wybierz kategorie wiadomości
Badaczka UPWr odkryła nowy gatunek grzyba
03.08.2023
Colletotrichum acericola – to pierwszy gatunek grzyba odkryty we Wrocławiu. Znaleziony przypadkiem i bardzo ciekawy, m.in. ze względu na żywiciela, na którym został odnaleziony. – To klon jesionolistny, obcy i inwazyjny gatunek drzewa, który „uciekł z hodowli” i zagraża naszemu lokalnemu środowisku – mówi dr Katarzyna Patejuk z Zakładu Fitopatologii i Mykologii.
Kiedy kości zdradzają swoje tajemnice
01.08.2023
Letnie warsztaty antropologiczno-archeologiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to zajęcie dla cierpliwych, dociekliwych i uważnych. Uczestnicy badali szczątki znajdujące się w czterech urnach z cmentarzyska ciałopalnego ludności bałtyjskiej zamieszkującej Pojezierze Mrągowskie.
Naukowcy z UPWr wzięli udział w szkole letniej projektu SEASONED w Hiszpanii
20.07.2023
Dziesięcioro młodych naukowców z UPWr wzięło udział w szkole letniej projektu SEASONED zorganizowanej przez Uniwersytet Miguela Hernandeza de Elche w Orihueli (UMH), koordynowanego przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Przez pięć dni poznawali tajniki analizy sensorycznej, zwiedzali laboratoria i lokalne targowiska oraz dyskutowali z przedstawicielami czołowych hiszpańskich producentów żywności.
Eksperci UPWr: sałatki, koktajle i zupy - to dieta na upały
18.07.2023
Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o tym, co jeść i pić w upalne dni, czego unikać oraz czym się nawadniać. – W okresie upałów trzeba dużo pić i co ważne pić bardzo często, małymi porcjami, podczas całego dnia. Unikać powinniśmy natomiast produktów smażonych, fast food i potraw ostro przyprawionych, a jeśli sięgamy po lody, to po sorbety – mówi dietetyczka.
Dwa granty z NCN dla UPWr
18.07.2023
Ponad 2,5 mln zł dla Uniwersytetu Przyrodniczego zdobyli dr Tomasz Janek i prof. Sebastian Opaliński w konkursie Narodowego Centrum Nauki Opus 24.
Agata Skubisz dba o to, by na uczelni było zielono
17.07.2023
Na korytarzach między budynkami Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt od kilku lat przybywa zieleni. Za te piękne rośliny odpowiedzialna jest Agata Skubisz, której największą pasją są kwiaty.
Baza AZON-u powiększyła się o ponad 10 tysięcy zasobów
14.07.2023
W projekcie Atlas Zasobów Otwartej Nauki 2.0. (AZON 2.0.) UPWr udostępnił do wspólnej bazy ponad 10 tysięcy zasobów naukowych. W obu edycjach udostępniliśmy łącznie już ponad 18 tysięcy materiałów.
Studentka weterynarii reprezentowała UPWr na World Reining Championships Young Riders
13.07.2023
Alicja Olejnik, studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, reprezentowała uczelnię w jeździectwie na mistrzostwach świata World Reining Championships Young Riders.
Miniatura 7 na badanie mszaków
11.07.2023
Dr Sylwia Wierzcholska z Zakładu Biologii Roślin zdobyła grant – 45 516 zł – w konkursie Miniatura 7 na projekt badawczy „Jak forofity kształtują różnorodność zależnej flory epifitycznej w górskich lasach gospodarczych?”.
UPWr po raz pierwszy gospodarzem programu BIP w ramach EU GREEN
10.07.2023
W ramach działań EU GREEN UPWr zorganizował kurs Blended Intensive Programme (BIP SOIL) dotyczący ochrony gleby i zarządzania glebami zdegradowanymi i przemysłowymi. Za nami pierwsza, stacjonarna część.
Eksperci UPWr: grypa kotów – co o niej wiemy i jak uniknąć zakażenia
06.07.2023
Za większość nagłych zgonów kotów poprzedzonych dusznościami, drgawkami lub atakami padaczki odpowiada zakażenie wirusem grypy ptaków podtypu H5N1. Na 29 przebadanych dotąd próbek wynik dodatni dało 20, m.in. ta pochodząca od kota leczonego w uczelnianej przychodni weterynaryjnej. – Sprawa jest poważna, ale należy tonować stwierdzenia, że mamy do czynienia z epidemią ptasiej grypy u kotów – mówi prof. Krzysztof Rypuła z Zakładu Chorób Zakaźnych Zwierząt i Administracji Weterynaryjnej UPWr.
Pamiętamy o zamordowanych profesorach lwowskich
04.07.2023
Przedstawiciele wrocławskich uczelni, władz miasta i województwa złożyli kwiaty pod pomnikiem upamiętniającym lwowskich profesorów, zamordowanych w lipcu 1941 roku po napaści III Rzeszy na Związek Sowiecki. W imieniu społeczności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu hołd ofiarom kaźni złożył rektor Jarosław Bosy.
Studentki UPWr laureatkami konkursu SPAK
04.07.2023
Katarzyna Betkier i Julia Ochojska zdobyły odpowiednio I i II miejsce w konkursie SPAK na najlepsze prace dyplomowe z zakresu architektury krajobrazu obronione w roku akademickim 2021-2022.
Nowa dyscyplina na UPWr: biotechnologia
03.07.2023
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu utworzono nową dyscyplinę badawczą. To biotechnologia. Jej przewodniczącym został prof. Zbigniew Lazar z Katedry Mikrobiologii i Biotechnologii Żywności.
Grzyby internetem natury
03.07.2023
W najnowszym odcinku podcastu eksperci z UPWr – dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa opowiadają o tym, które grzyby są najbardziej trujące, jak rozpoznać grzyby jadalne i czy grzyby z The Last of Us istnieją naprawdę.
Prof. Łabaz: – Znalazłam klucz do dydaktyki
28.06.2023
Prof. Beata Łabaz – zdaniem studentów jedna z najlepszych dydaktyków na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym – o tym, czego nauczyli ją jej synowie, którzy studiują, dlaczego polubiła zajęcia dydaktyczne i jak je prowadzić ciekawiej.
Justyna Horbowy – z miłości do kwiatów
27.06.2023
Justyna Horbowy, studentka drugiego roku architektury krajobrazu, zdobyła czwarte miejsce na Czwartych Florystycznych Mistrzostwach Polski Juniorów. Udział w nich dofinansował jej Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Akademia Dobrego Piwa 2023. Wybrano najlepszych
26.06.2023
Konkurs Akademia Dobrego Piwa 2023 to piąta edycja ADP. Pierwsza odbyła się w 2017 roku, krótko po uruchomieniu na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pierwszych w Polsce podyplomowych studiów z zakresu piwowarstwa. W czasie rekrutacji miejsca skończyły się po tygodniu. Ten sukces sprawił, że Akademia – konkurs dla piwowarów – była kolejnym krokiem w promocji dobrych praktyk.
UPWr awansuje w CWTS Leiden Ranking 2023
23.06.2023
UPWr po raz kolejny znalazł się w gronie najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Jesteśmy liderami w kategorii gender – mierzącej procentowy udział kobiet w liczbie autorów publikacji, uzyskaliśmy też wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych.
Niekonwencjonalne drożdże i ciemne słody, czyli jak stworzyć piwo
23.06.2023
Piwowarzy żartują, że ich zadaniem jest tylko przygotowanie brzeczki, a zadaniem drożdży – cała reszta. Badania na Uniwersytecie Przyrodniczym pokazują, jak zastosowanie różnych szczepów tych mikrorganizmów wpływa na jakość piwa. Co to znaczy jakość, dowiemy się dziś na finale Akademii Dobrego Piwa.