eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Uczelnia, biznes, konsumenci

O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.

Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT) to nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy, sześć wyposażonych w najnowocześniejszą aparaturę jednostek specjalistycznych, które działają w trzech obszarach: żywność, środowisko i weterynaria, ale nie tylko...

CIT to również nasza odpowiedź na kluczowe wyzwania współczesnego świata, czyli ochrona bioróżnorodności, zrównoważona, ale i efektywna produkcja żywności, walka z postępującymi zmianami klimatu, a jednocześnie dostosowanie do tych, które już zaszły. To wiedza, kadra ekspercka, a także nowoczesna infrastruktura dedykowana do wspólnych przedsięwzięć z przemysłem. Interakcje na styku świata nauki i biznesu generują nie tylko innowacyjne, rynkowo konkurencyjne pomysły, nowe metody produkcji i nowe produkty, ale również wpływają na jakość i bezpieczeństwo finalnych produktów. Polskie społeczeństwo jest coraz bardziej świadome ogromnego wpływu, jakie ma dobrej jakości żywność na zdrowie człowieka, jakość życia, zapobieganie chorobom cywilizacyjnym. Coraz częściej szukamy określonych cech produktowych, zawartości prozdrowotnych komponentów, małej zawartości ulepszaczy, konserwantów. Czytamy etykiety i wolimy, gdy jest na nich mniej dodatków z literką E. Zdajemy sobie też sprawę z konieczności wdrażania technologii bezodpadowych w przetwórstwie rolno-spożywczym w kontekście wyzwań klimatycznych, stopniowego przestawiania sektora na odnawialne źródła energii, zmniejszania chemizacji rolnictwa, dbania o bezpieczeństwo żywności, dobrostan zwierząt itp.

Do wszystkich tych działań konieczna jest nowa wiedza.

Wiedza, ale również wysokie kompetencje naukowców, ekspertów, absolwentów uczelni, ciągła i efektywna współpraca między naukowcami i przedsiębiorcami. Wsparcie infrastrukturalne tej współpracy to rola, jaką CIT ma pełnić na uczelni i w naszym otoczeniu społeczno-gospodarczym. Jest to dla nas duże, ale jednocześnie bardzo ciekawe wyzwanie.

cit_2.jpg
Regionalne Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT)

Od wielu lat jako uczelnia współpracujemy z gospodarką i działamy na rzecz otoczenia społeczno-gospodarczego. Bogata i różnorodna infrastruktura CIT, od szklarni eksperymentalnej, przez minibrowar, po całe spektrum laboratoriów badawczo-rozwojowych w obszarze technologii żywności, środowiska i weterynarii otwiera dla tej współpracy zupełnie nowe możliwości.

Jaką rolę może odegrać CIT i jego infrastruktura we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym?

Ta rola jest trudna do przecenienia. Jak wspomniałam, CIT nie będzie inicjatorem tej współpracy, ale jej organizatorem i promotorem, gdyż ona już realnie istnieje i dobrze się rozwija. Laboratoria Centrum Innowacyjnych Technologii będą miejscem spotkań ciekawych firm, producentów żywności, naukowców, doktorantów, ale też inwestorów poszukujących atrakcyjnych rynkowo wyników badań. Wierzymy, że CIT to będzie miejsce inspirujące do rozwijania unikalnych pomysłów, gdzie wiedza naukowa będzie służyła powstawaniu produktom służący naszemu zdrowiu i poprawiającym jakości życia. Może to brzmi górnolotnie, ale jest w pełni realne. Obserwujemy dziś imponujący rozwój wiedzy na temat tego, jak odżywianie wpływa na samopoczucie, zdrowie, nastrój, wydolność organizmu, odporność na schorzenia, czyli na tzw. długowieczność (ang. longevity). Trzeba więc zwiększyć wysiłki, żeby wdrażać tę wiedzę do praktyki. Będziemy ważnym ośrodkiem badawczo-rozwojowym wpływającym na zmniejszenie luki pomiędzy poziomem wiedzy a poziomem stosowanych dziś technologii dla poprawy stanu naszego zdrowia.

Co będzie miarą sukcesu tego przedsięwzięcia?

Najłatwiejsza do weryfikacji będzie liczba i wartość projektów zrealizowanych we współpracy z przedsiębiorcami. Dla nas jednak najcenniejszą miarą sukcesu będzie liczba i wartość wdrożonych do gospodarki wyników tych projektów. Beneficjentami będą zarówno naukowcy naszej uczelni, jak i partnerskie przedsiębiorstwa oraz region. Długofalową miarą naszego sukcesu będzie również poziom zdrowotności mieszkańców Wrocławia i Dolnego Śląska, który powinien się poprawić wskutek zdrowszej diety, a tę można zapewnić, dysponując tylko producentami dobrej, zdrowej żywności. Liczymy tu na wsparcie samorządów, organizacji pozarządowych, organizacji konsumenckich, dietetyków, lekarzy, którzy rozumieją i doceniają rolę odpowiedniego żywienia jako narzędzia profilaktyki zdrowotnej powiązanego ze stylem życia.

Jak już wspominaliśmy CIT to nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy. Czym konkretnie dysponuje?

Centrum Innowacyjnych Technologii wyposażone zostało w najnowocześniejszą infrastrukturę badawczą służącą badaniom produkcji roślinnej, zwierzęcej, oraz współpracy z branżą foodtech i agrotech.

cit_1.jpg
CIT to sześć wyposażonych w najnowocześniejszą aparaturę jednostek specjalistycznych

W skład naszej infrastruktury wchodzi 30 laboratoriów tworzących trzy makroklastry w obszarach: żywność, środowisko i weterynaria. Laboratoria zlokalizowane są w sześciu miejscach: na terenie kampusu uczelni oraz w naszych stacjach badawczych w Pawłowicach, Psarach i na Swojcu. Dysponujemy laboratoriami badawczymi, szklarnią eksperymentalną, mini liniami do produkcji eksperymentalnej piwa, wina, wyrobu pieczywa, serowarnię… Oprócz świetnie wyposażonych laboratoriów i pomieszczeń dedykowanych do rozwoju produktu dysponujemy jeszcze profesjonalną pracownią technologii gastronomicznej i obsługi konsumenta, gdzie w warunkach symulujących restaurację będą mogli szkolić się kucharze, bariści i kelnerzy. Większość tych miejsc jest już otwarta, a w laboratoriach pracują badacze.

CIT to największa inwestycja na UPWr w ostatnich latach. Jej wartość to ponad 138 mln złotych, z czego 70 mln to dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. W skład centrum wchodzą:

  • CIT Żywność: Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności, Centrum Produktu Regionalnego;
  • CIT Środowisko: Ośrodek Zaawansowanych Technologii Produkcji Ogrodniczej, Ośrodek Badawczy Technologii Produkcji Roślinnej, Centrum Diagnostyki Chorób Roślin;
  • CIT Weterynaria: Centrum Badań in Vivo.

Wyposażone w najnowocześniejszą infrastrukturę badawczą, mają służyć badaniom produkcji roślinnej, zwierzęcej oraz współpracy z branżą foodtech i agrotech.

Koordynatorzy poszczególnych jednostek to: prof. Agnieszka Medyńska- Juraszek – Ośrodek Badań Technologii Produkcji Roślinnej, prof. Krzysztof Matkowski – Centrum Diagnostyki Chorób Roślin, dr Janusz Mazurek – Ośrodek Zaawansowanych Technologii Produkcji Ogrodniczej, dr Radosław Spychaj – Centrum Produktu Regionalnego, dr Marek Szołtysik – Centrum Biologii Stosowanej oraz Innowacyjnych Technologii Produkcji Żywności i prof. Krzysztof Grzymajło – Centrum Eksperymentalnych Zakażeń Zwierząt.

Powrót
14.05.2024
Głos Uczelni
biznes
rozmowy

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg