eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Rusza rekrutacja na studia II stopnia

12.01.2024

15 stycznia rozpoczyna się rekrutacja na drugi stopień studiów. Do wyboru jest 16 kierunków i 24 specjalności.

15. jubileuszowy Koncert noworoczny – muzyka i sztuka dla dobrej sprawy

10.01.2024

Już w piątek odbędzie się charytatywny, piętnasty Koncert noworoczny. Ten wyjątkowy wieczór, dedykowany wsparciu Fundacji Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci, rozpocznie się od aukcji charytatywnej, prowadzonej przez redaktora Marka Obszarnego. Wydarzenie, które stało się już uczelnianą tradycją, co roku przyciąga tłumy gości pragnących wesprzeć szczytny cel.

Kolejny symulator na weterynarii. „Kształcimy ponad europejski standard”

08.01.2024

Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr, jako jedyni w Europie, uczą się na nowoczesnych symulatorach endoskopowych. Dzięki temu mają możliwość przeprowadzić symulowany proces np. gastroskopii i bronchoskopii, a po zakończeniu, szczegółowo przeanalizować jego przebieg. W grudniu na UPWr trafił trzeci taki symulator.

O przyszłości uczelni z młodymi naukowcami

05.01.2024

Młodzi, zdolni naukowcy z nieprzeciętnymi osiągnięciami (stypendia i nagrody Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, premiera, ministra nauki, granty programu LIDER) spotkali się z prof. Jarosławem Bosym, rektorem UPWr na „śniadaniu ludzi z pasją”, by porozmawiać o przyszłości UPWr i ich roli w jej budowaniu.

EU GREEN – to już rok!

04.01.2024

Współpraca 9 uniwersytetów z 9 krajów w czasie ostatnich 12 miesięcy była niejednokrotnie starciem kultur i mentalności, ale też jedyną w swoim rodzaju okazją do czerpania z poszczególnych, często bardzo różnorodnych doświadczeń i rozwiązań.

Mamy LIDERA! Naukowczyni UPWr z szansą na podbicie rynku kosmetycznego

27.12.2023

Projekt dr Agnieszki Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy otrzyma finansowanie w XIV edycji programu „Lider” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Naukowczyni UPWr chce opracować metodę otrzymywania wielofunkcyjnej substancji konserwującej dla przemysłu kosmetycznego - alternatywy dla m.in. nieakceptowanych przez konsumentów sztucznych konserwantów.

Studentka UPWr doceniona za sukcesy w olimpiadach

20.12.2023

Studentka pierwszego roku weterynarii, Aleksandra Sznel, zdobyła stypendium w ramach Studenckiego Programu Stypendialnego dla laureatów olimpiad. Tym samym zyskując uznanie za osiągnięcia w nauce już na samym początku swojej akademickiej drogi.

Radości, szczęścia i mądrości (nie tylko od święta)!

18.12.2023

Gdy przy świątecznym stole spotkają się różne pokolenia, poglądy i przekonania, doceńmy ich bogactwo. Pozornie niezsynchronizowani, a jednak idealnie zgrani – to część naszej tradycji.

Współpraca UPWr i sektora mleczarskiego: „Chcemy skupić się na białkach”

13.12.2023

Badania naukowe wspierające sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji – to główne założenia programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. W projekcie uczestniczy osiem spółdzielni mleczarskich i sześć uczelni, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Wybieramy choinkę!

12.12.2023

Do 15 grudnia do godziny 23:59 można zagłosować na najciekawszą (lub najładniejszą) choinkę – można je oglądać w holu Centrum Dydaktyczno-Naukowego. Kilka dni temu jury, w którym znalazła się m.in. dziekan Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, wybrało „swoją” trójkę. Teraz czas na publiczność!

Strajki. Historia, jakiej nie znacie

12.12.2023

13 grudnia 1981 roku – tego dnia wprowadzono stan wojenny w Polsce. To na ówczesnej Akademii Rolniczej we Wrocławiu, dzisiaj Uniwersytecie Przyrodniczym, rozpoczął się najdłużej trwający uczelniany strajk okupacyjny. Kilka lat później studenci związani z opozycją, również ci z AR, strajkami pokazali, że chcą zmian. I zmiany przyszły – w czerwcu 1989 roku.

Jubileusz 100-lecia Jerzego Kiersnowskiego

11.12.2023

Były kwiaty, podniosłe przemówienia, wiele wzruszeń i nieoczekiwane prezenty. Doc. Jerzy Kiersnowski świętował jubileusz setnych urodzin, a gratulacje składali mu nie tylko przyjaciele, współpracownicy, wychowankowie i rektor UPWr, ale też przedstawiciele władz państwowych, samorządowych i kombatantów Armii Krajowej.

Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz

08.12.2023

Co to jest wysoko jakościowy sen, czy z wiekiem rośnie podatność na jego zaburzenia i czy bardziej służy nam sen zimowy czy letni opowiada dr Aleksandra Karykowska z Zakładu Antropologii UPWr.

100 lat wyjątkowego życia

08.12.2023

Właśnie skończył 100 lat – urodził się 5 grudnia 1923 roku. Żołnierz Armii Krajowej, więzień stalinowskich łagrów i naukowiec, o którym przyjaciele i wychowankowie mówią krótko – człowiek wartości. Jerzy Kiersnowski.

Nowy WZB zajmie się badaniami Ziemi i kosmosu

06.12.2023

Na UPWr powstał kolejny Wiodący Zespół Badawczy – SPACE OS – skoncentrowany na badaniach Ziemi i kosmosu za pomocą technik geodezyjnych. Na początku listopada odbyło się także pierwsze spotkanie wybranej w sierpniu nowej Rady WZB.

Na UPWr startuje Ekstranet Studencki

06.12.2023

Dziś, w Mikołajki, na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu startuje Ekstranet Studencki – miejsce w pełni dedykowane Wam, studentom. Tu możecie zorganizować swój kalendarz, znaleźć ważne informacje i być na bieżąco ze wszystkimi wydarzeniami.

XXII Dzień Aktywności Studenckiej na UPWr – działo się!

05.12.2023

XXII Dzień Aktywności Studenckiej na UPWr zgromadził około 40 stoisk pełnych quizów, konkursów i ciekawych eksponatów. Jak co roku, było ciekawie i zabawnie!

Ustanowiono nowy samorząd wydziałowy

28.11.2023

Utworzenie nowego Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu oznacza nie tylko autonomię naukową, ale także powstanie nowego samorządu studenckiego. Wiceprzewodniczący Piotr Małolepszy i członkini zarządu ds. współprac Klaudia Kwietniewska widzą w nowym wydziale szansę na rozwój i innowacje.

Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - relacja

27.11.2023

Absolwenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.

Gdzie smak spotyka innowację. Nauka o żywności z profesorem Edgarem Chambersem IV

22.11.2023

Profesor Edgar Chambers IV z University of Kansas opowiada o swojej podróży do świata nauki o żywności, jego wizycie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, historii i przyszłości nauki o żywieniu oraz szczegółach dotyczących zaawansowanych badań, w których bierze udział.

  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 66

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png