wybierz kategorie wiadomości
UPWr w czołówce rankingu THE Impact
12.06.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już po raz trzeci znalazł się w prestiżowym brytyjskim zestawieniu THE Impact, które bada, czy i w jakim stopniu uczelnie na całym świecie wdrażają ogłoszone przez ONZ w 2015 roku Cele Zrównoważonego Rozwoju.
Wyczyść skrzynkę – szkoda prądu
11.06.2024
Sektor technologii informacyjno-komunikacyjnych, w tym centra danych, generuje nawet do 2% globalnych emisji dwutlenku węgla. To poziom porównywalny z udziałem sektora lotniczego. Stąd pomysł, by na uczelniach tworzących sojusz EU GREEN, efektywnie zmniejszać ślad węglowy poprzez akcję czyszczenia skrzynek mailowych.
Dr Katarzyna Graja wykładowczynią roku Fundacji Uniwersytet Dzieci
04.06.2024
Dr Katarzyna Graja, wykładowczyni Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, została wyróżniona prestiżową Nagrodą Fundacji Uniwersytet Dzieci w kategorii Wykładowca roku 2023/2024. To wyróżnienie przyznawane jest za wyjątkowe zaangażowanie w rozbudzanie ciekawości naukowej wśród dzieci i młodzieży.
Prof. Bosy przewodniczącym Komitetu Geodezji PAN
29.05.2024
Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, prof. Jarosław Bosy, został przewodniczącym Komitetu Geodezji Polskiej Akademii Nauk. Kadencja potrwa do 2028 roku.
Drużyna z UPWr awansowała do Akademickich Mistrzostw Menedżerskich
28.05.2024
Zespół Rejwach z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu awansował do finału Akademickich Mistrzostw Menedżerskich.
Kabiny akustyczne w bibliotece UPWr
28.05.2024
Z dwóch czteroosobowych kabin akustycznych mogą od kilku tygodni korzystać czytelnicy Biblioteki Głównej. Każda z kabin wyposażona jest w wygodne sofy, stolik, gniazda USB. To po m.in. Bee&Chill Patio, kolejna inicjatywa wychodząca naprzeciw oczekiwaniom studentów.
Miejska Farma na Swojcu. Plony trafią do wrocławskich żłobków
23.05.2024
Na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej UPWr na Swojczycach uruchomiono Miejską Farmę. Uprawiane tam warzywa trafią do maluchów we wrocławskich żłobkach, gdzie będą dowożone elektrycznym pojazdem, a resztki plonów zagospodaruje organizacja pozarządowa. Na farmie pracują osoby wykluczone społecznie ucząc się nowego zawodu. To wspólna inicjatywa miasta Wrocław i naszej uczelni.
CIT otwarty. To połączenie nauki, innowacji i biznesu
21.05.2024
Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) - nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został uroczyście otwarty. Było symboliczne przecięcie wstęgi, prezentacja jednostek wchodzących w skład CIT, spotkanie z przedsiębiorcami oraz premiera promującego centrum filmu.
Mamy dwóch laureatów stypendium START
17.05.2024
Stypendium START przyznawane jest przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej wybitnym młodym naukowcom za ich innowacyjne prace badawcze. Wśród tegorocznych laureatów znajdują się dr Paweł Tomczyk oraz dr Igor Turkiewicz z UPWr.
Dwa medale dla studenta UPWr na Integracyjnych Mistrzostwach Polski AZS w Pływaniu
16.05.2024
Student Jan Jurecki zdobył złoto dwukrotnie podczas mistrzostw.
ECOpiknik – ECO-impreza dla studentów
15.05.2024
Już jutro, 16 maja, przy Domu Studenckim Arka odbędzie się druga edycja ekologiczno-rozrywkowego wydarzenia. Będą konkursy, warsztaty, wymiana ubrań, muzyka na żywo i smaczny poczęstunek!
Dobry promotor? Wszechstronny i elastyczny
14.05.2024
Promotorka Szkoły Doktorskiej UPWr prof. Agnieszka Partyka mówi o różnorodności wyzwań, z jakimi stykają się promotorzy, a także o tym, że współpraca odgrywa kluczową rolę w kierowaniu, inspirowaniu i wspieraniu doktorantów w drodze do osiągnięcia celów naukowych.
Uczelnia, biznes, konsumenci
14.05.2024
O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.
Prof. Aleksandra Lis: – W dydaktyce stawiam na rozwiązywanie problemów
08.05.2024
Prof. Aleksandra Lis, dziś związana z Wydziałem Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, w ubiegłym roku akademickim została przez studentów uznana podczas ankietyzacji za jedną z najlepszych dydaktyczek Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.
Rusza rekrutacja na UPWr
01.05.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oferuje 27 kierunków studiów dla wszystkich, którzy swoją przyszłość chcą związać ze środowiskiem, żywnością, zwierzętami czy inżynierią. W tym roku są dwie nowości: adaptacje do zmiany klimatu i dietetyka!
XXVIII Międzynarodowa Konferencja SKN-ów na UPWr
25.04.2024
25 kwietnia na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu odbyła się 28. Międzynarodowa Konferencja Studenckich Kół Naukowych.
Karateczki z UPWr ze złotym medalem w kata drużynowym kobiet
23.04.2024
Studentki z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu odniosły imponujący sukces, zdobywając najwyższe wyróżnienie w kata drużynowym kobiet podczas zawodów AMP w Karate w Białymstoku.
Dzień Ziemi z EU GREEN
22.04.2024
UPWr dołączył do obchodów Światowego Dnia Ziemi w ramach sojuszu EU GREEN – studenci mieli okazję zażyć trochę ruchu, porozmawiać o well-being, ale też posprzątać tereny wokół Odry, czy wziąć udział w warsztatach sadzenia roślin.
Warsztaty Master Thesis Training – wymiana wiedzy i doświadczeń
18.04.2024
Julia Gawron oraz Radosław Pszonicki uczestniczyli w warsztatach Master Thesis Training organizowanych w ramach Baltic University Programme na Uniwersytecie w Uppsali. Program stanowił świetną okazję do dodatkowego skonsultowania pracy, otrzymania wsparcia ze strony eksperta, czy też nawiązania kontaktów ze studentami z całego regionu Morza Bałtyckiego
„Arka” czeka na studentów. Tak wygląda akademik po remoncie
17.04.2024
Po trwającym trzy lata kompleksowym remoncie, UPWr otwiera swój największy Dom Studencki „Arkę”. Na studentów czekają pachnące nowością jedno i dwuosobowe pokoje z łazienkami (dodatkowo 176 z nich z aneksem kuchennym), strefa rekreacji i relaksu oraz pokój nauki. Akademik dysponuje 352 miejscami.
Dr Ewa Szczepańska: – W dydaktyce nie ma głupich pytań
17.04.2024
Dr Ewa Szczepańska z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności wyróżnia się swoim zapałem do nauki i nauczania, co potwierdziły w ankietach wysokie oceny studentów. To wyróżnienie, jak przyznaje, było dla niej miłą niespodzianką, ale jednocześnie potwierdzeniem efektywności jej metod dydaktycznych.