eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

UPWr i ESA szkolą hydrologów

21.09.2023

Na zaproszenie UPWr i Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) do Wrocławia przyjechali najlepsi specjaliści z obszaru hydrologii z całego świata, by poszerzyć swoje kompetencje w dziedzinie teledetekcji środowiska oraz analizy potencjalnych zagrożeń związanych z wodą. Szkolenie to stanowi integralną część programu EO Science for Society w ramach inicjatywy ESA FutureEO.

Studenci UPWr na szkole letniej w Chinach

12.09.2023

Dwoje studentów technologii żywności i żywienia człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wzięło udział w szkole letniej organizowanej przez Jiangnan University w Chinach.

Pożegnaliśmy prof. Filistowicza

06.09.2023

Był kreatywny, zaangażowany i odważnie szukał nowych rozwiązań. Prof. Andrzej Filistowicz był znaczącą postacią Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt nie tylko jako jego dziekan. Zmarł 26 sierpnia 2023 roku.

Staff week w ramach projektu INTERACT na Uniwersytecie Przyrodniczym

05.09.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu gości w tym tygodniu ponad trzydziestu naukowców i przedstawicieli dziesięciu ukraińskich uniwersytetów w ramach projektu INTERACT.

Eksperci UPWr radzą: Dlaczego warto robić przetwory?

30.08.2023

Domowe przetwory od kilku lat wróciły do łask. To nie tylko modny trend, ale też dobry sposób na wzbogacenie zimą codziennej diety w cenne składniki odżywcze i witaminy. Jak je przygotować radzi profesor Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.

Eksperci UPWr: Zadbajmy, by dzieci jadły zdrowo w domu i w szkole

24.08.2023

Monika Maćków, dietetyk kliniczny z Katedry Żywienia Człowieka UPWr o tym, co dziecko powinno jeść na śniadanie, by wspomóc pracę mózgu i koncentrację, jak przygotować uczniom idealny lunch-box i dlaczego z diety należy wyeliminować słodzone napoje, a zwłaszcza energetyki.

Eksperci UPWr: Suszyć, marynować, mrozić? Jak zbierać i przetwarzać grzyby

21.08.2023

Przed nami szczyt sezonu grzybowego. Na jesienny wysyp czekają miłośnicy borowików, podgrzybków, maślaków i kurek. Dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa UPWr podpowiada, jak zbierać grzyby i która z metod ich przetwarzania jest najlepsza.

Eksperci UPWr: Niebezpieczne odpady płoną, duszą i trują!

08.08.2023

Skuteczne metody utylizacji odpadów niebezpiecznych są bardzo drogie, co prowadzi do nielegalnych praktyk, takich jak „przypadkowe samozapłony”. W efekcie takiego pożaru ilość składowanych odpadów zmniejsza się bowiem o nawet 90 proc., a ryzyko kary jest niewielkie, bo ciężko wskazać sprawcę – mówi dr Sylwia Stegenta-Dąbrowska z Katedry Biogospodarki Stosowanej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

WAZZA „Ciepła”, czyli wspólna inicjatywa miasta i wrocławskich uczelni

04.08.2023

Studenci i naukowcy trzech wrocławskich uczelni projektują ogród społeczny dla seniorów. Wszystko dzięki finansom płynącym z miasta.

Kiedy kości zdradzają swoje tajemnice

01.08.2023

Letnie warsztaty antropologiczno-archeologiczne na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to zajęcie dla cierpliwych, dociekliwych i uważnych. Uczestnicy badali szczątki znajdujące się w czterech urnach z cmentarzyska ciałopalnego ludności bałtyjskiej zamieszkującej Pojezierze Mrągowskie.

Rekrutacja na UPWr

24.07.2023

Więcej informacji odnośnie rekrutacji na UPWr.

Dobry dydaktyk, czyli taki, który wysłucha i zrozumie

21.07.2023

Ireneusz Osak ze Studium Języków Obcych i Nauk Humanistyczno-Społecznych i dr Piotr Czaczka ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu Uniwersytetu Przyrodniczego zostali wskazani przez studentów jako najlepsi dydaktycy swoich instytucji. Opowiadają o potrzebie dialogu, wyrozumiałości i o tym, jak pasje mogą pomóc w codziennej pracy.

Eksperci UPWr: sałatki, koktajle i zupy - to dieta na upały

18.07.2023

Monika Maćków z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o tym, co jeść i pić w upalne dni, czego unikać oraz czym się nawadniać. – W okresie upałów trzeba dużo pić i co ważne pić bardzo często, małymi porcjami, podczas całego dnia. Unikać powinniśmy natomiast produktów smażonych, fast food i potraw ostro przyprawionych, a jeśli sięgamy po lody, to po sorbety – mówi dietetyczka.

Studentka weterynarii reprezentowała UPWr na World Reining Championships Young Riders

13.07.2023

Alicja Olejnik, studentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, reprezentowała uczelnię w jeździectwie na mistrzostwach świata World Reining Championships Young Riders.

Eksperci UPWr: grypa kotów – co o niej wiemy i jak uniknąć zakażenia

06.07.2023

Za większość nagłych zgonów kotów poprzedzonych dusznościami, drgawkami lub atakami padaczki odpowiada zakażenie wirusem grypy ptaków podtypu H5N1. Na 29 przebadanych dotąd próbek wynik dodatni dało 20, m.in. ta pochodząca od kota leczonego w uczelnianej przychodni weterynaryjnej. – Sprawa jest poważna, ale należy tonować stwierdzenia, że mamy do czynienia z epidemią ptasiej grypy u kotów – mówi prof. Krzysztof Rypuła z Zakładu Chorób Zakaźnych Zwierząt i Administracji Weterynaryjnej UPWr.

Studentki UPWr laureatkami konkursu SPAK

04.07.2023

Katarzyna Betkier i Julia Ochojska zdobyły odpowiednio I i II miejsce w konkursie SPAK na najlepsze prace dyplomowe z zakresu architektury krajobrazu obronione w roku akademickim 2021-2022.

Grzyby internetem natury

03.07.2023

W najnowszym odcinku podcastu eksperci z UPWr – dr Cecylia Uklańska-Pusz z Katedry Ogrodnictwa i prof. Artur Gryszkin z Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa opowiadają o tym, które grzyby są najbardziej trujące, jak rozpoznać grzyby jadalne i czy grzyby z The Last of Us istnieją naprawdę.

Prof. Łabaz: – Znalazłam klucz do dydaktyki

28.06.2023

Prof. Beata Łabaz – zdaniem studentów jedna z najlepszych dydaktyków na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym – o tym, czego nauczyli ją jej synowie, którzy studiują, dlaczego polubiła zajęcia dydaktyczne i jak je prowadzić ciekawiej.

Justyna Horbowy – z miłości do kwiatów

27.06.2023

Justyna Horbowy, studentka drugiego roku architektury krajobrazu, zdobyła czwarte miejsce na Czwartych Florystycznych Mistrzostwach Polski Juniorów. Udział w nich dofinansował jej Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Niekonwencjonalne drożdże i ciemne słody, czyli jak stworzyć piwo

23.06.2023

Piwowarzy żartują, że ich zadaniem jest tylko przygotowanie brzeczki, a zadaniem drożdży – cała reszta. Badania na Uniwersytecie Przyrodniczym pokazują, jak zastosowanie różnych szczepów tych mikrorganizmów wpływa na jakość piwa. Co to znaczy jakość, dowiemy się dziś na finale Akademii Dobrego Piwa.

Dr Nowaczyk i dr Poradowski – kiedy uczenie jest pasją

20.06.2023

Dr Renata Nowaczyk i dr Dominik Poradowski zdobyli jedne z najwyższych ocen w ankietach studenckich na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej. Ich recepta na sukces? Wyleczyć się z „choroby doktorskiej”, tłumaczyć, że najważniejsze jest myślenie i rozumienie procesów zachodzących zarówno w pojedynczych komórkach, jak i ich układach, a nie uczenie się na pamięć definicji. Podkreślają, że w dydaktyce ważny jest wzajemny szacunek i umiejętność przyznania, że też się czegoś nie wie.

  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 46

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png