Miejska Farma na Swojcu. Plony trafią do wrocławskich żłobków
Na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej UPWr na Swojczycach uruchomiono Miejską Farmę. Uprawiane tam warzywa trafią do maluchów we wrocławskich żłobkach, gdzie będą dowożone elektrycznym pojazdem, a resztki plonów zagospodaruje organizacja pozarządowa. Na farmie pracują osoby wykluczone społecznie ucząc się nowego zawodu. To wspólna inicjatywa miasta Wrocław i naszej uczelni.
Miejska Farma to obecnie pole o powierzchni blisko trzech hektarów, na którym uprawiane są ziemniaki, buraki, dynia i cukinia. Z takiego areału uzyskać można nawet 70 ton warzyw. To na początek, bo uczelnia zadeklarowała, że w razie potrzeby jest gotowana przeznaczyć na farmę kolejne hektary. – Na terenie Stacji Badawczo-Dydaktycznej Uniwersytetu Przyrodniczego mamy prawie 300 hektarów terenu. Bardzo się cieszymy, że mała jego część została zagospodarowana przez miasto, że możemy być częścią tego projektu – mówił podczas otwarcia Miejskiej Farmy prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr.
Uczelnia na farmie odpowiedzialna jest za uprawy. Czuwamy nad metodyką, harmonogramem i docelowo najwyższą jakością plonów.
Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr podczas inauguracji działalności Miejskiej Farmy fot. UMW
– To kolejna inicjatywa, w którą się angażujemy, a która znakomicie wpisuje się w realizowane przez uczelnię Cele Zrównoważonego Rozwoju. Od 2020 roku promujemy lokalne rolnictwo i ekologiczną żywność poprzez projekt FoodSHIFT, a dwa lata temu zainaugurowaliśmy program Rolnictwa Wspieranego Społecznie, czyli skrzynek warzyw i owoców z uczelnianych upraw, które co tydzień trafiają do 150 pracowników uniwersytetu. Jestem przekonany, że każda inicjatywa promująca produkty sezonowe i uprawy bez zbędnej chemii, za to z uwagą przykładaną do minimalizacji zużycia energii i produkcji odpadów, jest nie do przecenienia. Podobnie, jak edukacja w tym zakresie – wyjaśniał rektor UPWr prof. Jarosław Bosy.
Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk podkreślał, że to innowacyjne przedsięwzięcie jest dowodem na zaangażowanie miasta w promowanie zdrowego stylu życia i ekologii. – Wrocław zawsze był miastem innowacji i postępu. Wierzę, że nasz projekt stanie się wzorem do naśladowania dla innych miast w Polsce – mówił prezydent.
Miejska Farma to przedsięwzięcie wpisujące się w realizowane przez UPWr Cele Zrównoważonego Rozwoju fot. UMW
Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektorka Departamentu Zrównoważonego Rozwoju Urzędu Miejskiego Wrocławia zwracała uwagę na szeroko pojętą cyrkularność projektu: zdrowe uprawy trafiają na stoły wrocławskich żłobków, natomiast nadwyżki zagospodaruje organizacja pozarządowa, partner NGO Fundacja Mniej Więcej. – W ten sposób nic się nie zmarnuje. Co ważne, na terenie samej farmy będziemy rozwijali także strefę edukacyjną, do której wraz z naszym partnerem, firmą InPost, zaprosimy dzieci i młodzieży szkolną. Nasz model organizacji farmy jest absolutnie innowacyjny na skalę krajową – mówiła Katarzyna Szymczak-Pomianowska.
Dr Marta Iwaszkiewicz
Dodatkowo na farmie realizowany jest program aktywizacji społeczno-zawodowej osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. Uczestnicy tego programu pracują na farmie, zdobywając w ten sposób kwalifikacje zawodowe. W projekcie bierze udział 20 osób.
Dr Marta Iwaszkiewicz, dyrektorka Stacji Badawczo-Dydaktycznej w Swojczycach, nie ukrywa, że to dodatkowe ręce do pracy na stacji.
– Zatrudnione osoby uprawiają warzywa, ale też pielęgnują nasz ogród biocenotyczny i pomagają przy innych, codziennych obowiązkach. To świetni, chętni do pracy ludzie, którzy z różnych przyczyn znaleźli się w trudnej sytuacji życiowej. Cieszymy się, że u nas zdobywają umiejętności i kwalifikacje zawodowe pozwalające im powrócić na rynek pracy – mówi dr Iwaszkiewicz.
Dr Marta Sylla z Instytutu Gospodarki Przestrzennej będzie kierować projektem FOODCITYBOOST z zakresu tzw. rolnictwa miejskiego. To europejskie przedsięwzięcie realizowane w ramach unijnego programu badań i i innowacji Horyzont Europa. Na UPWr prowadzić go będą badacze z IGP, Katedry Ogrodnictwa i Katedry Architektury Krajobrazu.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Warszawski i Politechnika Łódzka to trzy polskie uczelnie, które dołączyły do globalnej kampanii Race to Zero. Jej celem jest gospodarka zeroemisyjna.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.