eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Miniatura 7 na badanie mszaków

11.07.2023

Dr Sylwia Wierzcholska z Zakładu Biologii Roślin zdobyła grant – 45 516 zł – w konkursie Miniatura 7 na projekt badawczy „Jak forofity kształtują różnorodność zależnej flory epifitycznej w górskich lasach gospodarczych?”.

UPWr po raz pierwszy gospodarzem programu BIP w ramach EU GREEN

10.07.2023

W ramach działań EU GREEN UPWr zorganizował kurs Blended Intensive Programme (BIP SOIL) dotyczący ochrony gleby i zarządzania glebami zdegradowanymi i przemysłowymi. Za nami pierwsza, stacjonarna część.

Eksperci UPWr: grypa kotów – co o niej wiemy i jak uniknąć zakażenia

06.07.2023

Za większość nagłych zgonów kotów poprzedzonych dusznościami, drgawkami lub atakami padaczki odpowiada zakażenie wirusem grypy ptaków podtypu H5N1. Na 29 przebadanych dotąd próbek wynik dodatni dało 20, m.in. ta pochodząca od kota leczonego w uczelnianej przychodni weterynaryjnej. – Sprawa jest poważna, ale należy tonować stwierdzenia, że mamy do czynienia z epidemią ptasiej grypy u kotów – mówi prof. Krzysztof Rypuła z Zakładu Chorób Zakaźnych Zwierząt i Administracji Weterynaryjnej UPWr.

Pamiętamy o zamordowanych profesorach lwowskich

04.07.2023

Przedstawiciele wrocławskich uczelni, władz miasta i województwa złożyli kwiaty pod pomnikiem upamiętniającym lwowskich profesorów, zamordowanych w lipcu 1941 roku po napaści III Rzeszy na Związek Sowiecki. W imieniu społeczności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu hołd ofiarom kaźni złożył rektor Jarosław Bosy.

Studentki UPWr laureatkami konkursu SPAK

04.07.2023

Katarzyna Betkier i Julia Ochojska zdobyły odpowiednio I i II miejsce w konkursie SPAK na najlepsze prace dyplomowe z zakresu architektury krajobrazu obronione w roku akademickim 2021-2022.

Nowa dyscyplina na UPWr: biotechnologia

03.07.2023

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu utworzono nową dyscyplinę badawczą. To biotechnologia. Jej przewodniczącym został prof. Zbigniew Lazar z Katedry Mikrobiologii i Biotechnologii Żywności.

Grzyby internetem natury

03.07.2023

W najnowszym odcinku podcastu eksperci z UPWr – dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa opowiadają o tym, które grzyby są najbardziej trujące, jak rozpoznać grzyby jadalne i czy grzyby z The Last of Us istnieją naprawdę.

Prof. Łabaz: – Znalazłam klucz do dydaktyki

28.06.2023

Prof. Beata Łabaz – zdaniem studentów jedna z najlepszych dydaktyków na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym – o tym, czego nauczyli ją jej synowie, którzy studiują, dlaczego polubiła zajęcia dydaktyczne i jak je prowadzić ciekawiej.

Justyna Horbowy – z miłości do kwiatów

27.06.2023

Justyna Horbowy, studentka drugiego roku architektury krajobrazu, zdobyła czwarte miejsce na Czwartych Florystycznych Mistrzostwach Polski Juniorów. Udział w nich dofinansował jej Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Akademia Dobrego Piwa 2023. Wybrano najlepszych

26.06.2023

Konkurs Akademia Dobrego Piwa 2023 to piąta edycja ADP. Pierwsza odbyła się w 2017 roku, krótko po uruchomieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pierwszych w Polsce podyplomowych studiów z zakresu piwowarstwa. W czasie rekrutacji miejsca skończyły się po tygodniu. Ten sukces sprawił, że Akademia – konkurs dla piwowarów – była kolejnym krokiem w promocji dobrych praktyk.

UPWr awansuje w CWTS Leiden Ranking 2023

23.06.2023

UPWr po raz kolejny znalazł się w gronie najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Jesteśmy liderami w kategorii gender – mierzącej procentowy udział kobiet w liczbie autorów publikacji, uzyskaliśmy też wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych.

Niekonwencjonalne drożdże i ciemne słody, czyli jak stworzyć piwo

23.06.2023

Piwowarzy żartują, że ich zadaniem jest tylko przygotowanie brzeczki, a zadaniem drożdży – cała reszta. Badania na Uniwersytecie Przyrodniczym pokazują, jak zastosowanie różnych szczepów tych mikrorganizmów wpływa na jakość piwa. Co to znaczy jakość, dowiemy się dziś na finale Akademii Dobrego Piwa.

Co mówią kości, czyli prawda zakopana w ziemi

19.06.2023

Zawód archeologa i antropologa to wyjątkowe zajęcie. Nie tylko fascynujące, ale też trudne, często obciążone dużymi emocjami. Z czym muszą się mierzyć naukowcy? Co udało się wyczytać z kości znalezionych w dolnośląskich filiach obozów koncentracyjnych, jakie były kulisy badań czaszki Janiny Lewandowskiej, jedynej kobiety zamordowanej w Katyniu? W najnowszym odcinku podcastu na te i inne pytania odpowiadają prof. Barbara Kwiatkowska i dr Paweł Konczewski z Zakładu Antropologii UPWr.

Kampus Biskupin oczami studentów: zielony i innowacyjny projektowo

14.06.2023

Studenci Architektury Krajobrazu UPWr stworzyli projekty zagospodarowania Kampusu Biskupin w zgodzie z zasadami zrównoważonego rozwoju. – Studenckie pomysły są ciekawe i pełne innowacyjnych oraz „zielonych” rozwiązań projektowych. Dlatego powinny być impulsem do podjęcia działań, aby kampus stał się w przyszłości modelową, wielofunkcyjną przestrzenią publiczną Wrocławia – mówi dr Anna Bocheńska-Skałecka.

Studenci rolnictwa zdobyli III miejsce w zawodach Agro Games

06.06.2023

Studenci rolnictwa Patryk Golina, Wiktor Hanko, Maurycy Wiszniowski i Mateusz Zając zajęli trzecie miejsce w zawodach Agro Games organizowanych na SGGW w Warszawie.

Mięso – jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie

05.06.2023

W najnowszym odcinku podcastu Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka i prof. Małgorzata Korzeniowska z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych odpowiadają m.in. na pytania dlaczego potrzebne jest nam białko zwierzęce, czy wegetarianizm to przyszłość, a weganizm to tylko moda i jak na środowisko oddziałuje hodowla zwierząt.

Miniatura 7 dla dr Wdowczyk

01.06.2023

Dr Aleksandra Wdowczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska zdobyła finansowanie na badania wstępne nad oczyszczaniem odcieków ze składowisk odpadów komunalnych w roślinnych systemach osadu czynnego. 43 771 zł przyznano jej w konkursie Miniatura 7.

Studentki UPWr ze stypendium na zagraniczne studia

29.05.2023

Sześć studentek Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało laureatkami Studenckiego Programu Stypendialnego. To Marta Marcinek, Maria Karpeta, Klaudia Marzec, Maria Malinowska, Adrianna Czupryna i Weronika Kuźnia.

Komórki do zadań specjalnych

26.05.2023

Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?

Troje naukowców UPWr ze stypendium START

25.05.2023

Dr Dariusz Strugarek, dr Aleksandra Wdowczyk oraz doktorantka Daria Marczak zostali stypendystami programu START Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.

Nominowani za wsparcie dla Ukrainy

24.05.2023

W organizowanym po raz pierwszy konkursie „Uniwersytety Europejskie – sojusze przyszłości” Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu nominowany był do nagrody w kategorii Wsparcie dla Ukrainy.

  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 76

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png