wybierz kategorie wiadomości
Prof. Patkowska-Sokoła: – Uwierzmy w CLA. Dla zdrowia
05.10.2018
Jubilatka, prof. Bożena Patkowska-Sokoła o dobroczynnym działaniu kwasów tłuszczowych CLA uzyskiwanych z mleka owiec, o łagodności, jakiej uczą te zwierzęta i o tym, dlaczego warto się uczyć.
Doktorat honoris causa dla prof. Bogusława Buszewskiego
03.10.2018
Profesor Bogusław Buszewski, doctor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, o tym, dlaczego nie został lekarzem, a chemikiem, o pasji do nauki, znaczeniu chromatografii, o swoich mistrzach i uczniach.
Konstytucja dla Nauki: najważniejsze zapisy
01.10.2018
Zmiany strukturalne, między innymi utworzenie rady uczelni, nowe zasady wyboru rektora i oceny naukowców – 1 października 2018 roku wchodzi w życie reforma szkolnictwa wyższego.
30 Kreatywnych Wrocławia
28.09.2018
Doktoranci Katarzyna Kornicka i Paweł Stępień oraz prof. Krzysztof Sośnica znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia. To miejski projekt wyróżniający nietuzinkowych wrocławian.
Prof. Asari: – Czas na społeczeństwo cyrkularne
26.09.2018
Prof. Misuzu Asari z Uniwersytetu w Kioto, członek Japońskiego Towarzystwa Ochrony Środowiska i Gospodarki Odpadami, na UPWr rozmawiała o proekologicznych działaniach podejmowanych w Japonii na rzecz zmniejszenia ilości odpadów.
Pierwsze certyfikaty Zielonej Doliny
25.09.2018
Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.
Robert Makłowicz zaprasza na Pawłowice
18.09.2018
Robert Makłowicz o tradycyjnych smakach, o tym dlaczego warto je chronić i jak polskim producentom w tej ochronie pomogła Unia Europejska. A w niedzielę o godz. 14 na Pawłowicach opowie o kosmosie polskich smaków.
Naukowcy z UPWr zważyli uczniów we Wrocławiu
03.09.2018
Właśnie zakończył się 3-letni projekt badawczy realizowany przez pracowników Katedry Żywienia Człowieka oraz Wydział Zdrowia i Spraw Społecznych i Departament Edukacji Miasta Wrocławia badający stan zdrowia wrocławskich nastolatków.
Ekspert UPWr radzi: kiedy w pomidorze znajdziesz kiełki...
23.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego tłumaczy, czy można bezpiecznie jeść paprykę, w której znajdziemy małą papryczkę lub pomidora z kiełkami w środku.
Pożegnaliśmy prof. Słowińskiego – świadka historii
21.08.2018
W środę, 22 sierpnia, pochowano we Wrocławiu prof. Henryka Słowińskiego, żołnierza 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej, po wojnie związanego z Instytutem Agroekologii i Produkcji Roślinnej Akademii Rolniczej.
Dr Sierżant z UPWr z nagrodą NFA 2017
16.08.2018
Dr Kamil Sierżant z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr wyróżniony nagrodą Nor-Feed-Award 2017 – za pracę doktorską dotyczącą zastosowania polifenoli w żywieniu zwierząt hodowlanych.
UPWr: studia nie tylko dla zielarzy
09.08.2018
Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych zaprasza na roczne studia podyplomowe dotyczące uprawy ziół, fitoterapii i stosowania nutracetyków.
Ogrodnictwo integrowane – studia na UPWr dla ludzi z pomysłem
02.08.2018
Dr Marta Czaplicka z Katedry Ogrodnictwa UPWr o tym, dlaczego warto wybrać roczne studia podyplomowe z ogrodnictwa ekologicznego i integrowanego.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!
31.07.2018
W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 186. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 190.
Eksperci UPWr radzą: jak robić przetwory?
26.07.2018
Prof. Anna Sokół-Łętowska z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych o tym, dlaczego warto kisić warzywa i jak na zimę robić przetwory z owoców.
Mamy brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Japonii
24.07.2018
Aleksander Adamów, student inżynierii środowiska, zdobył – wraz ze swoją drużyną – brązowy medal na Akademickich Mistrzostwach Świata w Karate, które odbyły się w Japonii.
Eksperci UPWr radzą: jak i co grillować na zdrowie?
12.07.2018
Dr Maciej Bieńkiewicz z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności o wszystkich tajemnicach grillowania, które tak polubili Polacy.
Prof. Krzysztof Kubiak: – Weterynaria była moim marzeniem
09.07.2018
Prof. Krzysztof Kubiak, dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej, odebrał nominację profesorską. I opowiada, dlaczego od dziecka chciał leczyć zwierzęta, a jednak został naukowcem.
Eskperci UPWr radzą: jak przygotować psa na wakacje?
05.07.2018
Dr Maciej Grzegory, ordynator w Przychodni Weterynaryjnej Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów Uniwersytetu Przyrodniczego, nie tylko o apteczce dla czworonoga.
Nowe narzędzia w bibliotece – rewolucja w przeszukiwaniu zasobów
28.06.2018
W najbliższych dniach Biblioteka Główna UPWr uruchomi nowe narzędzia, m.in. multiwyszukiwarkę, które pozwolą społeczności akademickiej na łatwiejsze korzystanie i przeszukiwanie zasobów.
Jeden świat, jedno zdrowie. UPWr o farmakologii i toksykologii
22.06.2018
Zdrowia człowieka nie da się oddzielić od zdrowia zwierząt, roślin i stanu środowiska, w którym żyjemy. O idei „One Health” rozmawiają we Wrocławiu farmakolodzy i toksykolodzy weterynaryjni.