wybierz kategorie wiadomości
![](/thumb/aGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTRoyCFQSGCUjAkIRIjtJIFsmWx09AkEdQVIbHy1uV08RBzU-A1ZFSRIEWxU8ClxhXSVXVnRKE0MMXhcQPBMECUBTZ1QTSlUWLA1QWHFGSSMVeRIEOQ8GbgpQUEl5YE8ODQcxE14KGx8_QQ1YJQFOPFQ0RBE_BxFIQRhQACE2CE9YSyYZAl9HAn9QB1g2/snp_2023_glowne.jpg)
Prof. Sośnica: – Kopernik zmienił perspektywę patrzenia na wszechświat
16.02.2023
Prof. Krzysztof Sośnica na Dzień Nauki Polskiej obchodzony w rocznicę urodzin Mikołaja Kopernika o znaczeniu przełomu kopernikańskiego, poszukiwaniu piękna w nauce, misjach kosmicznych i udziale naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w budowie bazy na Księżycu. Rok 2023 w związku z 550. rocznicą urodzin astronoma został ogłoszony Rokiem Kopernika.
![](/thumb/BGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTRk3Dlc5EBYkEE0ZMR1XPFw0Elh6DgpdBhZIUTg-Ags9DikIQhwUADQNRBEqO14jWCJeEXYCE1ZBGFADOiMHCAEdGghVRE1YeEEbWCcFVygVbxIENEpPExNVFRYXJQlPWFhpQ1IJGQ4_DFsWLhYbdRU7VQMrCwJFBlMdATFuQU8RAD8EE1xVGTVQDkozVgp_FSg/prof_gliszczynska_glowne.jpg)
Prof. Gliszczyńska: – Chemia jest kluczem do poznania żywych organizmów
09.02.2023
Nowo mianowana prof. Anna Gliszczyńska o tym, co wiemy dzięki chemikom, co to jest chemia żywności, do czego można wykorzystać fosfolipidy i co kryje się pod terminem „biokataliza”.
![](/thumb/qGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfF8xTQUkG1AUVVZvBV4WLkYDbUcnXxIHBAJLAkYtFCQjGgMHRy8RVkRbWD0RWBAuB00QXjESTnpdQR1BWBMdL25XTxIFZ00TFhYdKDxeHmleCGMVNl8aLBoMXQ9RAFFybgMIFRomAEUDEBU_GhVWaRdQNVJ3ClY7EFAIU0xAQHhuEA/prof_lazar_glowne.jpg)
Prof. Lazar: – Stawiam na myślenie
01.02.2023
Nowo mianowany profesor Zbigniew Lazar o tym, czy z drożdży da się zrobić paliwo do samolotów, o tym, co w naukach przyrodniczych zmieniła biotechnologia i o pożytkach ze staży zagranicznych.
![](/thumb/BGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQVFkbgsEDgxnWxMVFg4oD14OMjteI1giXhUHBBZVGVsXXSI8Ck9OSzUTXgwSGTk8Xh5pXht6FXkSGDkGBBNZFgIfamBPHQMOID5YAlVAfE8VGSQKTT1YOVwRKkpZEw1RBQArLRkIBQY3GBNKVQkkGVJYcUZaNwRsAAxqW1MTHg/satelity_glowna_ludzoe.jpg)
Ziemia się spłaszcza i obraca coraz szybciej
16.01.2023
Gdzie jest środek ziemi i jaki jest jej kształt? Które filmy science-fiction są bliskie prawdy? W kolejnym odcinku podcastu odpowiemy na te pytania razem z geodetami UPWr, którzy udoskonalają systemy nawigacyjne, poprawiają wysokości polskich szczytów górskich w atlasach i rozwiązują zagadkę Einsteina.
![](/thumb/mGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nPwQIDAIsBEYPFABvTxUcIghcbQ13Qx09BghYBkMbEDITCgENHisAHwwHHW9PFQo5C1MqVCFvHTxKWRNWFl5RJC0DCkBTZxFdRFtYPQJQHxQNXW0NZBxWOwcNRRFbHh8tPk9XQAcgFkIFFg4oBFgIMkYVbUQ8ShF6UkFSGwdLQzB-Xl1AFA/sienkiewicz_glowna.jpg)
Kuba Sienkiewicz: – Codzienna serdeczność dobrze nastraja
11.01.2023
Lider zespołu Elektryczne Gitary, lekarz, gitarzysta i wokalista Kuba Sienkiewicz o tym, jak łączy medycynę ze sztuką, dlaczego ważna jest codzienna uprzejmość wobec ludzi, jak zmienił go covid i czym jest dla niego dobroczynność. Kuba Sienkiewicz wystąpi na Koncercie noworocznym 13 stycznia razem z Grupą MoCarta.
![](/thumb/BGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nKx8YEggaDF4FFgg5AhVWaQJQI1J3ClY_BQBuBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/gmc_glowna.jpg)
Grupa MoCarta: – Niesiemy ludziom uśmiech
10.01.2023
Filip Jaślar z Grupy MoCarta o współpracy z Kubą Sienkiewiczem, o tym czy istnieje polski przebój wszech czasów i czy jest piosenka, której lubiany i ceniony kwartet smyczkowy by nie zagrał. Artyści wystąpią podczas 14. Koncertu noworocznego, poprzedzonego charytatywną aukcją, z której dochód zostanie przeznaczony na wsparcie budowy domu wytchnieniowego Wrocławskiego Hospicjum dla Dzieci.
![](/thumb/uGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQVFkbgsEDgxnWxMVGhUqPFAWJBNXLhk_QBN6REFBEVsYFis4MgQGS39DBERbWCECWR1pXhs_W3ccVigJBFQ8XRZRcn1BTwEGKxVDCRsWKBEVQGkKXDhENlEAPQ8MQxoWXlE7JRcIQFNnAklVTko1UQRKaRk/smog_glowna.jpg)
Smog – walka o oddech. Jakość powietrza w Polsce
02.01.2023
Według danych WHO smog zabija rocznie ok. 7 mln ludzi na świecie. Jak się przed nim chronić i zmniejszyć jego występowanie? O tym rozmawiamy w najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" z naszymi naukowcami – prof. Joanną Kamińską i prof. Robertem Kalbarczykiem.
![](/thumb/NGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV8xTRsgCkUJBVhhQVETJwEbdRUnVR8sBxFuBFgdBCYtQwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/rektor_glowna.jpg)
Kryzys wymusi oszczędności: z czasu inwestowania przejdziemy w czas innowacji
30.12.2022
Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr mówi o zarządzaniu uczelnią w czasach kryzysu i wyzwaniach na najbliższe miesiące. – Wszystkie decyzje, które wraz z zarządem podejmujemy i będziemy podejmować, mają jeden cel: chronić ludzi – podkreśla.
![](/thumb/RGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV9PTksjCF0DVUBvBloVKA5cEFA5XwM2CU1bE1NQX2o8HwIIDCYVbg8TWHdBAlhnRlUuWTISTnoYDxNPFgISLykyBAZLf1AdRBQVIxdFFScIXD0VbxIaPR8QUgJAFxQnPhRPTks2CEsDVUBvAE9JclRBfQRlEgk/emocje_glowna.jpg)
Emocje zwierząt – jak je zrozumieć? Dobrostan, behawiorystyka i zoopsychologia
05.12.2022
W najnowszym podcaście prof. Magdalena Zatoń-Dobrowolska i lek. wet. Martyna Woszczyło opowiadają m.in. o tym czy pies może mieć depresję i jak to rozpoznać, dlaczego koty załatwiają się poza kuwetą i jak zapewnić naszym pupilom odpowiednie warunki do życia.
![](/thumb/JGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfVxPTksjCF0DVUBvAV4dLwVNLmgyXBsvBgIfCUQVUWRuHR8NAyACRTkeHm9ZFU9pSBsjVjtXVmJKE11BGFADKSsIMgsNZ1sASlUZIg1DCCQIVSpFdwpWNg0UQgBVBhYvIx8UQEVnElgcElh3QVQCeF0JNwVmAFYl/bigdata_glowna.jpg)
Big Data – ropa naftowa naszych czasów?
18.11.2022
W najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" rozmawiamy o Big Data. Jak zbierane i wykorzystywane są nasze dane? Czy sprzedajemy prywatność za możliwość używania aplikacji ułatwiających nam życie? Czy etyka nadąża z rozwojem technologii?
![](/thumb/BGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfVxPTksjCF0DVUBvDEAbLx1mKFs6Rxo5RglBBBZeUTg-AgcHCjE-WAJVQG9WFVZpCFghUHcKVigEQR1BRBMULRMECUBTdE0TBRgUORFYFicBS20Nd14RLxsAUBdRFRw6NU9BQBosG1RETVguGwRDexwLfAd3TQ/owady_glowna.jpg)
Jak smakują owady i czy wejdą na stałe do naszej diety?
07.11.2022
Owady są naszą przyszłością, ale nie jesteśmy na nią gotowi – w kolejnym podcaście z cyklu „Mamy zielone pojęcie” dr Paweł Migdał i dr Anna Żołnierczyk mówią nie tylko o tym, jak smakują owady, ale też dlaczego warto je jeść.
![](/thumb/FGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfVwxTRkgFVQUWgk5BkAbORAbYxUzWRg9SlkTE1EGFjphHhkHHiQTRUsQFiIUWRtlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/peter-stewart-glowna.jpg)
Wytrwałość się opłaca – historia absolwenta lek. wet. Petera Stewarta
03.11.2022
Lek. wet. Peter Stewart, absolwent medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, większość swojej kariery spędził na leczeniu zwierząt w zoo w Dudley, w Wielkiej Brytanii. Po latach powrócił na UPWr, by przeprowadzić kurs z zakresu medycyny egzotycznych zwierząt.
![](/thumb/uGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfVwxTQ43DlMfVVZvBV4WLkYDbVAnXxYhRQRdDEMcEmYmHQpARWcRQwkdHy4XaBMvRgNtAnccVjQJDVZBDlADJG5BTxIIIgRuDxNYd1IbWCgLVztFOlwYPRpBC0FaFwQ7LwwZBw4qE0hEW1g-Ck0faV4bLE9mCUQgWlABQUk/groby-glowna.jpg)
Studenci pamiętają o rektorach Uniwersytetu Przyrodniczego
31.10.2022
Wiktoria Waniek i Martyna Sobolewska z I roku studiów magisterskich na kierunku biologia człowieka porządkowały groby profesorów Uniwersytetu Przyrodniczego na wrocławskich nekropoliach. Tradycja ta liczy sobie już ponad 10 lat i opiera się na wolontariacie studenckim.
![](/thumb/6GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTRkqBVIHBA5vTxUcIghcbQ13QBs8CwJCFxkVHyc7AwxMAzUGE0pVCj8MXR8oEGYmU3cKVm1KTxMPVRwUanZPHQ5LaUNBBxAfEgpTWHFVFW1UOl4AKgcPXQZGUElqIggaEQokFVQBGAg0QRtYOA1DKhVvEhcgW1oBGwZBQ2ox/podcast-glowna.jpg)
Podcasty UPWr „Mamy zielone pojęcie”
24.10.2022
Naukowcy UPWr rozmawiają o problemach współczesnego świata: bezpieczeństwie energetycznym, wojnach o wodę czy zrównoważonych metodach produkcji żywności. UPWr rusza z podcastem „Mamy zielone pojęcie”, w którym głos zabierają eksperci i odwołują się do naukowo potwierdzonych faktów, a nie potocznych opinii.
![](/thumb/8GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfV0xTQgpCFIMFlcmFlQSKhZKJFZ4VBEqDQ0TTxYUGiQpT1dAGTcOVzkcDy4LVgg4D1gQUDlfAzYNTVsTU1BfajwfAggMJhVuDxNYd0ECWGdGVS5ZMhJOehgPE08WAhIvKTIEBkt_UB1EFBUjF0UVJwhcPRVvEho9HxBSAkAXFCc-FE9OSzYISwNVQG8AT0lyVEF9BGUSCQ/prof_kucharska_glowne.jpg)
Prof. Alicja Kucharska: – Dereń to moja miłość
07.10.2022
Nowo mianowana profesor Alicja Kucharska o swojej naukowej miłości, czyli dereniu, którym zajmuje się już 18 lat i który ciągle dostarcza nowych pomysłów do badań naukowych.
![](/thumb/oGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTQIwE14IWhAsCEIYaUgbKV45VVZiSghEEVscXi8gAhoMCGsLQQFVVm8TRRUhAVo7aDxUVmJKVhNPFh4SJitPV0AZKUMdRAcbKgZoEy9GA34bd1MbNhwRXg9YFwFqdk8DBx42AlASEh0iEU5YZ0ZKJk0wEk56CxsCWgQKQXt8TxA/kuron-glowna.jpg)
Jakub Kuroń: – Do gotowania trzeba serca i odwagi
21.09.2022
Jakub Kuroń, gość VII Święta sera i wina, juror konkursu kulinarnego studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kucharz i smakosz mówi, co sądzi o schabowym, powołaniu do gotowania i o tym, czy istnieje coś takiego jak polska kuchnia.
![](/thumb/2GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFQxTRkwEktEW1grClsfaV4bOFg_Ux09CwtuE0EBCRc_AQQGDDdPWxYQWGFBRwgkDlwsQwpZEHpSQQRBGFAfKSIKT1hLNQ0TSlUKLARSJSIAG3UGeRIXNwYXQwxYHhY6bldPDAwyElIHAx8qDEUDaUgbPF4vVVZiSgBJUA1CC3p_XU8f/wojciech_pusz_slider.jpg)
Prof. Pusz: – Uczę patrzeć i widzieć
14.09.2022
Nowo mianowany profesor Wojciech Pusz o tym, jak zostaje się przyrodnikiem, dlaczego zakochał się w fitopatologii oraz grzybach mikroskopowych, czym zaskoczyły go sarny i o tym, z kim rozmawia w lesie i dlaczego ten najpiękniejszy to borealny.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFUxTRkkElsDKAo_AlQVPApQJFgiElh6DgpdBhZIUTgtHgcHNiINXhEZG2MJRx1pSBs_RTpaETscPFgHFkhRfW5BTw4IKwYTXFUKIUEbWDsFXipoPFRWYllPEwBbHAc6IwEBBxtnWxMIEg0-AFYOLgNWPU53HFYrARlUQQ5QEDB_VF0aW3ZRSVZaSHROBEN7SQt6DndN/pasje_glowna.jpg)
Czym pasjonują się pracownicy UPWr?
16.08.2022
Ilu pracowników, tyle pasji – spośród ponad 1600 osób pracujących na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu pięcioro postanowiło się swoimi podzielić. To prof. Jan Kapłon, dr Adam Luberański, Marta Nowicka, doktorant Jakub Pacoń i dr Kamil Abt.
![](/thumb/FGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQ0_CFQNFhQsF2gNIg9KJlB3HFY-AQ9UQQ5QFCQjGgMDRy8RVkRbWD0RWBAuB00QXjESTnpdQR1BWBMdL25XTxIFZ00TFhYdKDxeHmleCGMVNl8aLBoMXQ9RAFFybgMIFRomAEUDEBU_GhVWaRdQNVJ3ClY7EFAIU0xAQHg0XUBQW2hSCFZaSHhaFQc/glowna.jpg)
Na uczelni to „panie z dziekanatu”, a po pracy? Podróżniczki, miłośniczki książek, rowerzystki…
05.07.2022
Panie z dziekanatu Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji w pracy pomagają studentom szczęśliwie ukończyć studia, a po pracy realizują swoje pasje, do których należą m.in. podróże, książki, a nawet jazda konna.
![](/thumb/zGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFoxTQUyDkY5HA0kAkMDaUgbKV45VVZiSgRdDEMcEhd9QwcSDmdNExYFFScGVA4UDV1tDXcFVnRKD1ANU1BJajwBT05LNQBWAygTKUENS2dGWiBZIUIbNAQGQ0EOUB0tOx4OAx0gBl4UDlhhQUQTMQEbdRU2SEdhWBsDUARQDg/glowna_1.jpg)
W 81. rocznicę mordu profesorów lwowskich
04.07.2022
Wrocławskie środowisko naukowe jak co roku w rocznicę kaźni na Wzgórzach Wuleckich złożyło hołd zamordowanym tam 4 lipca profesorom i pracownikom lwowskich uczelni.
![](/thumb/iGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQC9nfFsxTQIsBEMTGREkTlUTJAhWKF42Sho9Sk8TBV0eFmp2TwYLDDcUXw0eVy8KWBZmA1UgQDtRWjIYBBNPFgIBJyYIDhY2LAUTXFVPb08VFioKXm0Nd0AYekRBQQJTFywhKE9XU0VnAl4IAwgiD1sfOUYDbVkwRwc7CRdUBFsACmpgTx4LEyBDC0QUAn5aBwJ5VwltSg/kierunki-biol-glowna.jpg)
Czy po kierunkach biologicznych jest praca? Tak, i to jaka!
13.06.2022
Otaczający nas świat jest złożonym i wrażliwym ekosystemem, który wciąż kryje w sobie wiele tajemnic. Wybierając kierunek studiów taki jak biologia, biologia człowieka czy biotechnologia można zagłębić się w jego struktury i poznać jego działanie.