wybierz kategorie wiadomości
IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi
20.09.2017
Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.
Trwa rekrutacja na studia doktoranckie
29.08.2017
Trwa rekrutacja na studia III stopnia na wydziałach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Poszukujemy osób zainteresowanych prowadzeniem interdyscyplinarnych badań naukowych – mówi prorektor prof. Jarosław Bosy.
Zielona Dolina: podpisano porozumienie UPWr i samorządu
10.08.2017
300 milionów złotych z Regionalnego Programu Operacyjnego – to wymierny efekt porozumienia pomiędzy Uniwersytetem Przyrodniczym i Dolnośląskim Urzędem Marszałkowskim dotyczącym budowy „Zielonej Doliny”.
Absolwenci polsko-chińskich studiów z architektury krajobrazu
07.07.2017
W Changshy w Chinach odbyły się obrony prac magisterskich studentów specjalności Chinese and Polish traditions in shaping of the landscape na architekturze krajobrazu. Na wręczenie dyplomów pojechali rektor Tadeusz Trziszka i prorektor Józef Sowiński.
Czy biotechnologia uratuje świat?
19.06.2017
Z Jensem Nielsenem – specjalistą od metabolizmu drożdży, ludzkiej flory jelitowej oraz produkcji biopaliw i biochemikaliów – rozmawiamy o tym, czy możliwy jest świat bez ropy, jak bakterie w jelitach wpływają na nasze zdrowie i czy kiedyś to właśnie bakterie nas uzdrowią.
Impact’17 – byliśmy jego częścią
09.06.2017
Kraków był przez dwa dni europejską stolicą innowacji – na kongresie impact’17 spotkali się naukowcy, biznesmeni, przedsiębiorcy i administracja rządowa. UPWr zaprosił panelistów do dyskusji o wyzwaniach w zakresie żywności i nowoczesnego rolnictwa.
Pożegnaliśmy profesor Dziubę
29.05.2017
Była dociekliwa, otwarta na młodych, wciąż szukająca odpowiedzi na naukowe zagadki. Kochała podróże i chętnie dzieliła się zdobytymi podczas nich doświadczeniami. Pożegnaliśmy profesor Ewelinę Dziubę.
Konwent nie tylko o Zielonej Dolinie
23.05.2017
Transfer technologii, współpraca środowiska naukowego z przedsiębiorcami, umiejętność reagowania na wzywania – to tylko niektóre kwestie podnoszone podczas trzeciego posiedzenia Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego.
Rusza Akademia Dobrego Piwa
17.05.2017
Prof. Joanna Kawa-Rygielska o naszym konkursie Akademia Dobrego Piwa i pierwszych w Polsce studiach podyplomowych dla piwowarów uruchomionych na UPWr.
Żegnamy prof. Stanisława Przestalskiego
28.04.2017
Był wybitnym naukowcem cenionym w kraju i za granicą, doktorem honoris causa Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Zmarł w wieku 90 lat.
Nowo mianowany profesor Mirosław Anioł – żyję pracą
26.04.2017
Mirosław Anioł – z Belwederu wrócił z nominacją profesorką. I opowiada, dlaczego biotechnologia ma przed sobą przyszłość, czym są biotransformacje, czy chmiel może mieć działanie przeciwnowotworowe i gdzie szuka natchnienia.
EIT+ w nowych rękach
07.04.2017
Gmina Wrocław przekazała swoje udziały we Wrocławskim Centrum Badań EIT+ Skarbowi Państwa. Na taki sam krok zdecydowały się wrocławskie uczelnie. Minister nauki Jarosław Gowin nie kryje, że to szansa dla całego środowiska naukowego.
BIOSTRATEG – pieniądze dla innowacyjnej gospodarki
06.04.2017
Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wezmą udział w 5 z 16 projektów zakwalifikowanych do finansowania w ramach programu BIOSTRATEG. W dwóch jesteśmy liderem, w trzech – partnerem naukowym.
Zmarł prof. Eugeniusz Kołota – był prawdziwym autorytetem
05.04.2017
Dwa lata temu świętował jubileusz 50-lecia pracy naukowej i dydaktycznej, a w dowód uznania został honorowym członkiem Polskiego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych. Pożegnaliśmy prof. Eugeniusza Kołotę, który zmarł po krótkiej chorobie.
CIT - innowacyjne centrum UPWr
04.04.2017
Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja planowana na UPWr w najbliższych latach. Jej wartość to ponad 94 mln złotych, z czego 29 mln wyłoży uczelnia. Dofinansowanie w wysokości 65 mln zatwierdził na ostatnim swoim posiedzeniu Zarząd Województwa Dolnośląskiego.
Europa stawia na biotechnologie
30.03.2017
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu uczestniczył w europejskich badaniach możliwości i szans biogospodarki w zlewni Dunaju. O badaniach i reindustrializacji Europy mówi prof. Józef Sowiński.
Jak sięgać po fundusze europejskie?
23.03.2017
Horyzont 2020. Największy w historii program finansowania badań naukowych i innowacji w Unii Europejskiej. Jego budżet do 2020 roku zamknie się sumą 80 mld euro. Co trzeba o nim wiedzieć?
Energia wprost z przyrody
21.03.2017
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu był pierwszą polską uczelnią, która uruchomiła studia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami. Nic dziwnego, że stawia też na OŹE we własnej infrastrukturze.
Wyniki konkursu na logo Zielonej Doliny
15.03.2017
Z ponad 200 zgłoszeń jury konkursu wybrało zwycięski logotyp programu „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”.
Być jak Maria Curie-Skłodowska?
08.03.2017
Była pierwszą Polką i pierwszą kobietą w ogóle, którą doceniono Nagrodą Nobla – i to dwukrotnie (choć po raz pierwszy razem z mężem Piotrem). Czy dzisiaj kobietom w nauce jest łatwiej?
Jeść czy nie jeść? Oto jest pytanie!
02.03.2017
Prof. Monika Bronkowska z Wydziału Nauk o Żywności wyjaśnia, czy warto pościć i czym się różni post od głodówki.