eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Wykorzystanie pomp ciepła do suszenia – wszechstronna i zielona technologia

31.08.2022

Profesor Odilio Alves-Filho opowiada o historii suszenia, wszechstronnym wykorzystaniu pomp ciepła do suszenia oraz o tym, jak ważna dla środowiska jest ta technologia. Inicjator Nordic-Baltic Drying Conference i jeden z jej organizatorów będzie gościem czwartej edycji spotkania naukowców z Europy, ale też Ameryki i Azji.

Wysokość szczytów w Tatrach do poprawki

31.08.2022

Naukowcy z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki UPWr przeprowadzili dokładne pomiary tatrzańskich szczytów. W ich wyniku trzeba będzie poprawić wiele atlasów i podręczników. Świnica okazała się bowiem wyższa o metr, Skrajny Granat na Orlej Perci o trzy metry, a słupek graniczny na Rysach ma już 2500 m n.p.m.

Odbudowa ekosystemu wymaga kompetencji

17.08.2022

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozmawiali z przedstawicielami samorządu województwa dolnośląskiego o działaniach, które trzeba podjąć, by maksymalnie zminimalizować, a w przyszłości odwrócić skutki katastrofy ekologicznej jaka dotknęła ekosystem Odry.

Naukowczyni UPWr bada i promuje bezinwazyjną metodę diagnostyki zwierząt

02.08.2022

Czy wystarczy dokładnie obejrzeć obraz konia w kamerze termowizyjnej by zdiagnozować jego choroby lub kontuzje? Tak i prof. Maria Soroko-Dubrovina z UPWr, która prowadzi badania na ten temat, nie ma wątpliwości, że to przyszłość w medycynie weterynaryjnej i rehabilitacji koni.

UPWr ze statusem Uniwersytetu Europejskiego

01.08.2022

Decyzją Komisji Europejskiej międzynarodowe konsorcjum EU GREEN, do którego należy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu otrzymało status Uniwersytetu Europejskiego. To dla naszej uczelni duży prestiż oraz szansa na umiędzynarodowienie kierunków studiów, współpracę naukową i wymianę doświadczeń w obszarze innowacji.

Znamy wyniki ewaluacji. Tak oceniono dyscypliny UPWr

28.07.2022

Jedna dyscyplina z kategorią A+, dwie z kategorią A i pięć z kategorią B+ – takie są wyniki ewaluacji jakości działalności naukowej za lata 2017-2021. Oznaczają one, że wszystkie dyscypliny wiodące UPWr będą miały uprawnienia do nadawania stopni naukowych.

Bioeconomy – jeden kierunek na dwóch uczelniach

20.07.2022

Bioeconomy to nowy, anglojęzyczny kierunek studiów oferowany wspólnie przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu i Politechnikę Wrocławską. Te interdyscyplinarne studia wzbogacą Twoje przyszłe CV i zwrócą uwagę potencjalnego pracodawcy. Nabór trwa.

Dzieci uczyły się na UPWr, jak udzielać pierwszej pomocy psom

12.07.2022

W ramach półkolonii organizowanych przez Fundację Kolorowe Skarpetki, podopieczni fundacji wzięli udział w warsztatach z pierwszej pomocy dla psów zorganizowanych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

PARP

UPWr wyróżniony na Gali Konkursu Polski Produkt Przyszłości

06.07.2022

Zespół z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został wyróżniony w konkursie Polski Produkt Przyszłości organizowanym przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości i Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w kategorii dla instytucji szkolnictwa wyższego.

W 81. rocznicę mordu profesorów lwowskich

04.07.2022

Wrocławskie środowisko naukowe jak co roku w rocznicę kaźni na Wzgórzach Wuleckich złożyło hołd zamordowanym tam 4 lipca profesorom i pracownikom lwowskich uczelni.

Dwa stypendia ministra dla naukowczyń z UPWr

04.07.2022

Ministerstwo Edukacji i Nauki ogłosiło właśnie listę młodych, wybitnych naukowców wyróżnionych stypendiami ministra. Z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wyróżnione zostały dr Karolina Bierowiec w dyscyplinie weterynaria, a w zootechnice i rybactwie dr Alicja Kowalczyk.

Pakt Mediolański. UPWr wspiera Wrocław

03.07.2022

Wrocław przystąpił do Paktu Mediolańskiego. Zobowiązanie związane z realizacją miejskiej polityce żywnościowej łączy obecnie 225 miast z całego świata. Uniwersytet Przyrodniczy poprzez działania naukowe, edukacyjne, jak i popularyzatorskie wspiera realizację paktu, który jest wyrazem troski o system żywnościowy miast, a co za tym idzie, kondycję i zdrowie ich mieszkańców.

Na UPWr otwarto Europejską Pasiekę Miejską

29.06.2022

Osiem uli, a w nich setki tysięcy pszczół, obok łąka kwietna, by owady miały gdzie się pożywić, a w perspektywie pyszny miód. UPWr otwiera drugą uczelnianą pasiekę. To efekt współpracy uczelni oraz Biura Parlamentu Europejskiego we Wrocławiu.

Naukowcy z UPWr zdobyli ponad 1,1 mln zł z programu POLONEZ BIS 1

27.06.2022

Prof. Filip Boratyński wraz z WZB BioActiv nawiązał międzynarodową współpracę z egipskim naukowcem, by razem badać m.in. mikrobiologiczną produkcję barwników z udziałem grzybów endofitycznych.

UPWr wraz z Europejską Agencją Kosmiczną tworzą nowe laboratorium ESA w Polsce

27.06.2022

Europejska Agencja Kosmiczna i Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu podpisały porozumienie, w wyniku którego powstanie nowe laboratorium ESA w Polsce – ESA_Lab@UPWr. Będzie ono miejscem rozwoju systemów nawigacyjnych, transferu technologii oraz wymiany dla młodych naukowców chcących rozwijać się w obszarze badań kosmicznych i satelitarnych.

Diamenty między liśćmi

24.06.2022

W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie roślinami zapomnianymi i mało znanymi. Wiele z nich jest bogatych w związki bioaktywne, które można by wykorzystać na przykład w profilaktyce chorób cywilizacyjnych – mówi Igor Turkiewicz z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych UPWr. – Nauka potwierdza to, o czym od wieków wiedziała medycyna ludowa.

UPWr ponownie najlepszą uczelnią rolniczą w Polsce

22.06.2022

UPWr po raz kolejny zajął pierwsze miejsce wśród uczelni rolniczych w Rankingu Uczelni Akademickich wydanym przez „Perspektywy”. W zestawieniu ogólnym plasujemy się na 25. miejscu. Mamy też wysokie pozycje w Rankingu Kierunków Studiów.

UPWr z projektem z programu Horizon-Widera

21.06.2022

Stworzenie centrum analizy sensorycznej żywności z ukierunkowaniem na novel food – to długofalowy cel związany z projektem SEASONED prof. Agnieszki Kity, przewodniczącej Rady Dyscypliny Technologia Żywności i Żywienia i lidera WZB „Żywność i zdrowie”.

Co łączy whisky z orchideą i wanilią? Związki zapachowe

20.06.2022

Dawid Hernik, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, w ramach doktoratu prowadzi badania dotyczące otrzymywania związków zapachowych takich jak whisky lakton, aerangis lakton oraz piperonal.

Razem w czasie wojny, czyli UPWr dla Ukrainy

10.06.2022

Jedni o wybuchu wojny dowiedzieli się mediów, inni, jak prof. Niżański, odebrali wczesnym rankiem 24 lutego krótką wiadomość z Kijowa: „zaczęło się, módlcie się za nas”. Po pierwszym niedowierzaniu, ludzie ruszyli do działania. Telefony, mejle, pytania słane w jedną i drugą stronę – czego potrzebują Ukraińcy, co mogą im dać Polacy.

Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski dla prof. Borkowskiego

10.06.2022

Prezydent RP Andrzej Duda odznaczył pośmiertnie prof. Andrzeja Borkowskiego Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski. Dyrektor Instytutu Geodezji i Geoinformatyki Uniwersytetu Przyrodniczego zmarł 13 marca 2021 roku.

  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 57

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png