prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita
1995 – magister inżynier (Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wydział Technologii Żywności)
1999 – doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia (Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wydział Technologii Żywności; na podstawie pracy: Wpływ składu chemicznego ziemniaka i rodzaju przypraw na konsystencję czipsów)
2006 - doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia (Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności; na podstawie pracy: Wpływ wybranych parametrów technologicznych na jakość smażonych produktów przekąskowych)
2014 – profesor
Staże naukowe:
- Politechnika Gdańska (1999)
- Instituto del Frio (CSCI) w Madrycie, Hiszpania (2000)
- Jilin w Changhun, Chiny (2002)
- Technological Educational Institutions of Athens, Ateny, Grecja (2003)
- Norwegian Food Research Institute. Aas. Norwegia (2003-2004)
Tematyka badawcza:
- określanie czynników surowcowych i technologicznych wpływających na jakość i trwałość produktów przekąskowych (w tym przetworów ziemniaczanych, topinamburowych, ekstrudowanych..)
- metody ograniczania zawartości akrylamidu
- estry glicydolowe kwasów tłuszczowych
- tłuszcze smażalnicze – czynniki surowcowe i technologiczne wpływające na stabilność tłuszczów podczas smażenia oraz kształtowanie jakości wyrobów gotowych
- oleje tłoczone na zimno –
- wykorzystanie wytłoków z nasion oleistych do pozyskiwania związków bioaktywnych
prof. dr hab. inż. Elżbieta Pląskowska
Zatrudniona w Zakładzie Fitopatologii i Mikologii Katedry Ochrony Roślin, na stanowisku profesora, od 2007 r. pełni funkcję kierownika zakładu.
Informacja o przebiegu pracy naukowej:
1983 r. – magister (Akademia Rolnicza we Wrocławiu, Wydział Rolniczy), 1995 r. - doktor nauk rolniczych w zakresie agronomii (AR we Wrocławiu, Wydział Rolniczy), 2006 r. - doktor hab. nauk rolniczych w zakresie agronomii (AR we Wrocławiu), 2015 r. - profesor Nauk Rolniczych (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu).
Odbyła staż w Poljoprivredni Fakultet, Institut za Zaśtitu Bilja, Novi Sad (Jugosławia).
Zainteresowania zawodowe: choroby zbóż, traw gazonowych, rzepaku i roślin okopowych; diagnostyka chorób roślin; zdrowotność nasion; integrowana ochrona roślin uprawnych; biologiczna ochrona roślin, ochrona roślin na terenach zurbanizowanych; szacowanie strat w uprawach.
Zainteresowania pozanaukowe: turystyka i archeologia
dr hab. inż. Joanna Kolniak-Ostek, prof. uczelni
Posiadane dyplomy i stopnie naukowe:
2016 doktor habilitowany nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności; Tytuł osiągnięcia: „Zawartość związków bioaktywnych i aktywność przeciwutleniająca w owocach gruszy, w zależności od odmiany i części anatomicznej”.
2011 doktor nauk rolniczych w zakresie technologii żywności i żywienia; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności; Tytuł rozprawy doktorskiej: „Doskonalenie technologii otrzymywania mętnych i przecierowych soków jabłkowych o wysokiej zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej”
2007 magister technologii żywności; Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności; Tytuł pracy: „Próby poprawy jakości mrożonych truskawek”
Informacje o dotychczasowym zatrudnieniu w jednostkach naukowych:
2019 – obecnie profesor uczelni, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
2013-2019 adiunkt, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
2011-2013 asystent, Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Zbóż, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu