eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Studenci UPWr ze Stypendium Ministra Edukacji i Nauki

12.04.2023

Dwoje studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Emilia Biczel i Mateusz Jajczyk, zostało wyróżnionych Stypendium Ministra Edukacji i Nauki za wybitne osiągnięcia naukowe.

„Nauka w Praktyce", czyli podcast SKN OrgChem

12.04.2023

Studenckie Koło Naukowe OrgChem wzięło sobie za punkt honoru promocję nauki (i naukowców) i rusza z podcastem „Nauka w Praktyce”. Goście Oktawii Korcz, Macieja Szwechłowicza, Jakuba Szczyrbaka i Bartosza Szponda opowiadają o biotechnologii i nie tylko.

Studentka UPWr laureatką programu BioLAB

03.04.2023

Natalia Romek została laureatką programu staży naukowych BioLAB prowadzonych w Stanach Zjednoczonych. W Oklahoma Medical Research Foundation pod okiem dr. Gary’ego Gorbskiego będzie badała komórki nowotworowe.

Jak pokazać katastrofę na rzece?

03.04.2023

Laboratorium wodne, „black light” i nocne modelowanie rozprzestrzeniania się zanieczyszczeń w Odrze – w Światowy Dzień Wody na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu zwrócono uwagę na konieczność intensyfikacji działań, które pozwolą rozwiązać kryzys związany z wodą i ściekami.

Matematyka ostrzega przed smogiem

30.03.2023

Czy powietrze w Polsce naprawdę jest coraz gorsze? Jakie metody sprawdzają się najlepiej w modelowaniu zanieczyszczeń atmosferycznych? Czy można stworzyć lepsze systemy wczesnego ostrzegania?

UPWr i współpraca z uczelnią z Tajwanu

21.03.2023

Dr Mohsen Gavahian, profesor National Pingtung University of Science and Technology of Taiwan i jeden z 2% najlepszych naukowców na świecie, odwiedził ostatnio Zakład Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej, którym kieruje prof. Adam Figiel.

Szkolimy doradców rolników

20.03.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jako jedyny w Polsce uruchomił podyplomowe studia dla doradców rolniczych – zamawiane przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. 45 słuchaczy z całego kraju poznaje przetwórstwo rolno-spożywcze w gospodarstwie rolnym w wymiarze prawnym, organizacyjnym i praktycznym.

Technologia żywności i żywienie człowieka z Certyfikatem Doskonałości Kształcenia

17.03.2023

Prezydium Polskiej Komisji Akredytacyjnej przyznało Certyfikaty Doskonałości Kształcenia – wśród wyróżnionych jedenastu doskonałych kierunków w kategorii „Doskonały kierunek – doskonałość w kształceniu” jest technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Uczelnie przyrodnicze? Strzał w dziesiątkę!

15.03.2023

Dyskusje, warsztaty, szkolenia – podczas Forum Uczelni Przyrodniczych na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu studenci debatowali m.in. o tym, co łączy cele zrównoważonego rozwoju ze szkolnictwem wyższym. My zapytaliśmy ich, dlaczego wybrali właśnie te uczelnie.

Mamy pierwsze i trzecie miejsce w konkursie Genius Universitatis

13.03.2023

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu został nagrodzony w konkursie Genius Universitatis na najlepsze kampanie kreatywne polskich uczelni. Doceniono uczelnianego TikToka i film z życzeniami świątecznymi, w którym wystąpił sam rektor prof. Bosy.

Erasmus+ to więcej niż szansa na zdobycie wiedzy

07.03.2023

Program wymiany studenckiej Erasmus+ to nie tylko wiedza, którą zdobywa się podczas semestru spędzonego na obcej uczelni. To przerwa w codziennym życiu, podczas której zmienia się wszystko – zajęcia, na których się uczymy, łóżko, na którym do tej pory spaliśmy, a nawet najbliższy sklep na rogu.

Troje naukowców z UPWr ze stypendium Bekkera

02.03.2023

Prof. Aleksandra Mirończuk, Estera Trzcina i dr Luca Demarchi to tegoroczni stypendyści programu im. Bekkera Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej. Na swoje projekty zdobyli ponad pół miliona złotych.

Tutoring w Szkole Doktorskiej UPWr – to się sprawdza!

28.02.2023

Doktoranci Sepideh Fallahi, Joanna Bubak i Hassanali Mollashahi opowiadają o swoim doświadczeniu z programem tutoringowym Szkoły Doktorskiej UPWr po pierwszym roku jego funkcjonowania.

Dzień otwarty w rytmie TikToka

27.02.2023

Dzień Otwarty na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu to okazja nie tylko do poznania uczelni od podszewki, ale przede wszystkim przekonania się, że warto tu studiować.

Depresja – nazwijmy ją po imieniu

23.02.2023

Akademickie poradnie udzielające porad psychologicznych działają na wielu polskich uczelniach. Ta na Uniwersytecie Przyrodniczym od 2020 roku, po ogłoszeniu pandemii koronawirusa i lockdownie, skupia się na wsparciu w rozwiązywaniu problemów studentów. 23 lutego obchodzimy Światowy Dzień Walki z Depresją. Według specjalistów, częstotliwość występowania zaburzeń psychicznych wśród studentów jest wyższa niż w populacji ogólnej.

Bioeconomy – odpowiedź na wyzwania współczesnego świata

22.02.2023

Studenci nowego kierunku na UPWr – bioeconomy – na zaliczenie semestru przygotowali projekty, które są próbą rozwiązania problemów zdefiniowanych w Celach Zrównoważonego Rozwoju. Zanieczyszczenie środowiska, smog, betonoza, czy fast fashion to wyzwania, z którymi mierzy się współczesny świat.

Trwa II nabór na studia magisterskie

20.02.2023

Do 22 lutego trwa II nabór na studia drugiego stopnia.

Studenci weterynarii z międzynarodowym stypendium

15.02.2023

Czworo studentów UPWr znalazło się w gronie stypendystów 2022 Veterinary Student Scholarship Program organizowanego przez MSD Animal Health and the Federation of Veterinarians of Europe.

Praca ze zwierzętami nie tylko po weterynarii

14.02.2023

Absolwent dr Damian Konkol i student Tomasz Stanisławski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu opowiadają o swoim doświadczeniu z zootechniką.

Prawda pogrzebana w ziemi – jak naukowcy UPWr odkrywają tajemnice przeszłości

08.02.2023

Praca archeologa czy antropologa przypomina nieco pracę detektywa, tyle że dowody i poszlaki w ich sprawach są lepiej ukryte. O tym jak szukać tropów, o potrzebie łączenia nauk humanistycznych i przyrodniczych, o znaczeniu odkrywania zapomnianych niemieckich obozów koncentracyjnych i o pracy przy wykopaliskach opowiadają dr Paweł Konczewski i studentka biologii człowieka Weronika Sądzińska.

Technologia żywności i żywienie człowieka – z czym to się je?

07.02.2023

Kacper Wiśniewski, student technologii żywności i żywienia człowieka opowiada o swojej pasji do gotowania i wyborze kierunku studiów, który pozwala mu „od kuchni” pogłębiać wiedzę na temat żywności, jej produkcji i bezpieczeństwa.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png