eu_green_logo_szare.png

Aktualności

UPWr wśród liderów polskiej wynalazczości

Już drugi rok z rzędu Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu utrzymuje się w czołówce uczelni, których naukowcy uzyskali najwięcej patentów. W 2021 roku było ich 118 dając nam trzecie miejsce w rankingu Urzędu Patentowego RP, rok później 56, co pozwoliło zająć miejsce czwarte.

Z zestawienia przygotowanego przez Urząd Patentowy RP wynika, że zarówno pod względem zgłoszeń patentowych, jak i liczby otrzymanych praw wyłącznych przodują uczelnie techniczne. – W pierwszej dziesiątce tylko Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Uniwersytet Śląski nie należą do tej kategorii – napisano w uzasadnieniu. 

W ciągu dwóch lat naukowcom UPWr udzielono aż 174 patentów. Szansę na ich wdrożenie może dać tylko aktywna współpraca z przemysłem i wsłuchiwanie się w aktualne trendy i potrzeby rynkowe – zarówno te technologiczne, jak i społeczne. Istotne jest, żeby już na etapie planowania prac badawczych i projektowania nowych rozwiązań uwzględnić rzeczywiste, aktualne zapotrzebowanie potencjalnych odbiorców i konsumentów.  W nawiązywaniu współpracy nauki z gospodarką naszych badaczy wspiera Centrum Badawczo-Rozwojowe.

Centrum Badawczo-Rozwojowe pomaga i wspiera

Aktualnie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu prowadzone jest sporo badań, których rezultaty mają szansę na komercjalizację i wdrożenie. Część z nich dotyczy poszukiwania rozwiązań dla rosnącej ilości odpadów żywnościowych we Wrocławiu. 

– Prowadzone od kilku miesięcy rozmowy z Urzędem Miasta Wrocław wskazują, że największym wyzwaniem są odpady generowane przez placówki żywienia zbiorowego jak żłobki, szkoły, domy pomocy społecznej i szpitale. Są one zmienne w składzie, co utrudnia dobór uniwersalnej metody ich skutecznego przetwarzania. Rozwiązania proponowane przez zespół ekspertów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mogą dostarczyć efektywnego narzędzia do walki z tym problemem – relacjonuje dr Joanna Wicińska, główny specjalista ds. komercjalizacji Centrum Badawczo-Rozwojowego.

cbr.jpg
Dr Joanna Wicińska i Anna Szczypka z Centrum Badawczo-Rozwojowego 
fot. Tomasz Lewandowski

Dr Witold Pietrzak z Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż opracował i przetestował proces przetwarzania odpadów piekarniczych do jadalnej biomasy. Wspólnie z dr Moniką Dymarską z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy rozpoczną wkrótce badania w celu opracowania metody umożliwiającej na przetwarzania zmieszanych odpadów spożywczych do postaci, którą jako surowiec można ponownie wykorzystać w przemyśle spożywczym. Badania te wpisują się zarówno w temat bezpieczeństwa żywnościowego, jak i gospodarki obiegu zamkniętego. Ich rezultaty nie tylko pomogą walczyć z narastającym problemem odpadów, ale również dostarczą nowego źródła pożywienia. Uzyskana z odpadów biomasa mikroorganizmów jest bogata w białko i inne substancje odżywcze, dlatego może znaleźć zastosowanie jako surowiec do produkcji żywności i pasz.

Bezpieczeństwo żywnościowe ma potencjał

Na uczelni działają też inne zespoły, które mogłyby uczestniczyć w programie dotyczącym bezpieczeństwa żywnościowego. Przykładowo Alan Gasiński z Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż w konsultacji z prof. Joanną Kawą-Rygielską bada możliwości wykorzystania roślin strączkowych jako cennego źródła białek oraz  innych substancji odżywczych w innowacyjnych recepturach produktów spożywczych. 

Dr Aleksandra Grudniewska z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy wykorzystuje w swoich badaniach „zielone” rozpuszczalniki do efektywnego i ekonomicznego pozyskiwania cennych ekstraktów i białek z produktów odpadowych z przemysłu spożywczego, m.in. takimi jak makuchy. Pracami dotyczącymi odzyskiwania białek z roślinnych produktów odpadowych zajmuje się również m.in. dr Joanna Miedzianka z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa. 

Dr Anna Żołnierczyk z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy wraz z  prof. Anną Dąbrowską, dr Joanną Miedzianką, dr. Markiem Szołtysikiem oraz prof. Adamem Figlem jest natomiast zaangażowana w badania nad wykorzystywaniem białek i tłuszczów owadzich w przemyśle spożywczym. Zespół nawiązał współpracę  z przedsiębiorstwem Tenebria zajmującym się hodowlą owadów (obecnie z przeznaczeniem na cele paszowe). 

laskowska.jpg
Dr Anna Laskowska, dyrektor CBR 
fot. archiwum prywatne

– Czynnikiem stymulującym współpracę z przemysłem są Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki, czyli program dofinansowania innowacji, prac badawczo-rozwojowych i wdrożeń – tłumaczy dr Anna Laskowska, dyrektor Centrum Badawczo-Rozwojowego. Dodaje, że w ramach programu Ścieżka SMART udzielane jest wsparcie finansowe dla m.in. mikro, małych i średnich przedsiębiorstw, organizacji badawczych, takich jak Uniwersytet Przyrodniczy oraz organizacji pozarządowych. Dzięki temu podmioty gospodarcze chętniej decydują się na transfer rezultatów badań do swojej działalności gospodarczej.

W tym roku CBR doprowadził do podpisania dwóch umów licencyjnych. Jedno z rozwiązań stworzył zespół naukowców z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych: dr Łukasz Bobak, prof. Aleksandra Zambrowicz, prof. Anna Zimoch-Korzycka, dr Dominika Kulig, dr Żaneta Król-Kilińska, Aleksandra Szmaja. Przedmiot licencji dotyczy sposobu przetwórstwa jaj i produkcji modyfikowanej masy jajowej. Licencjobiorcą jest firma OLDAR Group Sp. z o.o., która dostarcza najwyższej jakości jaja kurze i przepiórcze oraz pasteryzowaną masę jajową. Firma zamierza rozwijać, a następnie wdrożyć rozwiązania badaczy z UPWr do swojej działalności. Spółka już zapowiada kolejne kontrakty z uczelnią dotyczące usług badawczych, badawczo-rozwojowych i eksperckich.

CBR negocjuje dwa międzynarodowe kontrakty badawcze

– Najczęściej kontrahenci wymagają od uczelni zachowania ścisłej poufności co do obszaru współpracy i udostępnianych rezultatów badań. Zdarza się nawet, że sam fakt współpracy z danym podmiotem musi pozostać tajemnicą. W ostatnich kilku miesiącach CBR negocjuje z firmami z zagranicy dwa kontrakty badawcze ściśle dostosowane do potrzeb partnera oraz jedną umowę sprzedaży praw do rezultatów badań. Jeden z podmiotów to duży koncern spożywczy – właściciel marek rozpoznawalnych na całym świecie – mówi dr Joanna Wicińska.

cbr_glowna_02.jpg
W tym roku CBR doprowadził do podpisania dwóch umów licencyjnych 
fot. Shutterstock

Podkreśla, że negocjacje umów dotyczących transferu rezultatów badań do gospodarki, umowy licencyjne i umowy sprzedaży, negocjowane są zwykle przez kilka, a zdarza się, że nawet kilkanaście miesięcy. 

Oferta technologiczna dotycząca rezultatów prac badawczych UPWr, w tym wynalazków i know-how, prezentowana jest na stronie internetowej uczelni. 

Do najciekawszych rozwiązań należą:

  • Patent dr Aleksandry Grudniewskiej dotyczący efektywnego, taniego i przyjaznego dla środowiska sposobu ekstrakcji ksantohumolu z wychmielin, szyszek chmielowych lub granulatów chmielowych. Opracowana metoda wykorzystuje wyłącznie „zielone rozpuszczalniki” (rozpuszczalniki głęboko eutektyczne), które posiadają właściwości fizyczne zbliżone do cieczy jonowych (są nielotne, niepalne i wykazujący wysoką lepkość) – a w przeciwieństwie do nich są tanie i łatwe w przygotowaniu.
  • Zgłoszenia patentowe dotyczące sposobu wytwarzania słodu bezglutenowego oraz piwa bezglutenowego z soczewicy zielonej, którego twórcami są m.in. Alan Gasiński oraz prof. Joanna Kawa Rygielska z Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż. Technologia ta obejmuje zoptymalizowane parametry i procedury, które pozwalają uzyskać słód i piwo pozbawione glutenu o najwyższej jakości i atrakcyjnych właściwościach sensorycznych. 
  • Forma architektoniczna przystanku, którego konstrukcja pozwala na „montaż” zielonego dachu i ściany z roślin pnących z wyposażeniem umożliwiającym pobór zielonej energii oraz pobór wody pozyskanej z opadów atmosferycznych zaprojektowana przez dr Elżbietę Szopińską. Dodatkowe elementy wyposażenia przystanku mają wpłynąć na poprawę komfortu przebywania pod wiatą latem (zacienienie poprzez zastosowanie folii elektrycznej przeciwsłonecznej na tylnej szklanej ścianie przystanku) oraz zimą (ogrzewane siedziska). 

Badania o dużym potencjale komercyjnym

W ramach promocji badań o dużym potencjale komercyjnym CBR współpracuje z obecnie z dwoma grupami badaczy. Prof. Witold Rohm wraz z Esterą Trzciną z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki prowadzą, perspektywistyczne pod kątem rynkowym, badania dotyczące opracowania predykcyjnych modeli pogody pozwalających na precyzyjne prognozowanie pogody w relatywnie krótkim czasie.

– Rozwiązanie cieszy się zainteresowaniem wśród firm, w szczególności zagranicznych, zajmujących się precyzyjnymi prognozami pogody, jak również podmiotów przygotowujących prognozy krótkoterminowe dla branży OZE – mówi Anna Szczypka z CBR. 

Dr Magdalena Zienowicz i prof. Aleksandra Lis prowadzą natomiast innowacyjne badania dotyczące analizy i weryfikacji miejskiej oprawy oświetleniowej, które doskonale wpisują się w trendy Zielonego Ładu, a tym samym mają duży potencjał do komercyjnego wykorzystania.

To tylko nieliczne przykłady. Centrum Badawczo-Rozwojowe  współpracuje i wspiera znacznie szersze grono naukowców naszej uczelni w aplikowaniu o środki na realizację projektów o charakterze wdrożeniowym  oraz w nawiązywaniu współpracy ze środowiskiem gospodarczym – podsumowuje dr Joanna Wicińska. – Zapraszamy do kontaktu z pracownikami CBR, wszystkich, którzy szukają właściwej drogi i partnerów do wdrażania innowacyjnych pomysłów. Chętnie pomożemy! – dodaje. 

mm

Powrót
15.11.2023
Głos Uczelni
biznes

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg