eu_green_logo_szare.png

Zwycięzcy I edycji – 2019 rok

SKN Antropologów „Juvenis”

Tytuł projektu: Styl życia i świadomość zdrowego stylu życia a budowa ciała studentów wrocławskich uczelni

Cel: Ocena stanu wiedzy i stosowania zasad zdrowego stylu życia studentów sześciu wrocławskich uczelni oraz ocena budowy ich ciała i porównanie w kontekście morfologicznych wyznaczników kondycji biologicznej pomiędzy uczelniami

antropolodzy2.jpg


SKN Biotechnologów

Tytuł projektu: Biokonwersja odpadów przemysłu spożywczego do metabolitów o dużej wartości dodanej z udziałem grzybów Trichoderma i drożdży Yarrowia

Cel: Opracowanie metody waloryzacji odpadów pochodzących z przemysłu owocowo-warzywnego na drodze hydrolizy enzymatycznej z udziałem grzybów Trichoderma oraz biosyntezy wartościowych produktów przez drożdże Yarrowia

biotechnolodzy.jpg


SKN Entomologów „Skorek”

Tytuł projektu: Badania nad przydatnością nowych gatunków drapieżnych stawonogów do ochrony biologicznej roślin

Cel: Sprawdzenie przydatności drapieżnych przylżeńców i pająków jako potencjalnych sprzymierzeńców w ochronie biologicznej upraw pod osłonami

etomolodzy.jpg

SKN Fructus

Tytuł projektu: Produkt funkcjonalny na bazie superfruits o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych

Cel: Określenie i wykorzystanie potencjału bioaktywnego owoców tropikalnych zaliczanych do superfruits (m.in. granatu, miechunki peruwiańskiej i noni), a następnie otrzymanie innowacyjnego produktu funkcjonalnego typu żelki o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych

fructus.jpg


SKN Genetyków i Hodowców Roślin

Tytuł projektu: Metody biotechnologiczne kluczem do poszerzania i identyfikacji nowej zmienności genetycznej u wybranych gatunków roślin owadożernych i banana

Cel: Zaindukowanie poliploidyzacji dla pozyskania cennych mutantów o potencjalnym wykorzystaniu użytkowym – walory ozdobne i wtórne metabolity

genetycy.jpg

 

SKN Geodetów

Tytuł projektu: Tworzenie wirtualnej rzeczywistości wnętrz budynków UPWr z wykorzystaniem kamery 360 wraz z analizą dokładności powstałych modeli

Cel: Sprawdzenie możliwości wykorzystania kamery 360 i wirtualnej rzeczywistości do geodezyjnej inwentaryzacji architektonicznej wnętrz budynków UPWr, wizualizacja powstałych modeli i ocena ich dokładności z wykorzystaniem danych referencyjnych pozyskanych z naziemnego skanowania laserowego

geodeci.jpg

SKN Hydrologów i Hydrotechników

Tytuł projektu: Możliwość zastosowania pływających wysp do poprawy jakości wód miejskich

Cel: Ocena możliwości zastosowania pływających wysp do poprawy jakości wód miejskich, określenie ich składu fizykochemicznego, eksperymentalny projekt pływającej wyspy i ocena przyrostu biomasy roślin wchodzących w jej skład

hydrolodzy.jpg

SKN Kuchni Molekularnej

Tytuł projektu: Ocena możliwości wykorzystania wybranych gatunków owadów jako alternatywnego źródła pożywienia

Cel: Zbadanie przydatności wybranych gatunków owadów (larw mącznika młynarka i drewnojada, karaczana madagaskarskiego) do zastosowania w paszach zwierzęcych i żywności oraz sprawdzenie wpływu rodzaju karmy i obróbki termicznej owadów na wartość odżywczą

kuchnia-molekularna.jpg

 

SKN Ogrodników

Tytuł projektu: Badanie akumulacji zanieczyszczeń pyłowych przez wybrane gatunki bylin, krzewów i pnączy w warunkach miejskich na przykładzie Wrocławia

Cel: Zbadanie stopnia akumulacji zanieczyszczeń pyłowych zawartych w smogu przez wybrane gatunki roślin o sprzyjającej morfologii, określenie, które z nich przeprowadzają najefektywniejszą fitoremediację

ogrodnicy.jpg

 

SKN Q Jakości Żywności

Tytuł projektu: Analiza zafałszowań i ocena jakości żywności

Cel: Kompleksowa ocena jakości wybranych produktów spożywczych (tłuszcze jadalne i soki owocowe różnych producentów) oraz ich podatności na różne metody zafałszowań

q-jakosci-zywnosci.jpg


SKN Technologii Fermentacji i Zbóż

Tytuł projektu: Innowacyjne produkty spożywcze na bazie serwatki

Cel: Zbadanie możliwości wykorzystania serwatki do wytwarzania innowacyjnych napojów fermentowanych i wyrobów piekarskich oraz określenie założeń technologicznych związanych z ich produkcją i ocena cech jakościowych uzyskanych wyrobów

fermentacja.jpg

ekstranet_bloczek_02.png

gadzety.jpg

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg