wybierz kategorie wiadomości
Młodzi naukowcy z UPWr ze stypendiami START 2021
07.07.2021
Dr Joanna Kowalska, dr Sabina Lachowicz-Wiśniewska i Radosław Zajdel, przed którym obrona doktoratu, zostali stypendystami Fundacji na rzecz Nauki Polskiej START 2021.
Węch i mikrobiom, czyli Sonata 16 i dwa granty na UPWr
02.07.2021
Jak pachną ludzie lub zwierzęta z zakażeniem wirusowym i czy można do ich diagnozowania wykorzystać psy? Jakie związki wzbogacające żywność wpływają korzystnie na mikrobiom jelitowy człowieka? Odpowiedzi na te pytania szukać będą dr Anna Matczuk i dr Sabina Lachowicz, których projekty zdobyły finansowanie w ramach programu Sonata 16 NCN.
Ponad 1,5 mln zł dla młodych naukowców UPWr
01.07.2021
Minister edukacji i nauki przyznał stypendia wybitnym młodym naukowcom, wśród których znalazło się aż ośmioro badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Preludium BIS 2 – dwa granty dla UPWr
30.06.2021
Ponad milion z programu Preludium BIS 2 NCN dostało dwoje naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak oraz prof. Andrzej Białowiec, liderzy dwóch Wiodących Zespołów Badawczych.
Opus 20 – granty dla naukowców z UPWr
24.06.2021
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w programie OPUS 20 Narodowego Centrum Nauki zdobyli prawie trzy miliony złotych na swoje badania. To dr Piotr Stępień, dr inż. Jarosław Waroszewski i prof. Robert Kupczyński.
Naukowy dream team: Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz
21.06.2021
Znają się od liceum. Razem skończyli studia na technologii żywności i żywienia. Teraz pracują w jednym zespole jako doktoranci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności pod okiem prof. Anety Wojdyło. Wspólnie wyjeżdżają na staże zagraniczne, gdzie poznają nowe metody badawcze i uczą się pracować w międzynarodowym środowisku.
Arkadiusz Szkudlarek: – Dzielę czas między karierę zawodową i naukową
09.06.2021
O pasji do swoich projektów i pracy zawodowej, chęci ciągłego kształcenia się, a także o jednym z najważniejszych momentów w życiu opowiada Arkadiusz Szkudlarek, który na UPWr realizuje doktorat wdrożeniowy.
Animacje o dyscyplinach: zootechnika i rybactwo
02.06.2021
Siódma animacja z cyklu „Wiemy jak", poświęcona dyscyplinie zootechnika i rybactwo, przedstawia najważniejsze zagadnienia związane z dobrostanem zwierząt i bioróżnorodnością, nad którymi pracują naukowcy UPWr.
Dr Stegenta-Dąbrowska: – Nauka jest dla mnie wszystkim
23.05.2021
Ze śmiechem przyznaje, że kiedy tylko wstanie, już myśli o zajęciach, badaniach i laboratorium. Właśnie zajęła 5. miejsce w konkursie Narodowego Centrum Badań i Rozwoju – na 307. projektów! Dostanie prawie milion na badania nad zwiększeniem efektywności procesu kompostowania przy użyciu biowęgli. Dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej zaledwie trzy lata temu obroniła doktorat.
UPWr w European University Association
07.05.2021
Europejskie Stowarzyszenie Uniwersytetów – EUA – obchodzi w tym roku 20-lecie swojego istnienia. I właśnie przyjęło do swojego grona nowych członków. To uczelnie z Chorwacji, Włoch i Francji oraz z Polski – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Prof. Janik: – Przyroda uczy inżyniera pokory
07.05.2021
Nowo powołany profesor Grzegorz Janik z Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska o tym, czego przyrodnicy mogą nauczyć inżyniera, co z tą nauką ma wspólnego... opera i jak się łączy liczby z wodą.
SKN Antropologów „Juvenis” zbadało styl życia wrocławskich studentów
05.05.2021
Błażej Łukianowski, przedstawiciel Studenckiego Koła Naukowego Antropologów „Juvenis”, alarmuje: – Wyniki badań jednoznacznie wskazują, że słaba wiedza na temat zdrowego stylu życia wpływa negatywnie na nawyki żywieniowe i brak aktywności fizycznej.
Prof. Bujak z UPWr nowym dyrektorem COBORU
29.04.2021
Prof. Henryk Bujak z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa wygrał konkurs Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.
Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021
27.04.2021
Tylko do konkursu Interstudent 2021 wpłynęło 140 zgłoszeń. Kapituła konkursów na najlepszego studenta zagranicznego i Gwiazdy Umiędzynarodowienia 2021 – pod przewodnictwem prof. Arkadiusza Mężyka – wybrała zwycięzców. Gwiazdą Marketingu została Paulina Boroń-Kacperek, dyrektor Biura Rekrutacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Studenci zagraniczni w Polsce 2021
26.04.2021
Studenci zagraniczni w Polsce – według najnowszego raportu Najwyższej Izby Kontroli w roku akademickim 2019/2020 było ich ponad 77 tysięcy, a od roku 2016 umiędzynarodowienie wzrosło o 27,1%. Dzisiaj jednak kluczowe pytanie brzmi: jak na umiędzynarodowienie wpłynęła pandemia i związane z nią ograniczenia?
Szkoła Doktorska UPWr: prof. Szyda i analiza bioinformatyczna
20.04.2021
Prof. Joanna Szyda: – Szkoła Doktorska UPWr to szansa dla ambitnych i pracowitych. Analiza danych, big data, data mining to nowoczesne narzędzia, które pozwalają naukowcom zupełnie inaczej spojrzeć na zwierzęta i mikroorganizmy, które badają.
Historia ukryta w glebie
18.04.2021
Kiedyś nauczyciel i uczeń, dziś każdy z nich idzie własną naukową drogą – dr Jarosław Waroszewski i jego były magistrant Michał Dudek. Obaj związani są z Instytutem Nauk o Glebie i Ochrony Środowiska UPWr. Naukowo zajmują się glebami, ale ich zainteresowania i metody badawcze są zupełnie odmienne.
Hassanali Mollashahi – Chcę ulepszać miasta
07.04.2021
Zieleń miejska pełni różnego rodzaju funkcje ekosystemowe dla człowieka i środowiska, a ja, jako młody badacz chcę dowiedzieć się, jak mogę ulepszać miasta i uczynić je bardziej inteligentnymi – mówi Hassanali Mollashahi, student Szkoły Doktorskiej UPWr.
Prof. Adam Figiel: Szkoła Doktorska UPWr czeka
24.03.2021
Nowoczesne rolnictwo wymaga dzisiaj specjalistycznej wiedzy z bardzo wielu obszarów nauki. Prof. Adam Figiel podkreśla: – Nasza szkoła doktorska czeka na naukowców, którzy mają świadomość wyzwań, z jakimi musi się mierzyć ludzkość.
Klaudia Masztalerz: – Nie widzę siebie na zawsze zamkniętej w laboratorium
18.03.2021
Na początku były studia z odnawialnych źródeł energii, ale ciekawsze okazało się opracowywanie procesów pozyskiwania zdrowej żywności. Dla Klaudii Masztalerz, doktorantki w Instytucie Inżynierii Rolniczej najważniejsze jest, by nie dać się zamknąć z pomysłami w laboratorium. Chce przekuwać je w produkcję zdrowego i smacznego jedzenia. Chętnie czerpie z doświadczeń zagranicznych, ale swoją przyszłość widzi tylko w Polsce.
Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną
16.03.2021
Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.