SKN Antropologów „Juvenis”
Tytuł projektu: Styl życia i świadomość zdrowego stylu życia a budowa ciała studentów wrocławskich uczelni
Cel: Ocena stanu wiedzy i stosowania zasad zdrowego stylu życia studentów sześciu wrocławskich uczelni oraz ocena budowy ich ciała i porównanie w kontekście morfologicznych wyznaczników kondycji biologicznej pomiędzy uczelniami
SKN Biotechnologów
Tytuł projektu: Biokonwersja odpadów przemysłu spożywczego do metabolitów o dużej wartości dodanej z udziałem grzybów Trichoderma i drożdży Yarrowia
Cel: Opracowanie metody waloryzacji odpadów pochodzących z przemysłu owocowo-warzywnego na drodze hydrolizy enzymatycznej z udziałem grzybów Trichoderma oraz biosyntezy wartościowych produktów przez drożdże Yarrowia
SKN Entomologów „Skorek”
Tytuł projektu: Badania nad przydatnością nowych gatunków drapieżnych stawonogów do ochrony biologicznej roślin
Cel: Sprawdzenie przydatności drapieżnych przylżeńców i pająków jako potencjalnych sprzymierzeńców w ochronie biologicznej upraw pod osłonami
SKN Fructus
Tytuł projektu: Produkt funkcjonalny na bazie superfruits o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych
Cel: Określenie i wykorzystanie potencjału bioaktywnego owoców tropikalnych zaliczanych do superfruits (m.in. granatu, miechunki peruwiańskiej i noni), a następnie otrzymanie innowacyjnego produktu funkcjonalnego typu żelki o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych
SKN Genetyków i Hodowców Roślin
Tytuł projektu: Metody biotechnologiczne kluczem do poszerzania i identyfikacji nowej zmienności genetycznej u wybranych gatunków roślin owadożernych i banana
Cel: Zaindukowanie poliploidyzacji dla pozyskania cennych mutantów o potencjalnym wykorzystaniu użytkowym – walory ozdobne i wtórne metabolity
SKN Geodetów
Tytuł projektu: Tworzenie wirtualnej rzeczywistości wnętrz budynków UPWr z wykorzystaniem kamery 360 wraz z analizą dokładności powstałych modeli
Cel: Sprawdzenie możliwości wykorzystania kamery 360 i wirtualnej rzeczywistości do geodezyjnej inwentaryzacji architektonicznej wnętrz budynków UPWr, wizualizacja powstałych modeli i ocena ich dokładności z wykorzystaniem danych referencyjnych pozyskanych z naziemnego skanowania laserowego
SKN Hydrologów i Hydrotechników
Tytuł projektu: Możliwość zastosowania pływających wysp do poprawy jakości wód miejskich
Cel: Ocena możliwości zastosowania pływających wysp do poprawy jakości wód miejskich, określenie ich składu fizykochemicznego, eksperymentalny projekt pływającej wyspy i ocena przyrostu biomasy roślin wchodzących w jej skład
SKN Kuchni Molekularnej
Tytuł projektu: Ocena możliwości wykorzystania wybranych gatunków owadów jako alternatywnego źródła pożywienia
Cel: Zbadanie przydatności wybranych gatunków owadów (larw mącznika młynarka i drewnojada, karaczana madagaskarskiego) do zastosowania w paszach zwierzęcych i żywności oraz sprawdzenie wpływu rodzaju karmy i obróbki termicznej owadów na wartość odżywczą
SKN Ogrodników
Tytuł projektu: Badanie akumulacji zanieczyszczeń pyłowych przez wybrane gatunki bylin, krzewów i pnączy w warunkach miejskich na przykładzie Wrocławia
Cel: Zbadanie stopnia akumulacji zanieczyszczeń pyłowych zawartych w smogu przez wybrane gatunki roślin o sprzyjającej morfologii, określenie, które z nich przeprowadzają najefektywniejszą fitoremediację
SKN Q Jakości Żywności
Tytuł projektu: Analiza zafałszowań i ocena jakości żywności
Cel: Kompleksowa ocena jakości wybranych produktów spożywczych (tłuszcze jadalne i soki owocowe różnych producentów) oraz ich podatności na różne metody zafałszowań
SKN Technologii Fermentacji i Zbóż
Tytuł projektu: Innowacyjne produkty spożywcze na bazie serwatki
Cel: Zbadanie możliwości wykorzystania serwatki do wytwarzania innowacyjnych napojów fermentowanych i wyrobów piekarskich oraz określenie założeń technologicznych związanych z ich produkcją i ocena cech jakościowych uzyskanych wyrobów