Tematyka prac badawczych w dyscyplinie:
-
biotechnologiczne zastosowanie drożdży, zwłaszcza gatunku Yarrowia lipolytica (biosynteza: kwasów organicznych (cytrynowego, izocytrynowego, bursztynowego, α-ketoglutarowego, pirogronowego), polioli (mannitolu, erytrytolu), pochodnych lipidów i lipidów; produkcja biosurfaktantów; bioremediacja gleby skażonej związkami ropopochodnymi; charakterystyka: szlaku biosyntezy erytrytolu, regulacji metabolizmu glicerolu i cukrów, biosyntezy ściany komórkowej
-
biotechnologiczne wykorzystanie grzybów strzępkowych, zwłaszcza z rodzaju Trichoderma (produkcja enzymów litycznych (celulaz, ksylanaz, glukanaz, chitynaz); degradacja odpadów lignocelulozowych; wykorzystanie preparatów grzybowych w biokontroli)
-
biotechnologiczne wykorzystanie bakteriofagów (ochrona zwierząt przed infekcjami bakteryjnymi; wpływ bakteriofagów na mikrobiom przewodu pokarmowego drobiu)
-
biotechnologiczne wykorzystanie roślin; inżynieria genetyczna lnu w celu poprawy jego właściwości użytkowych
-
inżynieria metaboliczna mikroorganizmów, zwłaszcza drożdży i grzybów strzępkowych (doskonalenie natywnych szlaków metabolicznych (biosynteza erytrytolu, biosynteza lipidów); zwiększenie zakresu dostępnych substratów dla procesów biotechnologicznych; wprowadzenie heterologicznych szlaków biosyntezy lipidów i ich pochodnych; poprawa właściwości celulolitycznych grzybów strzępkowych)
-
zagospodarowanie odpadów przemysłu rolno-spożywczego i ich zastosowanie jako substratów w procesach biotechnologicznych
-
chemiczne i enzymatyczne modyfikacje struktury naturalnych fosfolipidów, lipofilizacja związków biologicznie aktywnych w aspekcie zwiększenia ich biodostępności w układach biologicznych, opracowanie nanostrukturalnych nośników lipidowych skutecznych w systemach dostarczania substancji o potwierdzonej aktywności terapeutycznej, opracowanie efektywnych preparatów w leczeniu i profilaktyce chorób nowotworowych, neurodegeneracyjnych i metabolicznych
-
biotechnologiczne metody otrzymywania suplementów diety
-
opracowanie nowych, tanich i przyjaznych środowisku metod syntezy bioaktywnych związków (polifenoli, steroidów, fosfolipidów, białek, terpenów, laktonów)
-
zastosowanie biokatalizy (całe komórki mikroorganizmów, izolowane enzymy, reakcje chemo-enzymatyczne)
-
izolowanie produktów naturalnych zielonymi rozpuszczalnikami (DES)
-
poszukiwanie mikroorganizmów o określonej aktywności oraz badanie ich szlaków metabolicznych
-
określenie właściwości fizyko-chemicznych związków oraz wpływu ich struktury na aktywność biologiczną
-
badanie aktywności przeciwnowotworowej, przeciwdrobnoustrojowej, przeciwzapalnej, cytotoksycznej, przeciwutleniającej, przeciwcukrzycowej, hemolitycznej
-
badanie oddziaływań związków z błonami biologicznymi i biomolekułami
-
poszukiwanie nowych lipidowych nośników związków aktywnych przeciwnowotworowo w terapii celowanej
-
analiza molekularnego mechanizmu działania związków bioaktywnych na komórki
-
wykorzystanie ekstraktów roślinnych do izolowania związków bioaktywnych o potencjalnym zastosowaniu jako suplementy diety i nutraceutyki
-
biorafinacja produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego jako cennego i odnawialnego źródła dodatków do żywności funkcjonalnej.
Biotechnologia w Bazie Wiedzy UPWr
Słowa kluczowe: Yarrowia lipolytica, Trichoderma, bakteriofagi, lipidy, erytrytol, mannitol, kwas cytrynowy, kwas α-ketoglutarowy, len, inżynieria metaboliczna, odpady przemysłu rolno-spożywczego, fosfolipidy, nanostrukturalne nośniki lipidowe, związki biologicznie aktywne, suplementy diety, prewencja chorób nowotworowych, neurodegeneracyjnych i metabolicznych, biokataliza, transformacje mikrobiologiczne, reakcje chemo-enzymatyczne, procesy fermentacyjne, chiralność, izolowanie produktów naturalnych, polifenole, fosfolipidy, steroidy, białka, terpeny, laktony, zielona chemia, zielone rozpuszczalniki (Rozpuszczalniki Głęboko Eutektyczne), interakcje związków z błonami biologicznymi, mechanizm działania bioaktywnych związków, lipidowe modele błon, aktywność biologiczna (przeciwnowotworowa, przeciwdrobnoustrojowa, przeciwzapalna, cytotoksyczna, przeciwutleniająca, przeciwcukrzycowa, hemolityczna, antyfidantna), związki aktywne przeciwnowotworowo w terapii celowanej, nutraceutyki, suplementy diety, żywność funkcjonalna, biorafinacja produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego, waloryzacja odpadów pochodzenia roślinnego, przemysł farmaceutyczny, rolno-spożywczy i kosmetyczny
Przewodniczący prof. dr hab. inż. Zbigniew Lazar e-mail: zbigniew.lazar@upwr.edu.pl telefon: 71 320 7735 Wiceprzewodnicząca prof. dr hab. inż. Anna Gliszczyńska e-mail: anna.gliszczynska@upwr.edu.pl telefon: 71 320 5183