wybierz kategorie wiadomości
Prof. Bronkowska: – Od tego co jemy zależy nasze zdrowie
24.11.2020
Nowo powołana prof. Monika Bronkowska z Katedry Żywienia Człowieka o tym, czym się różni jedzenie od żywienia, o mikrobiomie jelitowym, chorobach cywilizacyjnych i dietetycznych modach.
Prof. Krzysztof Sośnica: – Nauka jest żywiołem
06.11.2020
Krzysztof Sośnica, aktualnie najmłodszy profesor w Polsce, przewodniczący dyscypliny naukowej inżynieria lądowa i transport na UPWr o tym, jak buduje się zespół badawczy, czym w nauce jest współpraca, czego dzięki geodezji satelitarnej dowiedzieliśmy się o Ziemi i jak to jest tropić Einsteina.
Prof. Antoni Szumny: – Roślina nie jest fabryką chemiczną
04.11.2020
Nowo powołany prof. Antoni Szumny, kierownik Katedry Chemii na Uniwersytecie Przyrodniczym o tajemnicach roślin, modach w zielarstwie, odpowiedzialności naukowców i o tym, dlaczego książki naukowe można dzisiaj pisać na emeryturze.
Głód i żywność – dwie strony jednego medalu
16.10.2020
Światowy Dzień Żywności obchodzony 16 października ma przypominać nie tylko decydentom, że ludzkość przez wieki borykała się z klęską głodu. Czy pokojowy Nobel przyznany Światowemu Programowi Żywności ONZ świadczy o tym, że poradziliśmy sobie z tym wyzwaniem?
Kadencja 2020-2024: Gospodarka i innowacje
09.10.2020
Prorektor ds. innowacji i współpracy z gospodarką prof. Anna Chełmońska-Soyta: – Przygotowujemy się do nowej perspektywy budżetowej w Unii Europejskiej, w której istotny jest Zielony Ład. Ale nie tylko w biogospodarce widzimy możliwości komercjalizacji.
Kadencja 2020-2024: Zarządzanie i konsolidacja
07.10.2020
CIT, klinika i konsolidacja administracji – prorektor ds. organizacji i rozwoju uczelni prof. Adam Szewczuk o planach na nadchodzące cztery lata, o systemie oceny pracowników niebędących nauczycielami akademickimi i inwestycjach.
Kadencja 2020-2024: Studenci i dydaktyka
06.10.2020
Wiem, jaki mam mandat – prorektor ds. studenckich i edukacji prof. Damian Knecht o tym, na co mogą liczyć studenci, jak widzi rolę samorządu, procesy kształcenia i ankietyzacji.
Kadencja 2020-2024: Nauka i współpraca zagraniczna
05.10.2020
Najważniejsi są ludzie. Ich rozwój naukowy to rozwój uczelni – profesor Aneta Wojdyło, prorektor ds. nauki i współpracy z zagranicą, o sprawdzianie, jakim będzie najbliższa ewaluacja, i dążeniu do naukowej doskonałości.
Rektor Bosy i plany w kadencji 2020-2024
01.10.2020
Rektor profesor Jarosław Bosy o wspieraniu talentów, wewnętrznych awansach, konsolidacji jednostek, rozwoju dydaktyki i znaczeniu dla strategii udziału w konkursie Inicjatywa Doskonałości – Uczelnia Badawcza: – Mamy potencjał. Mamy kompetentnych ludzi. Trzeba teraz ten potencjał i kompetencje rozwinąć.
Prof. Niedźwiedź o tym, co łączy konia z człowiekiem
07.08.2020
Nowo mianowany profesor Artur Niedźwiedź tłumaczy, dlaczego koń jest modelowym zwierzęciem w badaniach nad astmą i syndromem metabolicznym i co z tych badań mogą wynieść ludzie.
Rośliny na zdrowie
10.07.2020
Nowo mianowana prof. Edyta Kostrzewa-Susłow o wyjątkowych właściwościach flawonoidów, odkrywaniu tradycyjnej medycyny i marzeniach naukowca.
Prof. Wiatkowski: – Woda to nasze wspólne dobro
29.05.2020
Prof. Mirosław Wiatkowski z Instytutu Inżynierii Środowiska o swojej drodze naukowej, radości z nominacji profesorskiej, o tym, czy inżynier brzmi dumnie i o wodzie, bez której nie ma życia.
Prof. Janeczek: – Paleobiologia ma wiele do odkrycia
27.05.2020
Nowo mianowany profesor Maciej Janeczek z Katedry Biostruktury i Fizjologii Zwierząt o tym, co nam mówią kości, co odkrywa archeozoologia, ale też jaki powinien być dobry lekarz weterynarii i czego uczy studentów.
Prof. Gaweł: – Uczeni powinni pomagać rozwiązywać problemy
22.05.2020
Prof. Andrzej Gaweł z Katedry Epizootiologii z Kliniką Ptaków i Zwierząt Egzotycznych o tym, że gęsi nie są głupie, o sukcesach w pracy naukowca i porażkach oraz czy nominacja profesorska to nowy początek.
Prof. Joanna Wyka: – Zdrowie i życie są najważniejsze
15.05.2020
Prof. Joanna Wyka z Katedry Żywienia Człowieka o drodze do profesury, piramidzie żywienia, modach dietetycznych, psychodietetyce i o tym, że dzisiaj już nie ma wątpliwości – to, co jemy decyduje o naszym zdrowiu.
Prof. Mitrus: – Ja po prostu kocham ptaki
07.05.2020
Prof. Cezary Mitrus z Instytutu Biologii, Zakładu Ekologii Kręgowców i Paleontologii o swojej miłości do ptaków i do Białowieży, o bezkrwawych łowach w puszczy, miejscu człowieka w przyrodzie i nominacji profesorskiej.
Biogospodarka: wyzwania i możliwości
03.03.2020
Agata Foks, radca ministra nauki ds. spraw europejskich w obszarze rolnictwa, zmian klimatu, bioróżnorodności oraz biogospodarki o możliwościach, jakie daje polskiej nauce i gospodarce udział w Bio-Based Industries Consortium.
Zielona Dolina szansą dla hodowców bydła
25.02.2020
Na Dolnym Śląsku działa 5700 gospodarstw rolnych, ale hodowcy i specjaliści nie kryją, że to region, w którym pogłowie bydła mlecznego i mięsnego jest najmniejsze w kraju. Czy program Zielona Dolina to zmieni?
Prof. Bystroń: – Miesiąc dla bakterii to wieczność
13.02.2020
Profesor Jarosław Bystroń z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Konsumenta o tym, czy człowiek jest w stanie wygrać wyścig z bakteriami, sport pomaga w nauce… bezpieczeństwie.
Prof. Miążek: – Gen odziera nas z tajemnicy
29.01.2020
Prof. Arkadiusz Miążek, dyrektor Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr o tym, co można wyczytać z genu i genomu, czy są nauce bariery nie do przekroczenia i o tym, czy genetyk może się czuć jak bóg.
Prof. Olejniczak: – Biotransformacje to nasza przyszłość
21.01.2020
Prof. Teresa Olejniczak o swojej miłości do chemii i nauki, o pasji odkrywania, jaką powinien mieć w sobie każdy naukowiec i o tym, że nie ma głupich pytań.