eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Rektor Tadeusz Trziszka: – To rok przełomu

04.10.2019

Cel: 2025 rok – uniwersytet 3. generacji, 2030 – 4.0, czyli uniwersytet innowacyjny. Prof. Tadeusz Trziszka, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego, tłumaczy, jakie najważniejsze wyzwania przyniesie nadchodzący rok akademicki.

Prof. Hartung: – Przyszłość to współpraca

03.10.2019

Prof. Jörg Hartung, którego Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wyróżnia tytułem doktora honoris causa, opowiada, jak zmieniała się hodowla zwierząt, o odpowiedzialności człowieka i o… poezji

Inauguracja środowiskowa za nami

02.10.2019

Uroczysta inauguracja roku akademickiego z udziałem przedstawicieli wszystkich wrocławskich uczelni tradycyjnie już odbyła się na Uniwersytecie Wrocławskim. Wykład „Nauka dla przyszłości” wygłosił prof. Klaus von Klitinzg, laureat Nagrody Nobla.

Nowy film promocyjny UPWr

01.10.2019

Kilka miesięcy pracy, 18 lokalizacji, ponad 60 zaangażowanych osób z uczelni. Nowy rok akademicki rozpoczynamy nowym filmem promocyjnym.

2 mln zł na międzynarodowe partnerstwo dla UPWr

30.09.2019

UPWr w dyscyplinie weterynaria zdobył grant w wysokości 2 milionów złotych z programu NAWA – partnerstwo międzynarodowe. Koordynatorem projektu jest prof. Wojciech Niżański, który nie kryje, że to ogromny sukces.

Tłumy na VI Święcie sera i wina

23.09.2019

Kilka tysięcy wrocławian przyjechało do Pawłowic na VI Święto sera i wina. Nie tylko mogli kupić sery i wina, ale też wysłuchać gawędy Katarzyny Bosackiej i kibicować uczestnikom studenckiego konkursu o tytuł mistrza kuchni, w którym walczono o Nagrodę Rektora.

UPWr wysyła serowarów i winiarzy na szkolenia

19.09.2019

Już po raz drugi Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu zorganizował wyjazdy studyjne do Francji i Włoch dla winiarzy i serowarów. Zdobytą za granicą wiedzę uzupełnią szkolenia, które odbędą się w październiku.

Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy

18.09.2019

Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.

Chór Uniwersytetu Przyrodniczego podbił Macedonię

11.09.2019

Chór Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wrócił z Międzynarodowego Festiwalu Chóralnego w Ohrid w Macedonii z nagrodami – za najlepsze wykonanie utworu sakralnego, dla najlepszego solisty, za znakomite wykonanie utworu macedońskiego.

Animacje o dyscyplinach: żywność

09.09.2019

UPWr ma 7 wiodących dyscyplin naukowych, w których prowadzi kształcenie studentów i doktorantów oraz badania naukowe. O każdej z dyscyplin powstaje animowany film – pierwszy z cyklu poświęcony jest technologii żywności i żywienia.

Walne Zgromadzenie Międzynarodowej Unii Geodezji i Geofizyki (IUGG)

19.08.2019

27. walne zgromadzenie Międzynarodowej Unii Geodezji i Geofizyki (IUGG), które odbyło się w lipcu w Montrealu w Kanadzie połączono ze świętowaniem 100. rocznicy powstania Unii.

Student Sławek Banaś nie żyje

08.08.2019

Nie było spotkania bez Sławka. Gdzie się nie pojawił, zawsze wywoływał uśmiech na twarzach. Czy to żartem, czy swoim legendarnym „cześć, tu Sławomir!”. Sławek Banaś z Samorządu Studenckiego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zmarł nagle.

Zielona Dolina na liście rządowych projektów

29.07.2019

Projekt „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”na liście rządowych projektów strategicznych. Decyzję podjęła Rada Monitorowania Portfela Projektów Strategicznych Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju.

Czas na zawodowców z UPWr

24.07.2019

Hotel dla owadów, turbina wiatrowa zintegrowana z panelami fotowoltaicznymi czy izolowanie kurkuminy z kurkumy – to niektóre efekty mini projektów badawczych realizowanych we współpracy UPWr i szkółzawodowych w ramach unijnego projektu „Czas na zawodowców”.

Prof. Wiatkowski: – Czas zacząć dbać o wodę

15.07.2019

Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.

Dolnośląski Festiwal Nauki: dołącz do zrzutki

08.07.2019

Trwa zrzutka na Dolnośląski Festiwal Nauki. Największy w Polsce cykl spotkań, wykładów i warsztatów, odbywający się już po raz 22. dostał mniejsze dofinansowanie. Zbiórka organizowana jest naserwisie zrzutka.pl

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!

01.07.2019

W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 208. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 241.

UPWr i stowarzyszenie z Saksonii dla żywności

18.06.2019

Utworzenie Centrum Dydaktycznego UPWr w Radomierzu – to jeden z efektów transgranicznego porozumienia podpisanego przez naszą uczelnię ze stowarzyszeniem Christlich-Soziales Bildungswerk Sachsen e.V. (CSB).

Nasi profesorowie na Spitzbergenie

10.06.2019

Jak wykorzystać grzyby do badania zmian klimatycznych? Odpowiedzi na to pytanie szukają na wyspach na Morzu Arktycznym prof. Wojciech Pusz i prof. Jacek Urbaniak.

UPWr 2.0: zdobyliśmy projekt na rozwój uczelni

31.05.2019

NCBiR przyznało nam ponad 7 mln zł na wzbogacenie i poprawę jakości, skuteczności i dostępności oferty edukacyjnej. Z programu POWER 3.5 skorzystają studenci, doktoranci, pracownicy i władze uczelni.

Jak to się robi w Ameryce?

30.05.2019

Jak wygląda studiowanie w Stanach Zjednoczonych? Na to pytanie odpowiadają dr hab. Andrzej Białowiec, Paweł Stępień i Kacper Świechowski, którzy wizytowali Iowa State University.

  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 46

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png