eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Analiza sensoryczna w nauce o żywności: gdzie smak spotyka innowacje

08.01.2024

W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie" prof. Edgar Chambers IV i prof. Agnieszka Kita omawiają analizę sensoryczną żywności. Zagłębiają się w jej rolę w rozwoju produktów i preferencjach konsumentów, podkreślając wkład projektu SEASONED w rozwój nauki o żywności.

EU GREEN – to już rok!

04.01.2024

Współpraca 9 uniwersytetów z 9 krajów w czasie ostatnich 12 miesięcy była niejednokrotnie starciem kultur i mentalności, ale też jedyną w swoim rodzaju okazją do czerpania z poszczególnych, często bardzo różnorodnych doświadczeń i rozwiązań.

UPWr na podium konkursu „W kółko kręcę”

22.12.2023

Kampania organizowana przez Miasto Wrocław od 2020 roku zebrała tym razem ponad 1400 uczestników, którzy łącznie przejechali 450 000 kilometrów, czyli odległość z Ziemi na Księżyc i jeszcze dalej. W tej rywalizacji UPWr zajmuje trzecie miejsce na podium.

UPWr liderem w drodze do realizacji celów zrównoważonego rozwoju

21.12.2023

To już druga edycja prestiżowego zestawienia QS World University Rankings: Sustainability, a pierwsza, w której udział bierze Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Wyniki pokazują, że UPWr jest jednym z pionierów wdrażania i promocji idei zrównoważonego rozwoju nie tylko w Polsce, ale i w tej części Europy.

Eksperci UPWr: jak pomóc zwierzętom przetrwać sylwestrową noc

21.12.2023

Odpalanie petard, których od lat jedną z największych ofiar są zwierzęta – głównie psy, rozpoczyna się już w okolicach świąt i trwa do Nowego Roku. Mimo licznych apeli moda na fajerwerki nie przemija. Dr Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr tłumaczy, dlaczego psy i koty tak bardzo boją się huku wystrzałów i podpowiada, jak pomóc zwierzętom przetrwać ten trudny dla nich czas.

Studentka UPWr doceniona za sukcesy w olimpiadach

20.12.2023

Studentka pierwszego roku weterynarii, Aleksandra Sznel, zdobyła stypendium w ramach Studenckiego Programu Stypendialnego dla laureatów olimpiad. Tym samym zyskując uznanie za osiągnięcia w nauce już na samym początku swojej akademickiej drogi.

Eksperci UPWr: nie kupujmy za dużo, nie marnujmy żywności!

20.12.2023

Na świecie marnuje się rocznie ponad 1,3 mld ton żywności – co zaspokoiłoby potrzeby żywieniowe takiego kraju jak Polska na 60 lat. To druzgocące liczby. A zbliżają się święta, nasze zakupowe kosze będą jeszcze pełniejsze. Dr Marzena Styczyńska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka UPWr podpowiada m.in. jak planować i robić zakupy, by potem część z nich nie wylądowała w koszu.

Eksperci UPWr: na święta polecam borowiki, podgrzybki, ale też shiitake

19.12.2023

Jakie grzyby powinny znaleźć się na świątecznym stole? Suszone, marynowane, czy świeże? Z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i łatwiej strawne? M.in. na te pytania odpowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich UPWr.

Eksperci UPWr: jak kupować ryby odpowiedzialnie, a jeśli nie karp, to...?

18.12.2023

Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr i odpowiada na nurtujące nas przed świętami pytania: jeśli nie karp, to co, które ryby są najzdrowsze, jak rozpoznać czy ryba jest świeża, usunąć jej charakterystyczny zapach i kupować odpowiedzialnie?

Eksperci UPWr: jeśli choinka to jaka: żywa czy sztuczna?

15.12.2023

Świerk, sosna, jodła, a może daglezja? Żywa czy sztuczna? Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii oraz wybrać taką, którą potem możemy wsadzić do ogrodu? Na pytania odpowiada prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Wybieramy choinkę!

12.12.2023

Do 15 grudnia do godziny 23:59 można zagłosować na najciekawszą (lub najładniejszą) choinkę – można je oglądać w holu Centrum Dydaktyczno-Naukowego. Kilka dni temu jury, w którym znalazła się m.in. dziekan Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu, wybrało „swoją” trójkę. Teraz czas na publiczność!

Absolutorium Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego – relacja

11.12.2023

Absolwenci Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.

O czym mówią lodowce? Antarktyda, zmiany klimatu i data science

11.12.2023

W najnowszym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” zgłębiamy fascynujący świat lodowców i klimatu. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą się z nami prof. Sławomir Tułaczyk – geomorfolog, glacjolog i geograf z University of California oraz dr Grzegorz Chrobak z Instytutu Gospodarki Przestrzennej UPWr i specjalista w dziedzinie data science. Z ich pomocą spróbujemy zrozumieć wpływ zmian klimatu na lodowce, a także ich globalne konsekwencje.

Nowy WZB zajmie się badaniami Ziemi i kosmosu

06.12.2023

Na UPWr powstał kolejny Wiodący Zespół Badawczy – SPACE OS – skoncentrowany na badaniach Ziemi i kosmosu za pomocą technik geodezyjnych. Na początku listopada odbyło się także pierwsze spotkanie wybranej w sierpniu nowej Rady WZB.

Na UPWr startuje Ekstranet Studencki

06.12.2023

Dziś, w Mikołajki, na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu startuje Ekstranet Studencki – miejsce w pełni dedykowane Wam, studentom. Tu możecie zorganizować swój kalendarz, znaleźć ważne informacje i być na bieżąco ze wszystkimi wydarzeniami.

XXII Dzień Aktywności Studenckiej na UPWr – działo się!

05.12.2023

XXII Dzień Aktywności Studenckiej na UPWr zgromadził około 40 stoisk pełnych quizów, konkursów i ciekawych eksponatów. Jak co roku, było ciekawie i zabawnie!

Świat bez głodu

04.12.2023

17 Celów Zrównoważonego Rozwoju, czyli Agenda 2030 to wyznaczone przez Organizację Narodów Zjednoczonych strategiczne cele, których realizacja ma ochronić świat prze katastrofą. Już wiadomo, że większości z nich nie uda się zrealizować w wyznaczonym czasie. Wiadomo też, że o Celach i ich znaczeniu społecznym, politycznym, czy gospodarczym wielu ludzi nie wie nic.

Absolutorium Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt – relacja

04.12.2023

Absolwenci Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt świętowali ukończenie studiów.

Praca magisterska w formie artykułu? To możliwe

29.11.2023

Nie każdy wie, że istnieje inna forma pracy magisterskiej, niż ta tradycyjna. Jedną z alternatyw jest napisanie artykułu naukowego. O swoim doświadczeniu z tą formą opowiadają Monika Siniawska, Kamila Koj i Martyna Rybak, absolwentki Technologii Żywności i Żywienia Człowieka.

Ustanowiono nowy samorząd wydziałowy

28.11.2023

Utworzenie nowego Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu oznacza nie tylko autonomię naukową, ale także powstanie nowego samorządu studenckiego. Wiceprzewodniczący Piotr Małolepszy i członkini zarządu ds. współprac Klaudia Kwietniewska widzą w nowym wydziale szansę na rozwój i innowacje.

Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - relacja

27.11.2023

Absolwenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.

  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 43

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png