CIT - innowacyjne centrum UPWr
Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja planowana na UPWr w najbliższych latach. Jej wartość to ponad 94 mln złotych, z czego 29 mln wyłoży uczelnia. Dofinansowanie w wysokości 65 mln zatwierdził na ostatnim swoim posiedzeniu Zarząd Województwa Dolnośląskiego.
Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności, w skrócie nazywane Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT), to największa inwestycja planowana na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w najbliższych latach. Jej wartość to ponad 94 miliony złotych, z czego 29 milionów wyłoży uczelnia. Dofinansowanie w wysokości 65 milionów zatwierdził na ostatnim swoim posiedzeniu Zarząd Województwa Dolnośląskiego, zarządzający funduszami europejskimi trafiającymi na Dolny Śląsk za pośrednictwem RPO (Regionalnego Programu Operacyjnego). Dofinansowanie uzyskała także Politechnika Wrocławska, która wybuduje „Kompleks GEO-3EM-ENERGIA EKOLOGIA EDUKACJA” o wartości prawie 104 mln zł (w tym 70 mln z RPO).
Projekt Centrum Innowacyjnych Technologii na Uniwersytecie Przyrodniczym (a wcześniej jego koncepcja) przeszedł wiele kolejnych etapów ocen na poziomie województwa, ministerstw infrastruktury i szkolnictwa wyższego. Ostateczną decyzję o przyznaniu dofinansowania z RPO marszałek województwa Cezary Przybylski ogłosił 4 kwietnia na wspólnej z rektorem UPWr, prof. Tadeuszem Trziszką, konferencji prasowej.
– Bardzo liczyłem na tę decyzję i ogromnie się z niej cieszę – mówi rektor Tadeusz Trziszka. – Stworzenie Regionalnego Centrum Innowacyjnych Technologii wpisuje się w strategię rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego. To strategia budowy Uniwersytetu 3 Generacji, będącego jednym z ważnych ogniw gospodarki. Uniwersytety na całym świecie wchodzą w tę nową fazę rozwoju, stając się ważnymi ośrodkami transferu wiedzy do gospodarki. Taką uczelnią będzie wkrótce Uniwersytet Przyrodniczy. Zakres naszej działalności badawczej to szeroko pojęte środowisko naturalne człowieka i żywność we wszystkich aspektach jej pozyskiwania i przetwarzania (od pola do stołu), w tym żywność prozdrowotna. Innymi słowy zajmujemy się większością globalnych problemów ludzkości. Mamy doświadczenie i potencjał, a dzięki centrum zdobędziemy supernowoczesną infrastrukturę, żeby szukać rozwiązania tych problemów. Współpracując z przedsiębiorcami, ale też samorządowcami, decydentami – jesteśmy w stanie pobudzić rozwój gospodarczy regionu, dostarczyć nowe technologie, materiały, procesy. Tylko w ten sposób można budować konkurencyjną przewagę regionu, a co za tym idzie wpływać na jakość życia jego mieszkańców – podkreśla prof. Tadeusz Trziszka.
W ramach inwestycji CIT powstanie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu sześć nowoczesnych ośrodków badawczo-wdrożeniowych. Są to:
-
Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności (na Biskupinie),
-
Centrum Produktu Regionalnego (w Pawłowicach),
-
Ośrodek Zaawansowanych Technologii Produkcji Ogrodniczej (w Psarach),
-
Centrum Eksperymentalnych Zakażeń Zwierząt (w rejonie pl. Grunwaldzkiego),
-
Ośrodek Badawczy Technologii Produkcji Roślinnej (na Swojczycach),
-
Centrum Diagnostyki Chorób Roślin (przy ul. Norwida).
Rektor Tadeusz Trziszka zapowiada utworzenie w najbliższym czasie struktury zarządzającej CIT, wspomagającej pozyskiwanie projektów naukowych i współpracę z podmiotami gospodarczymi, które stanowią bardzo ważny element rozliczenia i trwałości projektu budowy centrum.
Nim jednak sam projekt powstał, liczne zespoły naukowe na poszczególnych wydziałach UPWr opracowywały swoje własne plany badań, których realizację ta nowoczesna infrastruktura umożliwi. Większość projektów badawczych i badawczo-wdrożeniowych realizowanych dotychczas na UPWr ma charakter bardzo praktyczny, podporządkowany konkretnym gospodarczym potrzebom i wyzwaniom, tak więc i te nowe pomysły związane z CIT, spotkały się już w fazie planowania ze sporym zainteresowaniem przedsiębiorców.
– Taka inwestycja to dla każdej uczelni duże wyzwanie – podkreśla rektor Trziszka. – Ale my mamy na Uniwersytecie Przyrodniczym dobre doświadczenia, bo ostatnia dekada to był dla nas czas wielu pozytywnych zmian. W ciągu 8 lat na modernizację i budowę nowych obiektów wydaliśmy prawie 260 milionów złotych. Ze wsparciem ze środków publicznych powstały m.in. Centrum Bioinżynierii, Centrum Diagnostyki Eksperymentalnej i Innowacyjnych Technologii Biomedycznych, Centrum Mikrobiologii i Oceny Zagrożeń Żywności, Centrum Geo-Info-Hydro. Teraz podejmujemy kolejny wielki wysiłek. Robimy to ze świadomością, że to także ogromne zobowiązanie wobec mieszkańców tego regionu, wobec Polski. Jestem przekonany, że każda z tych 90 milionów złotówek przyniesie nam wszystkim zwielokrotniony pożytek – podkreślał profesor Trziszka.
Prace nad projektem Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności, czyli de facto sześcioma poważnymi inwestycjami, wpisującymi się w różne zakresy aktywności wydziałów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, trwały wiele miesięcy i zaangażowane w nie było wiele osób.
W poprzedniej kadencji prace nad projektem koordynował prorektor prof. Andrzej Drabiński, w tej – prof. Adam Szewczuk, obecny prorektor odpowiadający za rozwój uczelni
. Nad przygotowaniem dokumentacji aplikacyjnej czuwał dyrektor Bartłomiej Wojdyło. Na koncepcję badawczego wykorzystania przyszłej infrastruktury niemały wpływ mieli i dziekani wydziałów, i najaktywniejsi naukowcy. – Czasem wspólnie z profesorem Romanem Kołaczem, ówczesnym rektorem, musieliśmy powściągać naszych kolegów, tak wiele mieli pomysłów, że żaden budżet by tego nie wytrzymał – uśmiecha się profesor Trziszka, który na etapie tworzenia koncepcji opiniował ją z pozycji prorektora ds. nauki.
Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności w skrócie:
Warto podkreślić, że wszystkie nowo powstające budynki będą korzystać z odnawialnych źródeł energii, a w infrastrukturze towarzyszącej wokół nich zieleń i odpowiednio dobrane rośliny są elementem dominującym. Centrum Innowacyjnych Technologii ma stać się także wizualną wizytówką Uniwersytetu Przyrodniczego. |
jc