eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

70-lecie UPWr, czyli przyrodnicy dla wrocławian

12.05.2021

Czy pies może jeść cukierki? Jak zagospodarować na swoim podwórku deszczówkę, dbać o warzywa na działce i o kwiaty ozdobne w domu? Co jeść, by być zdrowym? Na te i wiele innych pytań naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego będą odpowiadali od 17 do 21 maja podczas Tygodnia Przyrodników.

UPWr w European University Association

07.05.2021

Europejskie Stowarzyszenie Uniwersytetów – EUA – obchodzi w tym roku 20-lecie swojego istnienia. I właśnie przyjęło do swojego grona nowych członków. To uczelnie z Chorwacji, Włoch i Francji oraz z Polski – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

kichająca kobieta siedząca obok psa

Eksperci UPWr: Czy istnieją psy dla alergików?

07.05.2021

Powszechnie panuje przekonanie, że psy posiadające włosy zamiast sierści są bardziej hipoalergiczne i lepiej nadają się na kompanów dla osób cierpiących na alergię. Okazuje się jednak, że badania dotyczące ras hipoalergicznych są niejednoznaczne.

Ostatnia chwila na rekrutację na UPWr

04.05.2021

14 lipca kończy się rekrutacja na studia I stopnia i jednolite studia magisterskie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Mamy nadzieję, że wybraliście już kierunek, na który chcecie się zapisać, ale dla niezdecydowanych mamy kilka rad jak wybrać studia.

nietoperz na skale

Nietoperze – chrońmy nocnych mieszkańców Wrocławia

27.04.2021

– Nietoperze to wrażliwa i zagrożona grupa ssaków. Wszystkie gatunki, które występują w Polsce znajdują się pod ochroną prawną. Rzetelna edukacja jest jedną z podstaw ich ochrony – mówi Łukasz Iwaniuk, jeden z organizatorów Wrocławskiego Festiwalu Nietoperzy.

Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021

27.04.2021

Tylko do konkursu Interstudent 2021 wpłynęło 140 zgłoszeń. Kapituła konkursów na najlepszego studenta zagranicznego i Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021 – pod przewodnictwem prof. Arkadiusza Mężyka – wybrała zwycięzców. Gwiazdą Marketingu została Paulina Boroń-Kacperek, dyrektor Biura Rekrutacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Studenci zagraniczni w Polsce 2021

26.04.2021

Studenci zagraniczni w Polsce – według najnowszego raportu Najwyższej Izby Kontroli w roku akademickim 2019/2020 było ich ponad 77 tysięcy, a od roku 2016 umiędzynarodowienie wzrosło o 27,1%. Dzisiaj jednak kluczowe pytanie brzmi: jak na umiędzynarodowienie wpłynęła pandemia i związane z nią ograniczenia?

Kwietniowe posiedzenie senatu

23.04.2021

Senatorowie zatwierdzili zmiany do Regulaminu studiów mające zastosowanie w okresie ograniczenia lub zawieszenia funkcjonowania uczelni.

Kobieta siedząca przed komputerem

Otwarcie aplikacji do Szkoły Doktorskiej UPWr

22.04.2021

Szkoła Doktorska UPWr przyjmuje wnioski na rok akademicki 2021/2022. Termin ich składania upływa 2 lipca 2021 roku.

UPWr partnerem Polskiego Multimedialnego Raportu Klimatycznego

21.04.2021

Pierwszy Polski Multimedialny Raport Klimatyczny zostanie zaprezentowany przed II edycją Szczytu Klimatycznego TOGETAIR 2021. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to jedna z dziesięciu uczelni, która jest partnerem przedsięwzięcia przygotowywanego w ścisłej współpracy Fundacji Czyste Powietrze.

Szkoła Doktorska UPWr: prof. Szyda i analiza bioinformatyczna

20.04.2021

Prof. Joanna Szyda: – Szkoła Doktorska UPWr to szansa dla ambitnych i pracowitych. Analiza danych, big data, data mining to nowoczesne narzędzia, które pozwalają naukowcom zupełnie inaczej spojrzeć na zwierzęta i mikroorganizmy, które badają.

rośliny doniczkowe

Eksperci UPWr: Jak dbać o rośliny doniczkowe?

16.04.2021

Rośliny doniczkowe wprowadzają do domu nie tylko przyjemną atmosferę, ale także zapewniają dużo tlenu i służą jako piękny dodatek do każdego wnętrza. Warto wiedzieć, jakie rośliny wybrać do swojego domu i jak o nie dbać, by jak najdłużej z nami żyły.

Zdjęcie ilustracyjne

Zajęcia zdalnie do końca semestru letniego 2020/2021

15.04.2021

W związku z sytuacją epidemiczną prowadzenie zajęć w siedzibie UPWr zostaje wstrzymane do końca semestru letniego 2020/2021.

murawa

Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?

09.04.2021

Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.

zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę

Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?

29.03.2021

Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.

Marcowe posiedzenie senatu

26.03.2021

Zmiana warunków rekrutacji na anglojęzyczną rekrutację, dyskusja o wynikach naboru na studia II stopnia, systemie zapewnienia jakości kształcenia i promocji uczelni – to najważniejsze punkty marcowego posiedzenia senatu.

UPWr tylko zdalnie do 18 kwietnia

26.03.2021

Zdalny tryb pracy i nauki zostaje utrzymany do 18 kwietnia 2021 r.

Profesor Bronkowska współpracowała z piekarnią Familijna dzięki projektowi Mozart

Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną

16.03.2021

Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png