wybierz kategorie wiadomości
Naukowcy z UPWr wyróżnieni przez Wrocław
29.12.2022
Profesor Alina Wieliczko i prof. Krzysztof Kubiak uhonorowani medalem „Merito de Wratislavia”. Super Diament dostał absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego Artur Salamon, który opatentował interaktywną laskę dla niewidomych.
Dzikie zwierzęta w obiektywie doktorantki UPWr
27.12.2022
Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr Safoura Reza poza działalnością naukową interesuje się fotografią zwierząt. Przed jej obiektywem pozują nie tylko domowi pupile, ale też dzikie zwierzęta w swoim naturalnym środowisku. Przy okazji apelujemy – doceńmy ich piękno i pamiętajmy o tym, by nie straszyć ich w sylwestra.
Wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku!
21.12.2022
Od 30 lat w święta Bożego Narodzenia towarzyszy nam film, który wszyscy znamy już na pamięć. Mowa oczywiście o komedii „Kevin sam w domu”. By tradycji stało się zadość, przygotowaliśmy naszą wersję „Kevina”.
Lokalne produkty w zasięgu ręki
16.12.2022
W Hali Targowej we Wrocławiu od 17 grudnia rusza nowy punkt sprzedaży – na stoisku numer 70 będzie można znaleźć sery, chleby, pasty, miody, pierniki, soki, przyprawy, a nawet wina. Wszystkie łączy hasło „Produkt Lokalny” i projekt „Dolny Śląsk. Zielona dolina żywności i zdrowia”.
Biotechnologia na UPWr i kannabinoidy – co je łączy?
12.12.2022
Sylwia Ciałek i dr Radosław Gniłka – absolwenci biotechnologii na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – opowiadają o swojej pracy z firmie Healthcann, jednej z nielicznych i zarazem najlepszych firm w branży konopnej w Europie.
XXI Dzień Aktywności Studenckiej
06.12.2022
Po kilku latach internetowych edycji spowodowanych pandemią, jedenasty Dzień Aktywności Studenckiej w końcu odbył się stacjonarnie. Studenci mogli poczuć klimat dawnych edycji wydarzenia. Było około 50 stoisk, konkursy oraz Mikołaj i to nie jeden!
Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia
05.12.2022
W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.
Naukowcy UPWr w zespole misji GENESIS
02.12.2022
Europejska Agencja Kosmiczna przeznaczy 80 milionów euro na misję GENESIS. Ma ona dokonać czegoś, czego wcześniej nigdy nie udało się w badaniach satelitarnych i kosmicznych. Nowy satelita przyczyni się do zwiększenia dokładności pomiarów geodezyjnych na powierzchni Ziemi. W skład zespołu przygotowującego koncepcję misji weszło czterech naukowców z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki.
„Orange the World”. Kampania przeciw przemocy wobec kobiet
29.11.2022
UPWr włączył się w ogólnoświatową akcję „Orange the World”. Ma ona zwrócić uwagę na problem przemocy i zachęcić do reagowania na wszelkie przejawy dyskryminacji. Na uczelni pojawiały się plakaty promujące akcję, można też pobrać przygotowaną specjalnie dla studentów gazetę „Nie bój się. Chodzi o ciebie”
Big Data – ropa naftowa naszych czasów?
18.11.2022
W najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" rozmawiamy o Big Data. Jak zbierane i wykorzystywane są nasze dane? Czy sprzedajemy prywatność za możliwość używania aplikacji ułatwiających nam życie? Czy etyka nadąża z rozwojem technologii?
Święto Nauki we Wrocławiu
15.11.2022
Przyznanie Nagrody Kolegium Rektorów Uniwersytetów Wrocławia i Opola i wręczenie stypendiów dla doktorantów, upamiętnienie zamordowanych w czasie II wojny światowej profesorów lwowskich i krakowskich oraz konferencja „Etos ludzi nauki” – środowisko naukowe stolicy Dolnego Śląska obchodzi Święto Nauki we Wrocławiu.
20-lecie Instytutu Hodowli Zwierząt UPWr
14.11.2022
Instytut Hodowli Zwierząt na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt świętował niedawno 20-lecie swojego istnienia. Naukowcy z nim związani opowiadają o początkach Instytutu, jego sukcesach i mistrzach.
Dla Niepodległej
10.11.2022
Tychowski, Szczudłowski, Olbrycht, Golonka, Bac – legendarne postaci polskiej nauki i Uniwersytetu Przyrodniczego. Rok 1918, kiedy Polska odzyskała niepodległość, dla nich miał szczególne znaczenie – walczyli w szeregach orląt lwowskich, u boku Piłsudskiego, w powstaniu wielkopolskim…
Jak smakują owady i czy wejdą na stałe do naszej diety?
07.11.2022
Owady są naszą przyszłością, ale nie jesteśmy na nią gotowi – w kolejnym podcaście z cyklu „Mamy zielone pojęcie” dr Paweł Migdał i dr Anna Żołnierczyk mówią nie tylko o tym, jak smakują owady, ale też dlaczego warto je jeść.
Wytrwałość się opłaca – historia absolwenta lek. wet. Petera Stewarta
03.11.2022
Lek. wet. Peter Stewart, absolwent medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, większość swojej kariery spędził na leczeniu zwierząt w zoo w Dudley, w Wielkiej Brytanii. Po latach powrócił na UPWr, by przeprowadzić kurs z zakresu medycyny egzotycznych zwierząt.
Studenci pamiętają o rektorach Uniwersytetu Przyrodniczego
31.10.2022
Wiktoria Waniek i Martyna Sobolewska z I roku studiów magisterskich na kierunku biologia człowieka porządkowały groby profesorów Uniwersytetu Przyrodniczego na wrocławskich nekropoliach. Tradycja ta liczy sobie już ponad 10 lat i opiera się na wolontariacie studenckim.
Podcasty UPWr „Mamy zielone pojęcie”
24.10.2022
Naukowcy UPWr rozmawiają o problemach współczesnego świata: bezpieczeństwie energetycznym, wojnach o wodę czy zrównoważonych metodach produkcji żywności. UPWr rusza z podcastem „Mamy zielone pojęcie”, w którym głos zabierają eksperci i odwołują się do naukowo potwierdzonych faktów, a nie potocznych opinii.
Prof. Alicja Kucharska: – Dereń to moja miłość
07.10.2022
Nowo mianowana profesor Alicja Kucharska o swojej naukowej miłości, czyli dereniu, którym zajmuje się już 18 lat i który ciągle dostarcza nowych pomysłów do badań naukowych.
Zaczynamy nowy rok akademicki!
05.10.2022
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu uroczyście zainaugurował rok akademicki 2022/2023.
Inauguracja środowiskowa uczelni Wrocławia za nami
03.10.2022
Uroczysta inauguracja roku akademickiego z udziałem przedstawicieli wszystkich uczelni Wrocławia tradycyjnie odbyła się w Auli Leopoldyńskiej UWr. – Radość dzisiejszego dnia jest daleka od beztroski, bo mamy świadomość, że niełatwy rok przed nami – podkreślał w przemówieniu inauguracyjnym prof. Krystian Kiełb, przewodniczący KRUWiO.
70 lat Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy
30.09.2022
Były podziękowania pełne wzruszeń, ale też przypomnienie historii polskiej nauki tworzonej przez wybitne postaci związane z Katedrą Chemii Żywności i Biokatalizy – tak świętowano 70-lecie istnienia jednostki, która od początku była jednym z naukowych filarów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.