Interdyscyplinarne Koło Naukowe Biomedyków
Tytuł projektu: Analiza zmian ultrastrukturalnych wywołanych stresem oksydacyjnym w komórkach macierzystych
Cel: Ocena zmian ultrastrukturalnych wywołanych stresem oksydacyjnym w komórkach macierzystych stromalnych i nowotworowych
SKN Biotechnologów
Tytuł projektu: Charakterystyka nowych szczepów drożdży wyizolowanych z jezior i fiordów norweskich
Cel: Identyfikacja oraz charakterystyka nowych izolatów drożdży jako potencjalnych producentów cennych metabolitów wykorzystywanych w różnych gałęziach przemysłu biotechnologicznego
SKN Chiron
Tytuł projektu: Badanie wpływu sezonowości na funkcje wydzielnicze przysadki mózgowej oraz tarczycy u młodych koni, kuców i osłów
Cel: Ocena wpływu sezonowości na funkcjonowanie gruczołów dokrewnych, tj. przysadki mózgowej i tarczycy u koni, kuców i osłów
SKN Fructus
Tytuł projektu: Innowacyjny baton owocowo – warzywny o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych
Cel: Opracowanie innowacyjnego batonu owocowo-warzywnego z wykorzystaniem wytłoków owocowych, jako składnika kształtującego teksturę oraz właściwości funkcjonalne gotowego produktu
SKN Gleboznawstwa i Ochrony Środowiska
Tytuł projektu: Antropogeniczna degradacja gleb czarnoziemnych w Polsce południowo-wschodniej
Cel: Określenie skali degradacji czarnoziemów występujących w Polsce południowo-wschodniej
SKN Geodetów
Tytuł projektu: Doskonalenie metod satelitarnego pozycjonowania precyzyjnego z wykorzystaniem nisko-kosztowych odbiorników multi-GNSS
Cel: Opracowanie optymalnej metodologii przetwarzania obserwacji satelitarnych: GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou i QZSS pozyskanych odbiornikami niskokosztowymi
SKN Hydrologów i Hydrotechników
Tytuł projektu: Możliwość zastosowania pływających wysp do poprawy jakości wód miejskich w zbiornikach fosy miejskiej Wrocławia
Cel: Ocena możliwości zastosowania pływajacych wysp do poprawy jakości wód w fosie miejskiej
SKN Kuchni Molekularnej
Tytuł projektu: Produkcja piwa „zero waste” o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych
Cel: Zastosowanie wychmielin do przygotowania piwa o zwiększonej zawartości ksantohumolu, produkcja piwa o atrakcyjnych walorach sensorycznych i potencjalnych właściwościach prozdrowotnych
SKN OrgChem
Tytuł projektu: Biotransformacje związków zapachowych z grupy izoprenoidów cyklicznych z zastosowaniem mikroorganizów i rekombinowanych enzymów
Cel: Opracowanie nowych metod mikrobiologicznej i enzymatycznej modyfikacji struktur chemicznych zwiazków zapachowych należących do grupy terpenoidów cyklicznych oraz ich kinetyczny rozdział w kierunku otrzymania optycznie czystych produktów
SKN Q Jakości Żywności
Tytuł projektu: Spirulina jako dodatek poprawiający funkcjonalność i wartość odżywczą homogenizowanych produktów mięsnych
Cel: Określenie wpływu dodatku sproszkowanej spiruliny na funkcjonalnośc oraz wartość odżywczą pasztetów wieprzowo-drobiowych