Absolwent kierunku żywienie człowieka i dietetyka posiada zaawansowaną wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, profilaktyki chorób cywilizacyjnych oraz polityki wyżywienia ludności. Ocenia stan odżywienia i zdrowia człowieka oraz ryzyko zdrowotne związane z nietolerancjami składników pokarmowych i chorobami dietozależnymi. Jest specjalistą w zakresie racjonalnego odżywiania ludzi zdrowych, jak również doboru właściwej diety w profilaktyce oraz stanach chorobowych dla wszelkich grup populacyjnych, różnych pod względem wieku, zawodu oraz warunków życia. Ponadto absolwent kierunku żywienie człowieka i dietetyka posiada wiedzę i umiejętności z zakresu analizy oraz technologii żywności i gastronomii, dotyczącą przetwarzania surowców i półproduktów, a także przechowywania i dystrybucji żywności w żywieniu indywidualnym i zbiorowym. Projektuje i realizuje eksperymenty badawcze z wykorzystaniem nowoczesnych narzędzi, a także opracowuje oraz interpretuje uzyskane wyniki doświadczalne.
Absolwent kierunku żywienie człowieka i dietetyka może podjąć pracę w jednostkach świadczących usługi żywieniowe i dietetyczne, sanatoriach, domach opieki i zakładach gastronomicznych, instytucjach edukacyjnych, organizacjach konsumenckich. Może również prowadzić indywidualną działalność ukierunkowaną na profilaktykę zaburzeń stanu zdrowia związanych z żywieniem, promocję zdrowego żywienia i poradnictwo w tym zakresie.
Dyscypliny:
- technologia żywności i żywienia (dyscyplina wiodąca)
- nauki o zdrowiu
Studia stacjonarne
|
Jednostka prowadząca
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
ul. Chełmońskiego 37/41
51-630 Wrocław
Dziekanat
tel. 71 320 7742
e-mail: dziekanat.wnoz@upwr.edu.pl