eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości
mikroplastiki są niezwykle niebezpieczne

Ponad 1,1 mln złotych dla naukowców UPWr z programu SONATINA 5

09.09.2021

Projekt dr. Piotra Biniarza z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr dotyczący biotechnologicznego rozkładu mikroplastików zdobył dofinansowanie z programu SONATINA 5.

Badania, współpraca, studenci

UPWr z dofinansowaniem z programu SPINAKER

02.09.2021

Projekt „Doskonałość w naukach klinicznych – projekt podniesienia kompetencji klinicznych studentów Wydziału Medycyny Weterynaryjnej” zdobył prawie pół miliona złotych dofinansowania z programu SPINAKER.

Miejsce wykopalisk

Wrocławscy antropolodzy badają zanikłą wieś w Czechach

25.08.2021

Dwieście grobów, w tym z okresu średniowiecza, oraz cenne zabytki odkryli nasi naukowcy w czasie tegorocznych wykopalisk w czeskich Libkovicach. Studenci i doktoranci UPWr mają okazję być częścią badań wyjątkowej wsi, którą za kilka lat zniszczy kopalnia węgla brunatnego.

Na UPWr stworzą strategię ochrony krajobrazu

19.08.2021

Naukowcy z UPWr i TUD w Dreźnie we współpracy z samorządami i państwowymi instytucjami opracują wzorcową koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem kulturowym – modelem badawczym jest zespół ogrodowo-krajobrazowy w Książu. Projekt potrwa do 2023 roku.

dr Katarzyna Kornicka-Garbowska w laboratorium

Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska – Nasze badania to przyszłość medycyny

17.08.2021

Dr Katarzyna Kornicka-Garbowska prowadzi badania w zakresie medycyny regeneracyjnej. Sukcesy naukowe zaczęła odnosić już jako studentka. Dzisiaj pracuje w Katedrze Biologii Eksperymentalnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu i jest członkinią Wiodącego Zespołu Badawczego.

Pożegnaliśmy profesora Nowickiego

12.08.2021

Wśród studentów uchodził za surowego i wymagającego. Młodzi naukowcy cenili go za to, że dawał im wolność wyboru i mądrze wspierał w pokonywaniu kolejnych szczebli kariery. Świetnie zorientowany w najnowszych badaniach z zakresu genetyki i w światowej literaturze, kochał gołębie, stworzył ich nową rasę, a współpracownicy do tej pory wspominają jego życzliwość. Pożegnaliśmy profesora Bolesława Nowickiego. Zmarł 2 sierpnia w wieku 93 lat.

Guillaume Domain w laboratorium

Współpraca międzynarodowa: belgijski doktorant doskonali swoją pracę na UPWr

10.08.2021

Dzięki międzynarodowej współpracy z prof. Wojciechem Niżańskim w ramach projektu NAWA, doktorant Guillaume Domain, na co dzień studiujący na Uniwersytecie w Gandawie, przyjechał do Wrocławia, by na UPWr przyspieszyć prace badawcze nad doktoratem dotyczącym ulepszenia metod zamrażania plemników psów.

zbieranie cytryn

Food Technology – nowy kierunek na UPWr

02.08.2021

Dwa kraje i dwa dyplomy – 15 września rozpocznie się nabór na anglojęzyczne studia II stopnia na kierunku Food Technology. UPWr będzie je realizował wspólnie z hiszpańską uczelnią Universidad Miguel Hernández de Elche. Studenci spędzą część studiów w Orihueli, gdzie poznają m.in. technologie i produkty regionalne.

UPWr w CWTS Leiden Ranking 2021

28.07.2021

Po raz kolejny Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu znalazł się w gronie największych i najlepszych uczelni świata w rankingu przygotowywanym przez Uniwersytet w Leiden. Uzyskaliśmy wysokie pozycje w dyscyplinie nauk przyrodniczych oraz fizycznych i inżynieryjnych, a w jednej z kategorii byliśmy najlepszą uczelnią w Polsce.

kot podczas badania weterynaryjnego

Interdyscyplinarność w naukach weterynaryjnych - przepis na sukces

19.07.2021

Weterynaria, podobnie jak medycyna, rozwija się dziś w ekspresowym tempie. Niegdyś skupiająca się na podstawowym leczeniu zwierząt, dziś dziedzina ta oferuje wąskie specjalizacje. A w jakim kierunku zmierza? Interdyscyplinarności i współpracy.

Międzynarodowa Szkoła Doktorska UPWr: technologia żywności i żywienia

12.07.2021

Interdyscyplinarne zespoły, współpraca z zagranicznymi ośrodkami, pozyskiwanie przez doktorantów środków na własne badania dotyczące między innymi żywności funkcjonalnej – Szkoła Doktorska na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w dyscyplinie technologia żywności i żywienia daje nie tylko szansę własnego rozwoju, ale szuka też odpowiedzi na pytania ważne dla współczesnego świata.

Młodzi naukowcy z UPWr ze stypendiami START 2021

07.07.2021

Dr Joanna Kowalska, dr Sabina Lachowicz-Wiśniewska i Radosław Zajdel, przed którym obrona doktoratu, zostali stypendystami Fundacji na rzecz Nauki Polskiej START 2021.

Węch i mikrobiom, czyli Sonata 16 i dwa granty na UPWr

02.07.2021

Jak pachną ludzie lub zwierzęta z zakażeniem wirusowym i czy można do ich diagnozowania wykorzystać psy? Jakie związki wzbogacające żywność wpływają korzystnie na mikrobiom jelitowy człowieka? Odpowiedzi na te pytania szukać będą dr Anna Matczuk i dr Sabina Lachowicz, których projekty zdobyły finansowanie w ramach programu Sonata 16 NCN.

Ponad 1,5 mln zł dla młodych naukowców UPWr

01.07.2021

Minister edukacji i nauki przyznał stypendia wybitnym młodym naukowcom, wśród których znalazło się aż ośmioro badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Preludium BIS 2 – dwa granty dla UPWr

30.06.2021

Ponad milion z programu Preludium BIS 2 NCN dostało dwoje naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak oraz prof. Andrzej Białowiec, liderzy dwóch Wiodących Zespołów Badawczych.

Opus 20 – granty dla naukowców z UPWr

24.06.2021

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w programie OPUS 20 Narodowego Centrum Nauki zdobyli prawie trzy miliony złotych na swoje badania. To dr Piotr Stępień, dr inż. Jarosław Waroszewski i prof. Robert Kupczyński.

UPWr najlepszą uczelnią rolniczą w Polsce

22.06.2021

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu najlepszą polską uczelnią rolniczą w Rankingu Szkół Wyższych Perspektywy 2021. W klasyfikacji wszystkich uczelni UPWr zajął 23. miejsce ex aequo z Uniwersytetem Gdańskim oraz Uniwersytetem Łódzkim.

Naukowy dream team: Karolina Tkacz i Igor Turkiewicz

21.06.2021

Znają się od liceum. Razem skończyli studia na technologii żywności i żywienia. Teraz pracują w jednym zespole jako doktoranci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności pod okiem prof. Anety Wojdyło. Wspólnie wyjeżdżają na staże zagraniczne, gdzie poznają nowe metody badawcze i uczą się pracować w międzynarodowym środowisku.

zespół badawczy, w którym pracuje dr Agnieszka Śmieszek

Ponad milion złotych z Agencji Badań Medycznych dla dr Agnieszki Śmieszek

10.06.2021

Dr Agnieszka Śmieszek w ramach projektu realizowanego m.in. z Instytutem Matki i Dziecka w Warszawie otrzymała dofinansowanie z Agencji Badań Medycznych w wysokości 1 332 490 zł

Arkadiusz Szkudlarek w pracy

Arkadiusz Szkudlarek: – Dzielę czas między karierę zawodową i naukową

09.06.2021

O pasji do swoich projektów i pracy zawodowej, chęci ciągłego kształcenia się, a także o jednym z najważniejszych momentów w życiu opowiada Arkadiusz Szkudlarek, który na UPWr realizuje doktorat wdrożeniowy.

Zdjęcie ilustracyjne

„Studenckie koła naukowe tworzą innowacje” na UPWr

08.06.2021

Cztery studenckie koła naukowe działające na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zdobyły łącznie prawie 160 tys. zł dofinansowania w ramach ministerialnego programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg