wybierz kategorie wiadomości
Dr Vanessa Brum-Bastos – naukowczyni międzynarodowa
06.06.2022
Pochodząca z Brazylii dr Vanessa Brum-Bastos zajmuje się analizowaniem danych przestrzennych. Wraz z Wiodącym Zespołem Badawczym SpaceOS Uniwersytetu Przyrodniczego bada kontekstowe modele mobilności ludzi.
Młóto browarnicze – z odpadu do wartościowego składnika żywności
31.05.2022
Pochodzący z Indonezji doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Joncer Naibaho chce swoimi badaniami dołożyć cegiełkę do rozwiązania kryzysu głodu na świecie.
Ponad 10 milionów dla naukowców z UPWr
26.05.2022
Opus 22, Sonata 17 i Miniatura 6 – naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zdobyli łącznie ponad 10 milionów złotych na badania. W dwóch projektach UPWr jest liderem.
Mikrobiom – fascynujący ekosystem
25.05.2022
Wiemy coraz więcej, o tym, jak istotną rolę odgrywa mikrobiom w organizmie człowieka, jak zmienia się zależnie od stresujących sytuacji. Również u zwierząt hodowlanych stres zaburza mikrobiologię układu pokarmowego – opowiada Natalia Szeligowska, doktorantka z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego, główna autorka publikacji, która ukazała się w czasopiśmie „BMC Veterinary Research”.
Prof. Pusz: – Życie lasu jest fascynujące i chcemy o tym uczyć
24.05.2022
Ośrodek Badań Środowiska Leśnego i Hodowli Zwierząt Łownych UPWr w Złotówku zmienia priorytety. Już nie gospodarka łowiecka, a rozwinięcie nauk leśnych zarówno w dydaktyce, jak i nauce, będzie najważniejszym rozdziałem jego działalności. Takie cele stawia sobie nowy koordynator ośrodka prof. Wojciech Pusz.
Doktorant Tomasz Turek: – Dobry matematyk przyda się wszędzie
23.05.2022
Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr Tomasz Turek stworzy model zanieczyszczeń powietrza w aglomeracji miejskiej wywoływanych głównie przez silniki spalinowe.
Żegnamy prof. Irenę Górską
13.05.2022
Matka Wydziału – tak nazywano panią profesor Irenę Górską, dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr w latach 1987-1993. Wymagała od siebie i od innych. W świat technologów żywności wniosła nowe spojrzenie badawcze, poszerzające perspektywę naukową.
Naukowcy z UPWr wśród laureatów Programu START
12.05.2022
Troje naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało wyróżnionych stypendiami naukowymi od Fundacji na rzecz Nauki Polskiej.
UPWr. Widoczni na Horyzoncie
12.05.2022
Naukowcy z trzech Priorytetowych Obszarów Badawczych – weterynaria, technologia i nauki o żywności oraz nauki o środowisku – przyjętych jako wiodące na uczelni od października 2021 do marca 2022 złożyli 22 wnioski projektowe w międzynarodowych konkursach na projekty badawcze w ramach programu Horyzont Europa.
Studenci i doktoranci UPWr jadą na zagraniczne staże
06.05.2022
Dzięki programom takim jak BioLAB oraz DBU, zdolni, ambitni studenci i doktoranci UPWr mają szansę wyjechać na staże do zagranicznych ośrodków badawczych. W tym roku rozwijać się naukowo za granicę jadą m.in. Marek Pieczka, Rafał Stępień i Kamila Kluczek.
Prof. Hadaś: – Szkoła Doktorska to rewolucja
05.05.2022
Prof. Tomasz Hadaś, członek Rady Szkoły Doktorskiej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, w roku akademickim 2021/2022 przewodniczący jej komisji rekrutacyjnej przyznaje, że coraz częściej kandydaci do SD wiedzą, czego chcą i od szkoły, i od promotora. Wciąż jednak nie doceniają znaczenia umiędzynarodowienia.
Złoty Medal targów Polagra Premiery dla projektu UPWr!
29.04.2022
Innowacyjny system sterowania obiegiem wody na obiektach melioracyjnych INOMEL – rozwiązanie, które opracowali m.in. naukowcy Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji UPWr – otrzymał Złoty Medal targów Polagra Premiery w kategorii „Maszyny, urządzenia i usługi dla rolnictwa”.
PRELUDIUM BIS 3 dla naukowców UPWr
28.04.2022
Trzy nasze projekty otrzymały finansowanie w ramach konkursu PRELUDIUM BIS 3 ogłoszonego przez Narodowe Centrum Nauki. Dzięki niemu wyłonieni w ramach konkursu doktoranci Szkoły Doktorskiej UPWr wraz z promotorami będą prowadzić badania nad zdrowymi słodzikami, pozycjonowaniem multi-GNSS oraz wykorzystaniem połączonych technik emulgowania i suszenia owoców w celach prozdrowotnych.
Doktorantka Malwina Mularczyk. Biotechnolożka z pasją do mikrobiologii
26.04.2022
Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr Malwina Mularczyk w ramach doktoratu planuje stworzyć suplement dla koni, który będzie miał właściwości zapobiegające insulinooporności, będącej podłożem syndromu metabolicznego.
Doktorat w Szkole Doktorskiej UPWr? Ruszyła rekrutacja
22.04.2022
Szkoła Doktorska UPWr rekrutuje na rok akademicki 2022/2023. Ponad 70 promotorów i 80 tematów czeka na kandydatów. Rekrutacja potrwa do 30 maja 2022 roku.
Hydroenergia: czysta, tania, stabilna
21.04.2022
Polska wykorzystuje swój hydropotencjał zaledwie w 20 procentach. Wciąż nie doceniamy, jak ważnym źródłem energii może być woda – uważa prof. Robert Kasperek z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr. – Tymczasem zwiększenie udziału energetyki wodnej choćby o kilka procent to poprawa bezpieczeństwa energetycznego kraju.
Doktorat w 180 sekund
19.04.2022
Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr Safoura Reza zdobyła wyróżnienie w konkursie „Mój doktorat w 180 sekund” Instytutu Francuskiego w Polsce.
Żegnamy rektora Jerzego Kowalskiego
08.04.2022
Profesor Jerzy Kowalski, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu od 1990 do 1996 roku. Wymagający, ale też niebojący się trudnych i odważnych decyzji. Ci, którzy z nim współpracowali, mówią, że przeprowadził uczelnię przez czas przemian ustrojowych, wyznaczając kierunek, który twórczo rozwijany był przez kolejnych rektorów.
Zmarł rektor prof. Jerzy Kowalski
30.03.2022
Prof. Jerzy Kowalski, inżynier środowiska specjalizujący się w zakresie geologii i hydrogeologii inżynierskiej, ochrony i kształtowania środowiska wodnego oraz budownictwa ziemnego, rektor Akademii Rolniczej w latach 1990-1996, nie żyje. Zmarł po długiej i ciężkiej chorobie 30 marca.
Czy biowęgiel może być toksyczny? Doktorantka Ewa Syguła to zbada
28.03.2022
Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr Ewa Syguła w ramach projektu Preludium Bis zbada wpływ parametrów procesu pirolizy oraz właściwości substratu na uwalnianie lotnych związków organicznych z biowęgla.
Jak mądrze zagospodarować odpady przemysłowe? Pracują nad tym naukowcy UPWr
25.03.2022
Prof. Anna Michalska-Ciechanowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych UPWr wraz partnerami pracuje nad innowacyjnymi sposobami wykorzystania organicznych odpadów poprodukcyjnych przemysłu olejarskiego i serowarskiego.