eu_green_logo_szare.png

biotechnologia

biotechnologia

Absolwent kierunku biotechnologia posiada wiedzę z zakresu biochemii, mikrobiologii, enzymologii, biotransformacji, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej. Potrafi izolować, dobierać, a także genetycznie modyfikować drobnoustroje do prowadzenia i optymalizacji procesów biotechnologicznych oraz otrzymywania i oczyszczania bioproduktów. Zna nowoczesne metody analityczne oraz techniki in vitro stosowane w hodowlach komórek, tkanek roślinnych i zwierzęcych. Absolwent biotechnologii projektuje i realizuje procesy biosyntezy, biotransformacji i syntezy organicznej, przetwarzania surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, jak również potrafi zastosować metody biotechnologiczne w ochronie środowiska. Korzysta z biologicznych baz danych służących analizie genomów oraz określaniu i porównywaniu struktur białkowych. Po ukończeniu kierunku biotechnologia wie także, jak zaplanować i zrealizować projekty badawcze z wykorzystaniem nowoczesnej aparatury, zinterpretować i opracować uzyskane wyniki, posługując się specjalistycznymi narzędziami statystycznymi i bioinformatycznymi. 

Absolwent kierunku biotechnologia jest przygotowany do podjęcia pracy m.in. w jednostkach naukowo-badawczych i laboratoriach, w przemyśle biotechnologicznym, fermentacyjnym, spożywczym, kosmetycznym, w zakładach produkujących biopreparaty, nutraceutyki i suplementy diety oraz w służbach sanitarnych.

Dyscypliny:

  • nauki biologiczne (dyscyplina wiodąca)
  • technologia żywności i żywienia

Studia stacjonarne

  • pierwszego stopnia 3,5-letnie inżynierskie
  • drugiego stopnia 1,5-roczne magisterskie


WIĘCEJ INFORMACJI
 

Jednostka prowadząca

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
ul. Chełmońskiego 37/41
51-630 Wrocław

Dziekanat
tel. 71 320 7742


ekstranet_bloczek_02.png

gadzety.jpg

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg