wybierz kategorie wiadomości
Sukces naukowców UPWr w konkursie POLSA
29.12.2023
W ostatniej edycji konkursu Polskiej Agencji Kosmicznej (POLSA) wyróżnione zostały prace doktorskie dr. Dariusza Strugarka i dr. Mateusza Drożdżewskiego.
Mamy LIDERA! Naukowczyni UPWr z szansą na podbicie rynku kosmetycznego
27.12.2023
Projekt dr Agnieszki Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy otrzyma finansowanie w XIV edycji programu „Lider” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Naukowczyni UPWr chce opracować metodę otrzymywania wielofunkcyjnej substancji konserwującej dla przemysłu kosmetycznego - alternatywy dla m.in. nieakceptowanych przez konsumentów sztucznych konserwantów.
UPWr na podium konkursu „W kółko kręcę”
22.12.2023
Kampania organizowana przez Miasto Wrocław od 2020 roku zebrała tym razem ponad 1400 uczestników, którzy łącznie przejechali 450 000 kilometrów, czyli odległość z Ziemi na Księżyc i jeszcze dalej. W tej rywalizacji UPWr zajmuje trzecie miejsce na podium.
UPWr liderem w drodze do realizacji celów zrównoważonego rozwoju
21.12.2023
To już druga edycja prestiżowego zestawienia QS World University Rankings: Sustainability, a pierwsza, w której udział bierze Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Wyniki pokazują, że UPWr jest jednym z pionierów wdrażania i promocji idei zrównoważonego rozwoju nie tylko w Polsce, ale i w tej części Europy.
Nagroda Premiera dla wybitnych naukowczyń z UPWr
15.12.2023
Dr Agnieszka Krawczyk-Łebek i dr Karolina Tkacz zostały uhonorowane Nagrodą Premiera za wyróżniające się prace doktorskie, mające znaczący wkład w rozwój polskiej nauki w dyscyplinach nauki biologiczne i technologii żywności.
Współpraca UPWr i sektora mleczarskiego: „Chcemy skupić się na białkach”
13.12.2023
Badania naukowe wspierające sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji – to główne założenia programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. W projekcie uczestniczy osiem spółdzielni mleczarskich i sześć uczelni, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Doktorantki UPWr zdobyły dofinansowanie z programu Perły Nauki
12.12.2023
W I edycji programu Perły Nauki, finansowanym przez Ministerstwo Edukacji i Nauki, dwie doktorantki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyły wsparcie finansowe na swoje innowacyjne badania. Katarzyna Leicht oraz Aleksandra Hendrysiak wyróżniły się projektami, które mają znaczący potencjał wpływu na rozwój nauki oraz przemysłu spożywczego.
Absolutorium Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego – relacja
11.12.2023
Absolwenci Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.
Nowy WZB zajmie się badaniami Ziemi i kosmosu
06.12.2023
Na UPWr powstał kolejny Wiodący Zespół Badawczy – SPACE OS – skoncentrowany na badaniach Ziemi i kosmosu za pomocą technik geodezyjnych. Na początku listopada odbyło się także pierwsze spotkanie wybranej w sierpniu nowej Rady WZB.
Cyfrowy bliźniak pomoże monitorować cyklony, susze i powodzie
05.12.2023
Ekstremalne warunki pogodowe i zmiany klimatu to największe wyzwania, przed którymi obecnie stoi świat. Stworzenia wirtualnej repliki systemów ziemskich (cyfrowego bliźniaka) do symulacji i przewidywania m.in. „pogodowych i klimatycznych” scenariuszy, to jeden z głównych celów inicjatywy Destination Earth Komisji Europejskiej. Swój udział w tym ważnym przedsięwzięciu będzie miał prof. Witold Rohm z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Świat bez głodu
04.12.2023
17 Celów Zrównoważonego Rozwoju, czyli Agenda 2030 to wyznaczone przez Organizację Narodów Zjednoczonych strategiczne cele, których realizacja ma ochronić świat prze katastrofą. Już wiadomo, że większości z nich nie uda się zrealizować w wyznaczonym czasie. Wiadomo też, że o Celach i ich znaczeniu społecznym, politycznym, czy gospodarczym wielu ludzi nie wie nic.
Absolutorium Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt – relacja
04.12.2023
Absolwenci Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt świętowali ukończenie studiów.
Praca magisterska w formie artykułu? To możliwe
29.11.2023
Nie każdy wie, że istnieje inna forma pracy magisterskiej, niż ta tradycyjna. Jedną z alternatyw jest napisanie artykułu naukowego. O swoim doświadczeniu z tą formą opowiadają Monika Siniawska, Kamila Koj i Martyna Rybak, absolwentki Technologii Żywności i Żywienia Człowieka.
Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - relacja
27.11.2023
Absolwenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.
Hodowla bydła: między zyskiem a dobrostanem
24.11.2023
Wiele krów traci ciążę na wczesnym etapie, do 50 dnia. Ustalenie ich profilu hematologicznego pomaga w wykryciu zaburzeń rozrodczych. Szybka diagnostyka ma kluczowe znaczenie dla utrzymania rentowności stada i efektywnej reprodukcji.