eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Absolutorium Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt – relacja

04.12.2023

Absolwenci Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt świętowali ukończenie studiów.

Naukowcy z UPWr w komitetach naukowych PAN

01.12.2023

Polska Akademia Nauk zakończyła wybory członków komitetów naukowych, które swoją kadencję rozpoczną w 2024 roku. Wśród wybranych są naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Naukowczyni UPWr powołana do KKE

30.11.2023

Prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak została powołana do Krajowej Komisji Etycznej do Spraw Doświadczeń na Zwierzętach (KKE). – Najważniejsze to znaleźć równowagę pomiędzy badaniami, w których udział zwierząt jest konieczny, a tymi, których wynik można uzyskać z wykorzystaniem tzw. metod alternatywnych – mówi o swojej roli w KKE naukowczyni UPWr.

Praca magisterska w formie artykułu? To możliwe

29.11.2023

Nie każdy wie, że istnieje inna forma pracy magisterskiej, niż ta tradycyjna. Jedną z alternatyw jest napisanie artykułu naukowego. O swoim doświadczeniu z tą formą opowiadają Monika Siniawska, Kamila Koj i Martyna Rybak, absolwentki Technologii Żywności i Żywienia Człowieka.

Ustanowiono nowy samorząd wydziałowy

28.11.2023

Utworzenie nowego Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu oznacza nie tylko autonomię naukową, ale także powstanie nowego samorządu studenckiego. Wiceprzewodniczący Piotr Małolepszy i członkini zarządu ds. współprac Klaudia Kwietniewska widzą w nowym wydziale szansę na rozwój i innowacje.

Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności - relacja

27.11.2023

Absolwenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.

Psy ratownicze, terapeutyczne i przewodnicy – bohaterowie na czterech łapach

24.11.2023

W najnowszym odcinku podcastu eksperci dr Anna Budny-Walczak z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt i Tomasz Stępień, Współpracownik Fundacji Psi Ratownicy opowiadają o psach terapeutycznych, przewodnikach i ratowniczych. Mówią m.in. o ich bohaterskich misjach, jak przeszukują gruzowiska i odnajdują zaginione osoby, czy o psach, które bezpiecznie prowadzą przez życie osoby z niepełnosprawnościami.

Hodowla bydła: między zyskiem a dobrostanem

24.11.2023

Wiele krów traci ciążę na wczesnym etapie, do 50 dnia. Ustalenie ich profilu hematologicznego pomaga w wykryciu zaburzeń rozrodczych. Szybka diagnostyka ma kluczowe znaczenie dla utrzymania rentowności stada i efektywnej reprodukcji.

Naukowczyni UPWr wyróżniona przez Wrocławskie Centrum Akademickie

23.11.2023

Dr Karolina Sobieraj została wyróżniona w Studenckim Programie Stypendialnym realizowanym przez Wrocławskie Centrum Akademickie. Docenione zostały jej sukcesy na polu biologicznej produkcji tlenku węgla z bioodpadów.

Absolutorium Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji - relacja

20.11.2023

Absolwenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.

Za nami X Edycja Wrocławskiego GIS-Day

17.11.2023

W dniach 15-16 listopada odbyła się dziesiąta edycja Wrocławskiego GIS-Day, organizowanego przez Studenckie Koło Naukowe Geodetów z UPWr oraz Koło Naukowo-Badawcze GIS z PWr. To wydarzenie skupiające się na Systemach Informacji Geograficznej (GIS) przyciąga zarówno profesjonalistów, jak i pasjonatów tej dziedziny.

Mamy 72 lata!

17.11.2023

W 1951 roku decyzją władz państwowych utworzona została Wyższa Szkoła Rolnicza we Wrocławiu. Pierwszym rektorem uczelni został wybitny botanik i badacz torfu i torfowisk prof. Stanisław Tołpa.

Nowa strefa relaksu na UPWr

16.11.2023

Na terenie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu powstała nowa strefa relaksu dzięki inicjatywie firmy Tasomix i zaangażowaniu Studenckiego Koła Naukowego Żywienia Zwierząt. Nowa przestrzeń ma nie tylko stanowić oazę spokoju dla studentów, ale być też symbolem synergii między światem akademickim a biznesowym.

Superfoods 101: Black Garlic and Other Supplements

13.11.2023

W pierwszym anglojęzycznym odcinku podcastu, prof. Adam Figiel i dr Nesa Dibagar opowiadają o wpływie diety na zdrowie, właściwościach jabłek i czarnego czosnku, międzynarodowej współpracy w badaniach i odmiennych perspektywach kulturowych. Czym tak naprawdę są superfoods? Jak wpływają na nasze zdrowie? Co to jest czarny czosnek? Czy jedzenie superfoods naprawdę może wpłynąć na długość naszego życia? Na te i inne pytania znajdziecie odpowiedź w najnowszym odcinku podcastu UPWr.

Absolwent Filip Marek: – Rośliny też podlegają trendom

10.11.2023

Filip Marek to absolwent ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dziś jest dyrektorem, edukatorem i znawcą trendów w świecie florystyki.

Student z UPWr na podium w EuroSkills 2023

09.11.2023

Rafał Piechaczek, student IV roku zarządzania i inżynierii produkcji na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym, zdobywca III miejsca w międzynarodowym konkursie EuroSkills 2023, opowiada o zmaganiach w konkursie i o nowoczesnym rolnictwie.

Eksperci UPWr: wygrabianie liści niszczy bioróżnorodność

09.11.2023

Dokładne wygrabianie liści sprawia, że nasz ogród zamienia się w biologiczną pustynię. – Opadłe liście przyczyniają się do powstawania próchnicy, która gromadzi się w glebie, a to jest najcenniejszy i najbardziej naturalny nawóz. To również środowisko życia mikroorganizmów, schronienie dla mniejszych zwierząt oraz stołówka dla zimujących u nas ptaków – wylicza prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego UPWr.

Sukcesy UPWr w dwóch międzynarodowych rankingach

07.11.2023

Pierwsze miejsce w Polsce w dziedzinie Food Science & Technology Rankingu Szanghajskiego czy drugie miejsce we wskaźniku industry w dyscyplinie Veterinary Science rankingu THE WUR by subject to tylko niektóre przykłady sukcesów UPWr w największych i najbardziej prestiżowych zestawieniach świata.

Jajo z UPWr w finale konkursu Naczelnej Organizacji Technicznej

07.11.2023

Wyposażone w elektroniczne czujniki Jajo, które podobnie jak łódź podwodna, potrafi utrzymać się na zaprogramowanej głębokości i mierzyć parametry jakościowe wody: od pH przez zasolenie, przewodnictwo i mętność aż po zawartość tlenu – znalazło się w finale konkursu „Za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki w 2022 roku” Naczelnej Organizacji Technicznej.

Miasto, masa, maszyna – rola miasta w życiu człowieka

30.10.2023

W najnowszym odcinku podcastu, prof. Paweł Swianiewicz i Bartłomiej Świerczewski, dyrektor Wydziału Spraw Społecznych Urzędu Miasta Wrocławia, analizują m.in., czy miasto to dar cywilizacyjny czy wyzwanie. Przytaczają koncepcję miasta jako maszyny wzrostu, rozmawiają o wpływie deweloperów i właścicieli nieruchomości na rozwój miast i mówią o demografii Wrocławia.

Sukces kół naukowych w konkursie KoKoN

27.10.2023

SKN Geodetów i SKN Planowania Przestrzennego „Puzzle" nagrodzeni w konkursie KoKon w kategoriach „Cyfryzacja” oraz „Innowacja i nowe technologie w ekologii i ochrony środowiska”. Wyniki ogłoszono 14 października podczas Gali Środowiska Studenckiego na Politechnice Warszawskiej

  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 59

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png