Stypendium START przyznawane jest przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej wybitnym młodym naukowcom za ich innowacyjne prace badawcze. Wśród tegorocznych laureatów znajdują się dr Paweł Tomczyk oraz dr Igor Turkiewicz z UPWr.
Innowacje w energetyce wodnej
Dr Paweł Tomczyk, zyskał stypendium za swoje badania dotyczące wpływu elektrowni wodnych na jakość wód i osadów dennych. Jego prace oparte na serii pięciu publikacji skoncentrowały się na wykorzystaniu indeksów jakości wód do oceny wpływu elektrowni wodnych na środowisko. Te badania, będące częścią jego doktoratu, odbyły się w międzynarodowej współpracy z naukowcami z KU Leuven w Belgii i Uniwersytetu Lizbońskiego.
Jak podkreśla laureat, energetyka wodna ma duże znaczenie w kontekście Europejskiego Zielonego Ładu, zakładającego osiągnięcie co najmniej 42,5% udziału energii odnawialnej w końcowym zużyciu energii do 2030 roku w krajach UE, czy w kontekście założeń Agendy 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju, w której podkreślono znaczenie poprawy jakości wody na rzecz postępu w kierunku zrównoważonej gospodarki zasobami wodnymi. – Nie bez znaczenia jest więc wykrywanie, monitorowanie i modelowanie przestrzenno-czasowych zmian jakości wód – dodaje.
Jego prace przyczyniają się do lepszego zrozumienia i monitorowania przestrzenno-czasowych zmian w jakości wód, co jest kluczowe dla zrównoważonej gospodarki zasobami wodnymi. W planach naukowca jest dalszy rozwój w tej dziedzinie, w tym staż naukowy na Uniwersytecie Lizbońskim.
Dr Paweł Tomczyk planuje przeznaczyć środki ze stypendium na rozwój projektu PRELUDIUM, który bada zmiany jakości wód w rzekach wykorzystywanych hydroenergetycznie oraz na staż naukowy na Uniwersytecie Lizbońskim fot. archiwum prywatne
– Stypendium jest dla mnie znaczącym osiągnięciem i dowodem uznania pracy naukowej – mówi laureat, wyrażając wdzięczność za wsparcie i cenne rady prof. Mirosławowi Wiatkowskiemu. – Środki ze stypendium planuję przeznaczyć na rozwój projektu PRELUDIUM, który bada zmiany jakości wód w rzekach wykorzystywanych hydroenergetycznie oraz na staż naukowy na Uniwersytecie Lizbońskim. Podczas stażu, który potrwa pół roku, skupię się na doskonaleniu umiejętności w zakresie uczenia maszynowego, sztucznej inteligencji, stosowania języka R oraz modelowania hydrodynamicznego jakości wody w obrębie elektrowni wodnych w kontekście zmian klimatu – dodaje.
Rewolucja w wykorzystaniu owoców pigwowca
Z kolei dr Igor Turkiewicz, doceniony został za rozwój wiedzy o owocach pigwowca dzięki swoim projektom badawczym realizowanym w ramach programów Diamentowy Grant oraz Innowacyjny Doktorat. Jego badania skupiły się na opracowaniu technologii pozwalających na zwiększenie retencji związków bioaktywnych w produktach z owoców pigwowca, co ma istotne znaczenie dla przemysłu spożywczego.
Dr Turkiewicz odkrył, że owoce pigwowca posiadają silny potencjał przeciwutleniający i hipoglikemiczny, co może przyczynić się do rozwoju nowych produktów spożywczych o potencjale prozdrowotnym. – Dowiodłem, że owoce pigwowca wykazują silny potencjał do hamowania dwóch enzymów kluczowych w metabolizmie cukrów, rozwoju i patogenezie cukrzycy typu 2 – mówi laureat.
Jego badania otworzyły nowe perspektywy dla przemysłu spożywczego w zakresie wykorzystania tego surowca, pomimo jego wysokiej kwasowości, która dotychczas ograniczała jego użycie w produkcji. – Asortyment produktowy z owoców pigwowca dostępny na rynku jest ubogi, a najczęściej pojawiają się produkty wysokosłodzone. Dlatego podjąłem się badań nad opracowaniem nowych, innowacyjnych kierunków wykorzystania tych owoców w przemyśle spożywczym, przy zachowaniu ich pełnego potencjału bioaktywnego – dodaje.
Dr Igor Turkiewicz przebywa obecnie na stażu naukowym w Food Science Research Institute (CIAL) w Madrycie w zespole badawczym Prof. del Castillo, gdzie poszerza wiedzę i umiejętności z zakresu symulowanego trawienia in vitro fot. archiwum prywatne
Pozytywna informacja o uzyskaniu stypendium START zaskoczyła dr. Turkiewicza za granicą, ponieważ przebywa obecnie na stażu naukowym w Food Science Research Institute (CIAL) w Madrycie w zespole badawczym Prof. del Castillo. Poszerza wiedzę i umiejętności z zakresu symulowanego trawienia in vitro. – Temat ten jest dla mnie szczególnie istotny, ponieważ aktualnie realizuje projekt badawczy w ramach przyznanego grantu Preludium 21. Dotyczy on możliwości stabilizowania barwników chlorofilowych w procesie suszenia rozpyłowego. Jednym z zadań projektu jest weryfikacja biodostępności i bioprzyswajalności tych związków w symulowanym przewodzie pokarmowym człowieka – opowiada naukowiec.
Stypendium START nie tylko stanowi wyróżnienie dla młodych naukowców, ale także zapewnia wsparcie finansowe niezbędne do dalszego rozwoju ich badań, co ma kluczowe znaczenie w ich dalszej karierze naukowej.
Czworo studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zostało wyróżnionych stypendium za osiągnięcia naukowe. To Joanna Rosik, Bartosz Wąsik, Dominika Sabat i Jakub Liu.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.