wybierz kategorie wiadomości
Prof. Monkiewicz: – Jestem ciekawy. Wszystkiego
03.01.2018
Prof. Jerzy Monkiewicz o swojej miłości do psów i Pawłowic, podróżach po świecie i wspinaczkach po górach, o tym, jak o mały włos nie znalazł się na wojnie.
Świąteczne plagi dla domowych zwierzaków
21.12.2017
O tym, że święta nie sprzyjają zdrowej diecie – wiadomo. Dotyczy to zarówno ludzi, jak i towarzyszących im zwierząt.
Cukiernik w roli architekta
15.12.2017
Mieczysław Tedys jest portierem w Centrum Geo-Info-Hydro UPWr, ale wcześniej był… cukiernikiem. I to nie byle jakim. Nam opowiada o zamiłowaniu do słodkiego i cukierniczych miniaturach wrocławskich budowli.
Pierwszy w Polsce Food Waste Hackathon
08.12.2017
Z marnowaniem żywności i nowymi technologiami, które mogą pomóc rozwiązać problem zmierzyli się uczestnicy pierwszego w Polsce Food Waste Hackathonu organizowanego m.in. przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
Czworo naukowców UPWr w programie Mozart
29.11.2017
Prof. Aneta Wojdyło, dr Paweł Lochyński, dr Tomasz Strzała i dr hab. Szymon Szewrański – ich projekty znalazły się w szóstej, ostatniej edycji programu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART.
Posiedzenie Konwentu UPWr: strategia i rozwój
15.11.2017
Perspektywy rozwoju Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz rozwój Dolnego Śląska w kontekście Strategii na rzecz odpowiedzialnego rozwoju były tematami posiedzenia Konwentu UPWr, którego gościem był wiceminister Witold Słowik.
Doktorat honoris causa dla prof. Grzywacza
13.11.2017
Prof. Andrzej Grzywacz, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, były przewodniczący Konwentu UPWr o pasji naukowca, służbie, Wrocławiu i miłości do przyrody.
UPWr i biznes: staże, ekspertyzy, badania
20.10.2017
20 konferencji, 150 prelegentów, wielobranżowe targi nowych technologii goPL 2020 i debata o kierunku, w którym podąża polski przemysł – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu współorganizuje II Forum Inteligentnego Rozwoju.
Polski Kongres Browarniczy
13.10.2017
We Wrocławiu zakończył się Polski Kongres Browarniczy, którego współorganizatorem był po raz pierwszy Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
II Forum Inteligentnego Rozwoju
29.09.2017
Nauka, biznes i samorządy spotykają się w jednym miejscu, aby dyskutować i tworzyć rozwiązania gwarantujące polskiej gospodarce wzrost. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest współorganizatorem rzeszowskiego forum.
IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi
20.09.2017
Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.
Trwa rekrutacja na studia doktoranckie
29.08.2017
Trwa rekrutacja na studia III stopnia na wydziałach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – Poszukujemy osób zainteresowanych prowadzeniem interdyscyplinarnych badań naukowych – mówi prorektor prof. Jarosław Bosy.
Zielona Dolina: podpisano porozumienie UPWr i samorządu
10.08.2017
300 milionów złotych z Regionalnego Programu Operacyjnego – to wymierny efekt porozumienia pomiędzy Uniwersytetem Przyrodniczym i Dolnośląskim Urzędem Marszałkowskim dotyczącym budowy „Zielonej Doliny”.
Czy biotechnologia uratuje świat?
19.06.2017
Z Jensem Nielsenem – specjalistą od metabolizmu drożdży, ludzkiej flory jelitowej oraz produkcji biopaliw i biochemikaliów – rozmawiamy o tym, czy możliwy jest świat bez ropy, jak bakterie w jelitach wpływają na nasze zdrowie i czy kiedyś to właśnie bakterie nas uzdrowią.
Impact’17 – byliśmy jego częścią
09.06.2017
Kraków był przez dwa dni europejską stolicą innowacji – na kongresie impact’17 spotkali się naukowcy, biznesmeni, przedsiębiorcy i administracja rządowa. UPWr zaprosił panelistów do dyskusji o wyzwaniach w zakresie żywności i nowoczesnego rolnictwa.
Siedmioro wspaniałych
30.05.2017
Warunków było kilka: nie mogli mieć więcej niż 30 lat i musieli być ambitni. Liczyły się też pomysły badawcze, innowacyjność i interdyscyplinarność, a do wygrania było 60 tys. zł na staże naukowe i badania. Pierwszy konkurs „Innowacyjny Doktorat” został rozstrzygnięty.
Pożegnaliśmy profesor Dziubę
29.05.2017
Była dociekliwa, otwarta na młodych, wciąż szukająca odpowiedzi na naukowe zagadki. Kochała podróże i chętnie dzieliła się zdobytymi podczas nich doświadczeniami. Pożegnaliśmy profesor Ewelinę Dziubę.
Konwent nie tylko o Zielonej Dolinie
23.05.2017
Transfer technologii, współpraca środowiska naukowego z przedsiębiorcami, umiejętność reagowania na wzywania – to tylko niektóre kwestie podnoszone podczas trzeciego posiedzenia Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego.
Rusza Akademia Dobrego Piwa
17.05.2017
Prof. Joanna Kawa-Rygielska o naszym konkursie Akademia Dobrego Piwa i pierwszych w Polsce studiach podyplomowych dla piwowarów uruchomionych na UPWr.
Żegnamy prof. Stanisława Przestalskiego
28.04.2017
Był wybitnym naukowcem cenionym w kraju i za granicą, doktorem honoris causa Akademii Rolniczej we Wrocławiu. Zmarł w wieku 90 lat.
Nowo mianowany profesor Mirosław Anioł – żyję pracą
26.04.2017
Mirosław Anioł – z Belwederu wrócił z nominacją profesorką. I opowiada, dlaczego biotechnologia ma przed sobą przyszłość, czym są biotransformacje, czy chmiel może mieć działanie przeciwnowotworowe i gdzie szuka natchnienia.