Absolwent kierunku zarządzanie jakością i analiza żywności posiada wiedzę z zakresu kształtowania jakości surowców, materiałów pomocniczych oraz produktów roślinnych i zwierzęcych. Rozumie zjawiska biologiczne i fizykochemiczne zachodzące podczas wytwarzania żywności, zna operacje jednostkowe stosowane w procesach jej przetwarzania i utrwalania. Potrafi dobierać, walidować i wykorzystywać odpowiednie metody analityczne i techniki laboratoryjne w ocenie jakości żywności i oznaczaniu zanieczyszczeń i zafałszowań. Student, który ukończył kierunek zarządzanie jakością i analiza żywności, poprawnie ocenia zgodność produktu spożywczego z regulacjami prawnymi i specyfikacjami. Identyfikuje zagrożenia, szacuje poziom ryzyka i wskazuje krytyczne punkty kontrolne w procesach produkcyjnych. Projektuje rozwiązania systemowe i technologiczne zapewniające jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu produkcyjnym żywności. Analizuje i ocenia nowe kierunki rozwoju technologii w przemyśle spożywczym w kontekście zapewnienia bezpieczeństwa żywności i zarządzania jakością. Absolwent projektuje również eksperymenty badawcze z wykorzystaniem nowoczesnych metod analizy żywności i narzędzi matematycznych, a także opracowuje oraz interpretuje uzyskane wyniki doświadczalne.
Absolwent jest przygotowany do podjęcia pracy zawodowej w jednostkach akredytujących i certyfikujących Systemy Zarządzania Jakością, stacjach sanitarno-epidemiologicznych, laboratoriach analitycznych i placówkach badawczych, w zakładach przemysłu spożywczego oraz zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii.
Dyscyplina wiodąca: technologia żywności i żywienia
Studia stacjonarne
|
Jednostka prowadząca
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
ul. Chełmońskiego 37/41
51-630 Wrocław
Dziekanat
tel. 71 320 7742
dziekanat.wnoz@upwr.edu.pl