UPWr i współpraca z uczelnią z Tajwanu
Dr Mohsen Gavahian, profesor National Pingtung University of Science and Technology of Taiwan i jeden z 2% najlepszych naukowców na świecie, odwiedził ostatnio Zakład Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej, którym kieruje prof. Adam Figiel.
- Dr Gavahian na Uniwersytet Przyrodniczy przyjechał w ramach programu PROM Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej
- Dzięki współpracy z naukowcem z Tajwanu, polscy badacze i przemysł spożywczy mogą poznać nowe technologie przetwarzania żywności
Miesięczna wizyta miała na celu nawiązanie umowy partnerskiej i międzynarodowej współpracy między Polską a Tajwanem, którą promował dr Gavahian. Jak informuje prof. Adam Figiel, kierownik Zakładu Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym Uniwersyteu Przyrodniczego we Wrocławiu, porozumienie będzie dotyczyć współpracy naukowej i programów wymiany studenckiej. Rozpocznie się od wspólnego ubiegania się o grant badawczy w bilateralnym konkursie polsko-tajwańskim.
Korzyści z programu PROM
Dr Gavahian został zaproszony na UPWr w ramach programu PROM Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej (NAWA). Jest profesjonalistą w zakresie nowych technologii przetwórstwa spożywczego z wyjątkową umiejętnością projektowania i stosowania energooszczędnych technologii, takich jak systemy ekstrakcji omowej, w przemyśle spożywczym. Opublikował ponad sto wysoko cytowanych publikacji naukowych w czołowych czasopismach i zredagował „Protocols in Emerging Food Processing Technologies”, pierwszą uznaną na całym świecie książkę w tej dziedzinie. Podczas pobytu na UPWr wprowadzał nowe technologie nie tylko na uczelni, ale także w lokalnych firmach. Jego wiedza i inwencja mogą przynieść dalsze korzyści przemysłowi spożywczemu poprzez obniżenie kosztów produkcji i podniesienie jakości produktów.
– Dr Gavahian ściśle współpracuje z przemysłem, dla którego opracował i opatentował nowe układy omowe – wyjaśnia dr Klaudia Masztalerz. Dodaje, że dr Gavahian podczas swojego pobytu na UPWr promował współpracę międzynarodową, opracowywał nowe procesy i współpracował z firmami spożywczymi w Polsce.
– Okazało się, że badania prowadzone przez dr. Mohsena Gavahiana wpisują się w potrzeby przemysłu spożywczego – podkreśla prof. Adam Figiel. – Dlatego widzimy ogromne możliwości współpracy.
Nowe badania, nowe technologie
W Polsce technologia omowa jest dopiero w powijakach. Zespół prof. Figla chciałby przybliżyć ją polskiej nauce i przedsiębiorcom oraz wykorzystać w dziedzinie suszenia. Dlatego podczas pobytu dr. Gavahiana na UPWr w Zakładzie Technologii Cieplnych i Inżynierii Procesowej suszono innowacyjnymi metodami wybrane zioła aromatyczne. Dr Gavahian zarządzał ekstrakcją związków aktywnych z suszonych ziół. Kluczowe okazały się tu Katedra Chemii Żywności i Biokatalizy i zespół prof. Antoniego Szumnego oraz Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych.
Dr Mohsen Gavahian poświęcił się nowym badaniom nad technologią przetwarzania żywności. Uważa, że badania nad nowymi technologiami suszenia w UPWr dostarczają cennego doświadczenia i pomysłów na wytwarzanie produktów wysokiej jakości.
– Zawsze wierzyłem, że możliwe jest opracowanie nowych, oszczędzających energię i czas technologii przetwarzania żywności opartych na ogrzewaniu omowym. Nauczyłem się podstaw i poszedłem na Ohio State University, aby poszerzyć swoją wiedzę naukową, a następnie rozszerzyłem tę technologię na poziom przemysłowy. Okazuje się, że branża czerpie korzyści z takiej współpracy naukowo-przemysłowej – dodaje. – Aspiruję do dzielenia się swoimi pomysłami i wiedzą z naukowcami i firmami spożywczymi na całym świecie, aby przyczynić się do osiągnięcia zrównoważonej produkcji żywności – mówi wyjątkowy gość z Tajwanu.