wybierz kategorie wiadomości
Zaczynamy rok jubileuszowy
25.01.2021
Rok 2021 to rok jubileuszu 70-lecia istnienia Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – To jak będziemy świętować tę rocznicę, w znacznej mierze zależy od sytuacji wynikającej z pandemii, ale jesteśmy dobrej myśli – mówi prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr i zapowiada obchody na maj, podczas Dni Przyrodników, oraz na październik.
Moja Turcja – wyjazd z ramach programu Erasmus+
14.12.2020
Norbert Saleta – student inżynierii środowiska UPWr – spędził rok w Stambule studiując na Yildiz Technical University. O swoich wrażeniach z wyjazdu w ramach programu Erasmus+ pisze krótko: – To zmieniło moje życie.
Głód i żywność – dwie strony jednego medalu
16.10.2020
Światowy Dzień Żywności obchodzony 16 października ma przypominać nie tylko decydentom, że ludzkość przez wieki borykała się z klęską głodu. Czy pokojowy Nobel przyznany Światowemu Programowi Żywności ONZ świadczy o tym, że poradziliśmy sobie z tym wyzwaniem?
Grant z NCN na kosmiczny staż
03.08.2020
Radosław Zajdel, doktorant w Instytucie Geodezji i Geoinformatyki, zdobył stypendium w konkursie Narodowego Centrum Nauki ETIUDA 8. Wyjedzie na staż do Niemieckiej Agencji Kosmicznej
Studia – życie – kariera: zagraniczni studenci o UPWr
22.07.2020
Trwa rekrutacja na studia na UPWr – co o studiowaniu na Przyrodniczym, życiu we Wrocławiu i nauce polskiego myślą nasi studenci i absolwenci z zagranicy, można zobaczyć w filmach, których bohaterami zostali Safoura, Michael i Danyil.
UPWr w CWTS Leiden Ranking 2020
15.07.2020
W rankingu opartym na bazie Web of Science UPWr zajął 347. miejsce na świecie i 8. w Polsce pod względem wpływu naukowego publikacji oraz odpowiednio 330. i 3. miejsce w zestawieniu uwzględniającym publikacje gold open access.
PROM. Jak to się robi w Ameryce?
03.07.2020
W nauce obok samej nauki najważniejsze są kontakty. Ich budowaniu służy program wsparcia wymiany stypendialnej PROM. W tym roku skorzystali z niego Karolina Tkacz, Igor Turkiewicz i Tomasz Noszczyk.
Biogospodarka: wyzwania i możliwości
03.03.2020
Agata Foks, radca ministra nauki ds. spraw europejskich w obszarze rolnictwa, zmian klimatu, bioróżnorodności oraz biogospodarki o możliwościach, jakie daje polskiej nauce i gospodarce udział w Bio-Based Industries Consortium.
Zielona Dolina szansą dla hodowców bydła
25.02.2020
Na Dolnym Śląsku działa 5700 gospodarstw rolnych, ale hodowcy i specjaliści nie kryją, że to region, w którym pogłowie bydła mlecznego i mięsnego jest najmniejsze w kraju. Czy program Zielona Dolina to zmieni?
WZB zdobywają granty Horyzontu 2020
15.01.2020
Dwa współpracujące Wiodące Zespoły Badawcze – WCE i SpaceOS – zostały partnerem międzynarodowego projektu WATERAGRI, który szuka nowych sposobów gospodarowania wodą w rolnictwie i może usprawnić produkcję roślinną.
Projekt „Wołowina z Zielonej Doliny” i francuskie doświadczenia
04.12.2019
Dzięki dofinansowaniu z konkursu KSOW, naukowcy z UPWr, hodowcy bydła mięsnego, przedsiębiorca i przedstawiciel DODR przyglądali się najlepiej prowadzonym hodowlom bydła we Francji.
IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina
25.11.2019
Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.
2 mln zł na międzynarodowe partnerstwo dla UPWr
30.09.2019
UPWr w dyscyplinie weterynaria zdobył grant w wysokości 2 milionów złotych z programu NAWA – partnerstwo międzynarodowe. Koordynatorem projektu jest prof. Wojciech Niżański, który nie kryje, że to ogromny sukces.
UPWr wysyła serowarów i winiarzy na szkolenia
19.09.2019
Już po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował wyjazdy studyjne do Francji i Włoch dla winiarzy i serowarów. Zdobytą za granicą wiedzę uzupełnią szkolenia, które odbędą się w październiku.
Zielona Dolina na liście rządowych projektów
29.07.2019
Projekt „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”na liście rządowych projektów strategicznych. Decyzję podjęła Rada Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.
UPWr i stowarzyszenie z Saksonii dla żywności
18.06.2019
Utworzenie Centrum Dydaktycznego UPWr w Radomierzu – to jeden z efektów transgranicznego porozumienia podpisanego przez naszą uczelnię ze stowarzyszeniem Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (CSB).
Jak to się robi w Ameryce?
30.05.2019
Jak wygląda studiowanie w Stanach Zjednoczonych? Na to pytanie odpowiadają dr hab. Andrzej Białowiec, Paweł Stępień i Kacper Świechowski, którzy wizytowali Iowa State University.
Potencjał rolniczy Dolnego Śląska i DOZEDO
07.03.2019
Hodowla bydła mięsnego to szansa dolnośląskiego rolnictwa? Naukowcy i hodowcy wspólnie o przyszłości wołowiny, jej znaczeniu w gospodarce i żywieniu człowieka.
BioSciUniversity – tworzymy uniwersytet badawczy
05.02.2019
W ramach przedsięwzięcia „Strategia Doskonałości – Uczelnia Badawcza” UPWr otrzymał 700 tys. zł na realizację projektu „BioSciUniversity” – wsparcie mogą uzyskać doktoranci, pracownicy naukowo-dydaktyczni i administracyjni UPWr.
Mozart – współpraca naukowców z wrocławskimi firmami
03.01.2019
Dwoje naukowców z weterynarii UPWr – prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak i prof. Michał Dzięcioł – wraz z wrocławskimi firmami zrealizuje projekty w ramach miejskiego projektu Mozart.
Studia w Izraelu – Erasmus+ KA107
02.01.2019
W ramach programu Erasmus+ KA107 część studiów można odbyć w krajach spoza Unii Europejskiej. Studentki Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – Margaryta Senchyshyna i Sylwia Ciałek – opowiadają o swoim pobycie w Izraelu.