokie pozycje w Rankingu Kierunków Studiów, a w zestawieniu ogólnym plasuje się na 30. miejscu.
Prof. Łabaz: – Znalazłam klucz do dydaktyki
28.06.2023
Prof. Beata Łabaz – zdaniem studentów jedna z najlepszych dydaktyków na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym – o tym, czego nauczyli ją jej synowie, którzy studiują, dlaczego polubiła zajęcia dydaktyczne i jak je prowadzić ciekawiej.
Justyna Horbowy – z miłości do kwiatów
27.06.2023
Justyna Horbowy, studentka drugiego roku architektury krajobrazu, zdobyła czwarte miejsce na Czwartych Florystycznych Mistrzostwach Polski Juniorów. Udział w nich dofinansował jej Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
UPWr awansuje w CWTS Leiden Ranking 2023
23.06.2023
UPWr po raz kolejny znalazł się w gronie najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Jesteśmy liderami w kategorii gender – mierzącej procentowy udział kobiet w liczbie autorów publikacji, uzyskaliśmy też wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych.
Niekonwencjonalne drożdże i ciemne słody, czyli jak stworzyć piwo
23.06.2023
Piwowarzy żartują, że ich zadaniem jest tylko przygotowanie brzeczki, a zadaniem drożdży – cała reszta. Badania na Uniwersytecie Przyrodniczym pokazują, jak zastosowanie różnych szczepów tych mikrorganizmów wpływa na jakość piwa. Co to znaczy jakość, dowiemy się dziś na finale Akademii Dobrego Piwa.
Dr Nowaczyk i dr Poradowski – kiedy uczenie jest pasją
20.06.2023
Dr Renata Nowaczyk i dr Dominik Poradowski zdobyli jedne z najwyższych ocen w ankietach studenckich na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej. Ich recepta na sukces? Wyleczyć się z „choroby doktorskiej”, tłumaczyć, że najważniejsze jest myślenie i rozumienie procesów zachodzących zarówno w pojedynczych komórkach, jak i ich układach, a nie uczenie się na pamięć definicji. Podkreślają, że w dydaktyce ważny jest wzajemny szacunek i umiejętność przyznania, że też się czegoś nie wie.
Co mówią kości, czyli prawda zakopana w ziemi
19.06.2023
Zawód archeologa i antropologa to wyjątkowe zajęcie. Nie tylko fascynujące, ale też trudne, często obciążone dużymi emocjami. Z czym muszą się mierzyć naukowcy? Co udało się wyczytać z kości znalezionych w dolnośląskich filiach obozów koncentracyjnych, jakie były kulisy badań czaszki Janiny Lewandowskiej, jedynej kobiety zamordowanej w Katyniu? W najnowszym odcinku podcastu na te i inne pytania odpowiadają prof. Barbara Kwiatkowska i dr Paweł Konczewski z Zakładu Antropologii UPWr.
Sukces UPWr w prestiżowym rankingu THE Impact
06.06.2023
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już po raz drugi znalazł się w THE Impact Rankings, notując przy tym spore awanse w poszczególnych kategoriach. To jedyny międzynarodowy ranking oceniający szkoły wyższe pod kątem Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ, a jego celem jest promowanie uczelni mierzących się z wyzwaniami współczesności oraz mających wkład w budowanie zrównoważonego społeczeństwa.
Mięso – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie
05.06.2023
W najnowszym odcinku podcastu Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka i prof. Małgorzata Korzeniowska z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych odpowiadają m.in. na pytania dlaczego potrzebne jest nam białko zwierzęce, czy wegetarianizm to przyszłość, a weganizm to tylko moda i jak na środowisko oddziałuje hodowla zwierząt.
Miniatura 7 dla dr Wdowczyk
01.06.2023
Dr Aleksandra Wdowczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska zdobyła finansowanie na badania wstępne nad oczyszczaniem odcieków ze składowisk odpadów komunalnych w roślinnych systemach osadu czynnego. 43 771 zł przyznano jej w konkursie Miniatura 7.
Nauczeni własnym doświadczeniem
31.05.2023
Na przekór powiedzeniu „zapomniał wół, jak cielęciem był”, dr Małgorzata Meissner i dr Jerzy Potyrała doskonale pamiętają swoje studenckie czasy i stali się takimi dydaktykami, jakich sami chcieli mieć. Ich starania docenili studenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w corocznych ankietach, wybierając ich jako najlepszych dydaktyków z wydziału.
Studentki UPWr ze stypendium na zagraniczne studia
29.05.2023
Sześć studentek Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało laureatkami Studenckiego Programu Stypendialnego. To Marta Marcinek, Maria Karpeta, Klaudia Marzec, Maria Malinowska, Adrianna Czupryna i Weronika Kuźnia.
Komórki do zadań specjalnych
26.05.2023
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
Troje naukowców UPWr ze stypendium START
25.05.2023
Dr Dariusz Strugarek, dr Aleksandra Wdowczyk oraz doktorantka Daria Marczak zostali stypendystami programu START Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.
Dr Karolina Bierowiec finalistką konkursu Młode Talenty
22.05.2023
Naukowczyni z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, dr Karolina Bierowiec, została finalistką konkursu Młode Talenty.
Kleszcze, komary i pająki – małe, ale groźne
22.05.2023
W najnowszym odcinku podcastu prof. Joanna Mąkol i dr Jarosław Pacoń rozmawiają m.in. na temat tego, czy będziemy ponownie mieli do czynienia z plagą komarów, czy to prawda, że komary chętniej atakują osoby pijące alkohol, czy istnieją skuteczne sposoby ochrony przed kleszczami i czy w Polsce są jakiekolwiek pająki, które są dla człowieka groźne?
UPWr w gronie najlepszych uczelni świata
16.05.2023
Nasza uczelnia znalazła się w gronie najlepszych uczelni świata według najnowszego zestawienia The Center for World University Ranking „Global 2000”. UPWr zajął 1783 miejsce na ponad 20 tysięcy ocenionych.
Grow Green – mieszkańcy parkom kieszonkowym mówią "tak"
12.05.2023
Dr Kornelia Kwiecińska, badaczka w projekcie realizowanym w europejskim programie Horyzont 2020, mówi o sukcesie zielonych podwórek, o tym jak mieszkańcy oceniają współpracę przy ich powstawaniu. – Nasza uczelnia i miasto Wrocław były jednymi z trzech liderów projektu służącego szukaniu rozwiązań, które mają zmniejszać negatywne skutki zmian klimatycznych – mówi dr Kwiecińska.