eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Doktorant z UPWr wygrał szkolenie mentoringowe

16.03.2018

Paweł Stępień, zdobywca Diamentowego Grantu w 2015 roku, zakwalifikował się do szkolenia mentoringowego TopMinds, które organizowane jest przez stowarzyszenie TOP500 Innovators i Fundację Fulbrighta.

Profesor Andrzej Białowiec stypendystą Fulbrighta

14.03.2018

Naukowiec z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr, specjalizujący się w gospodarce odpadami, został stypendystą prestiżowego programu staży dla polskich naukowców – przez 9 miesięcy będzie prowadził badania na Iowa State University.

Studenci ocenili prowadzących – znamy najlepszych

13.03.2018

Po raz pierwszy ankietyzacja studentów przyjęła taką formę, wzbudziła takie zainteresowanie i zaangażowanie. Trzy wydziały zyskały dodatkowy dzień wolny, a każdy – najlepiej ocenionego przez studentów prowadzącego.

„Czas na zawodowców” – UPWr realizuje nowy projekt

09.03.2018

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie realizował projekt „Czas na zawodowców”. Na ten cel przeznaczono ponad 445 tys. zł.

VIII Szalona Studencka Noc Naukowa

09.03.2018

„Kobiety z pasją w nauce” – pod takim hasłem 8 marca odbyła się ósma już edycja Szalonej Studenckiej Nocy Naukowej, imprezy organizowanej przez studentów dla studentów.

Samorząd studencki UPWr – sposób na doświadczenie

05.03.2018

Łączy ich potrzeba działania. Przyznają, że dzięki temu działaniu zdobywają doświadczenie, które przyda im się w pracy. Samorząd studencki na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Strefa relaksu dla studentów WBiNoŻ

01.03.2018

Studenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności zyskali strefę relaksacyjno-edukacyjną – z poduchami i leżakami do wylegiwania się, a niebawem i ławkami do nauki – sponsorowaną przez firmę Tarczyński.

Awanturnicy w Pawłowicach. Muzyczni

28.02.2018

Podczas ostatniego Wieczoru Pawłowickiego wystąpił zespół Jaracas, wykonujący muzykę XVII-wiecznej Hiszpanii.

Dr Sue Dyson na UPWr. Od jeździectwa do weterynarii

27.02.2018

Dr Sue Dyson, światowej sławy specjalistka z zakresu ortopedii koni, była gościem specjalnym międzynarodowej konferencji zorganizowanej przez Sassebi Alina Palichleb, Equine Massage i Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr.

Gadżet promocyjny UPWr nagrodzony

26.02.2018

Rośliny in vitro zamknięte w małych słoikach, rozmnażane w Katedrze Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa, zostały nagrodzone w konkursie Genius Universitatis na najlepszy gadżet promujący uczelnię wyższą w Polsce.

Lutowe posiedzenie senatu

26.02.2018

Do najważniejszych spraw lutowego posiedzenia senatu należało wyrażenie zgody na zbycie nieruchomości w Zabrodziu, referaty z działalności biblioteki, wydawnictwa, studium pedagogicznego, uniwersytetu otwartego oraz informacje o warunkach socjalno-bytowych studentów.

Studenckie śniadanie z rektorem

23.02.2018

Rektor Tadeusz Trziszka zaprosił na śniadanie dziesięcioro studentów – aktywistów, naukowców, sportowców i wolontariuszy – aby podziękować im za ich działalność, docenić sukcesy i porozmawiać o tym, co wspólnie można zmienić na UPWr.

Biopaliwo z drożdży i alg – grant NCN

21.02.2018

Dr Adam Dobrowolski z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności WBiNoŻ otrzymał 1,5 mln zł na badania z konkursu SONATA BIS 7. Sprawdzi, czy i w jaki sposób biomasa brunatnych alg morskich może być wykorzystana do produkcji biopaliw przez drożdże.

Europejska Karta Naukowa. Co daje pracownikom i UPWr?

19.02.2018

W Polsce to wyróżnienie ma 67 instytucji. Przyznaje je Komisja Europejska na podstawie analizy zasad funkcjonowania wnioskodawcy, zalecając – po uwzględnieniu braków – naprawczy plan działania. Za dwa lata pierwsza ocena.

Uniwersytet Dzieci na Uniwersytecie Przyrodniczym

15.02.2018

Cel do 2025 roku: pół miliona dzieci – 20% wszystkich uczniów klas 1-6 SP i 28 tysięcy nauczycieli – 10% wszystkich uczących w klasach 1-6. Do zrealizowania z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.

Ekspert UPWr: Doceńmy ryby. Nie tylko w śledzika

13.02.2018

Polacy w ciągu roku jedzą średnio 12 kilogramów ryb. Dla porównania: Norweg je ich 46 kg, a Portugalczyk aż 60 kg. Najczęściej wybieramy mintaja, a zaraz po nim – śledzie. Dlaczego warto jeść ryby?

Tytuł studenta-wynalazcy dla doktorantki UPWr

09.02.2018

Joanna Kozłowska, doktorantka w Katedrze Chemii UPWr, została laureatką konkursu „Student-wynalazca” za cykl 46 wynalazków. Jej badania mogą w przyszłości ułatwić walkę z rakiem.

Nagroda ministra za najlepszą pracę inżynierską

08.02.2018

Jakub Chruściński, absolwent gospodarki przestrzennej na UPWr, wieloletni prezes SKN Planowania Przestrzennego „Puzzle”, otrzymał nagrodę ministra infrastruktury za najlepszą pracę inżynierską – poświęcił ją identyfikacji i ocenie ryzyka lokalnych powodzi opadowych.

Ekspert UPWr: Tłusty czwartek? Szanujmy tradycję!

08.02.2018

Żeby nie mieć wyrzutów sumienia po zjedzeniu jednego pączka, powinniśmy pójść na 40-minutowy szybki spacer. Ale jak mówi prof. Monika Bronkowska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, tradycja jest po to, by o niej pamiętać.

Architekci krajobrazu z UPWr: Wieś nie musi udawać miasta

07.02.2018

Prof. Irena Niedźwiecka-Filipiak i dr Zbigniew Kuriata zostali wyróżnieni przez samorząd województwa opolskiego za udział w Programie Odnowy Wsi. Nasi naukowcy opolskie doświadczenia wykorzystują też na Dolnym Śląsku.

Studentka weterynarii wygrała konkurs INTERSTUDENT

31.01.2018

Kiedy Safoura przyjechała do Polski nie znała języka, ale wiedziała, że chce studiować weterynarię. Po 4 latach nie tylko mówi płynnie po polsku, ale i właśnie została zwyciężczynią konkursu INTERSTUDENT dla najlepszych zagranicznych studentów uczących się w Polsce.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png