wybierz kategorie wiadomości
Otwieramy Centrum Digitalizacji
25.09.2017
We wtorek, 26 września oficjalnie otwarta została nowa jednostka uczelni – Centrum Digitalizacji. Powstała w ramach projektu, ale ma służyć uczelni także poza nim.
IV Święto Sera i Wina za nami!
25.09.2017
Sery najlepszych w Polsce producentów, wina z dolnośląskich winnic, oleje, chleby, masło, a nawet kiszonki – IV Święto Sera i Wina było prawdziwym rajem dla smakoszy, ale też i szansą na poszerzenie wiedzy i zdobycie pochwał.
IV Święto Sera i Wina: Tradycja, czyli nowoczesność
22.09.2017
Dr Maciej Oziembłowski, nasz ekspert w powołanym niedawno szlaku kulinarnym „Smaki Dolnego Śląska”, o znaczeniu produktu regionalnego, europejskiej ochronie tradycyjnej żywności i możliwościach polskich producentów.
IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi
20.09.2017
Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.
IV Święto Sera i Wina: zapraszamy do Pawłowic
20.09.2017
W niedzielę 24 września po raz kolejny w Pawłowicach będzie można zjeść najlepszy ser i posmakować najlepszego wina regionu. Ale nie tylko – będą też pokazy kulinarne, warsztaty, laboratoria smaku i dyskusja o regionalnych smakach.
Nowa ustawa o szkolnictwie wyższym: co proponuje?
19.09.2017
Na rozpoczętym Narodowym Kongresie Nauki minister Jarosław Gowin przedstawił założenia reformy szkolnictwa wyższego. Szczegóły nowej ustawy przedstawiła Polska Agencja Prasowa. Prezentujemy je za PAP.
Rusza XX Dolnośląski Festiwal Nauki
18.09.2017
Od 21 września ponownie we Wrocławiu – festiwal pełen tajemnic, wiedzy nieoczywistej i naukowych inspiracji. Nie tylko dla dzieci.
Prof. Michał Heller o wszechświecie i człowieku
18.09.2017
Blisko 500 osób wysłuchało wykładu wybitnego fizyka, kosmologa, laureata nagrody Templetona prof. Michała Hellera.
Trwa rekrutacja na studia doktoranckie
29.08.2017
Trwa rekrutacja na studia III stopnia na wydziałach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Poszukujemy osób zainteresowanych prowadzeniem interdyscyplinarnych badań naukowych – mówi prorektor prof. Jarosław Bosy.
Zielona Dolina: podpisano porozumienie UPWr i samorządu
10.08.2017
300 milionów złotych z Regionalnego Programu Operacyjnego – to wymierny efekt porozumienia pomiędzy Uniwersytetem Przyrodniczym i Dolnośląskim Urzędem Marszałkowskim dotyczącym budowy „Zielonej Doliny”.
Springer i „Map Functions” prof. Krzywickiej-Blum
24.07.2017
„Map Functions” prof. Ewy Krzywickiej-Blum w prestiżowym wydawnictwie Springer. Na ukazanie się książki zgodę musiała wyrazić królowa brytyjska Elżbieta II.
30 lat współpracy UPWr z Chinami – perspektywy rozwoju
17.07.2017
Władze Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w czasie ostatniej wizyty w Chinach rozmawiały nie tylko o poszerzeniu współpracy z uczelnią w Changshy, ale również z uniwersytetem Minzu w Pekinie.
VETs with HORSEPOWER z wykładami na UPWr
06.07.2017
Lekarze weterynarii na mechanicznych koniach, czyli VETs with HORSEPOWER – z Pragi przyjechali do Wrocławia, by po jednodniowej konferencji ruszyć dalej i promując wiedzę o leczeniu koni, zbierać fundusze na pomoc dla dzieci w RPA i lecznicę weterynaryjną w Gambii.
Pamiętamy o zamordowanych profesorach lwowskich
04.07.2017
Ta zbrodnia miała pozostać tajemnicą. Gestapowiec przesłuchujący Karolinę Lanckorońską tak był pewien, że aresztowana nie przeżyje, że opowiedział jej, co się stało na Wzgórzach Wuleckich we Lwowie w lipcu 1941 roku. Lanckorońska przeżyła i napisała raport o mordzie profesorów lwowskich.
Jubileusz Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności
03.07.2017
Medale za zasługi dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, wiele słów uznania i podziękowania, sesja naukowa i zjazd absolwentów – Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności świętował 40-lecie swojego istnienia, honorując wszystkich, którzy przyczynili się do jego rozwoju.
40-lecie Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności
29.06.2017
Tradycja sięgająca przedwojennej historii lwowskich uczelni. Wielkie nazwiska polskiej nauki i unikatowe projekty badawcze. I nowa od kilku miesięcy nazwa, będąca odpowiedzią na zmieniającą się rzeczywistość. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności świętuje 40. urodziny.
Czerwcowe posiedzenie senatu
26.06.2017
Na czerwcowym posiedzeniu senatu rektor Tadeusz Trziszka przedstawił sprawozdanie z działalności uczelni w 2016 r., a prorektor Jarosław Bosy poinformował o przebiegu studiów doktoranckich na UPWr.
Centrum Kształcenia Ustawicznego – zajęcia dla małych i dużych
22.06.2017
Uczniowie VII LO właśnie skończyli warsztaty na weterynarii, niedługo ruszają bezpłatne zajęcia dla winiarzy i hodowców roślin. CKU oferuje zajęcia dla dzieci, specjalistyczne warsztaty i studia podyplomowe – jest z czego wybierać.
W nocy na UPWr: pokaz laserów podczas półmaratonu
20.06.2017
Prawie 10 tys. osób przebiegło przez plac Grunwaldzki i ulicę Norwida podczas 5. PKO Nocnego Wrocław Półmaratonu. Tematem przewodnim biegu był film, więc UPWr rozświetlił swoje budynki pokazem laserowym w rytm muzyki z „Matrixa”.
Czy biotechnologia uratuje świat?
19.06.2017
Z Jensem Nielsenem – specjalistą od metabolizmu drożdży, ludzkiej flory jelitowej oraz produkcji biopaliw i biochemikaliów – rozmawiamy o tym, czy możliwy jest świat bez ropy, jak bakterie w jelitach wpływają na nasze zdrowie i czy kiedyś to właśnie bakterie nas uzdrowią.
UPWr w rankingu „Perspektyw”
12.06.2017
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zajął 32. miejsce w rankingu uczelni wyższych z całej Polski. Najlepsi jesteśmy w innowacyjności.