wybierz kategorie wiadomości
Skończmy z rutyną, czas podjąć ryzyko
01.01.2024
Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr o sytuacji finansowej uczelni, podziale subwencji, innowacyjnej dydaktyce, którą wymusza m.in. rozwój sztucznej inteligencji oraz decyzjach, jakich oczekuje od nowego ministra nauki.
Sukces naukowców UPWr w konkursie POLSA
29.12.2023
W ostatniej edycji konkursu Polskiej Agencji Kosmicznej (POLSA) wyróżnione zostały prace doktorskie dr. Dariusza Strugarka i dr. Mateusza Drożdżewskiego.
Mamy LIDERA! Naukowczyni UPWr z szansą na podbicie rynku kosmetycznego
27.12.2023
Projekt dr Agnieszki Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy otrzyma finansowanie w XIV edycji programu „Lider” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Naukowczyni UPWr chce opracować metodę otrzymywania wielofunkcyjnej substancji konserwującej dla przemysłu kosmetycznego - alternatywy dla m.in. nieakceptowanych przez konsumentów sztucznych konserwantów.
Studentka UPWr doceniona za sukcesy w olimpiadach
20.12.2023
Studentka pierwszego roku weterynarii, Aleksandra Sznel, zdobyła stypendium w ramach Studenckiego Programu Stypendialnego dla laureatów olimpiad. Tym samym zyskując uznanie za osiągnięcia w nauce już na samym początku swojej akademickiej drogi.
Nagroda Premiera dla wybitnych naukowczyń z UPWr
15.12.2023
Dr Agnieszka Krawczyk-Łebek i dr Karolina Tkacz zostały uhonorowane Nagrodą Premiera za wyróżniające się prace doktorskie, mające znaczący wkład w rozwój polskiej nauki w dyscyplinach nauki biologiczne i technologii żywności.
Współpraca UPWr i sektora mleczarskiego: „Chcemy skupić się na białkach”
13.12.2023
Badania naukowe wspierające sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji – to główne założenia programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. W projekcie uczestniczy osiem spółdzielni mleczarskich i sześć uczelni, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.