wybierz kategorie wiadomości
UPWr w kolejnej edycji Rankingu Szanghajskiego GRAS
13.11.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu osiągnął bardzo dobre wyniki w najnowszej edycji ShanghaiRanking's Global Ranking of Academic Subjects 2024 . W dziedzinie nauk o żywności zajmujemy pierwsze miejsce w Polsce.
Dla niepodległej Polski
10.11.2024
Wśród wielu wybitnych naukowców tworzących historię Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu nie mogło zabraknąć takich, którzy w swoich życiorysach mieli wyjątkową – bo niepodległościową – kartę. To Aleksander Zakrzewski, Aleksander Tychowski, Tadeusz Konopiński, Zygmunt Golonka i Stanisław Bac.
Prof. Michalska-Ciechanowska: – Lubię wyzwania
05.11.2024
Nowo powołana profesor Anna Michalska-Ciechanowska o tym, co ją kręci w nauce i dlaczego warto walczyć o stypendia, otwartość w zespole oraz odwagę mówienia o swoich badaniach.
Prof. Bąbelewski: – Nie istniejemy bez roślin
09.10.2024
Nowo mianowany prof. Przemysław Bąbelewski o tym, dlaczego zakochał się we Wrocławiu i jego parkach, o znaczeniu drzew w mieście, o ogrodach, o tym, jakie arboretum jest jego zdaniem najpiękniejsze w Polsce i o tym, dlaczego z naszego krajobrazu zniknie brzoza.
Eksperci UPWr: po powodzi chrońmy glebę
07.10.2024
Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek o konsekwencji powodzi, czyli zanieczyszczeniu gleby osadami dennymi: czy to niebezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, co może znajdować się w osadach dennych, dlaczego należy je badać i czy rekultywować glebę.
Prof. Stępień: – Chciałem zostać siatkarzem
30.09.2024
Nowo mianowany prof. Bogdan Stępień, dziekan Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego o miłości do siatkówki, czy nauczyciel jest jak trener i o tym, że pamiętając o prawach, zapominamy często o obowiązkach.
Prof. Korczyński: – Nauka to proces, który nie ma końca
30.09.2024
Nowo mianowany prof. Mariusz Korczyński o paszoznawstwie, żywieniu drobiu, o tym, czego nie ma w podręcznikach i czy naukowiec rozmawia z kurami.
Szkoła Doktorska UPWr: budowanie młodej kadry naukowej
08.07.2024
Szkoła Doktorska Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu została uruchomiona w październiku 2019 roku – zgodnie ze zmianami wprowadzonymi przez nową ustawę Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Jej pierwszym dyrektorem była prof. Aneta Wojdyło, w kadencji 2020-2024 prorektor ds. nauki. W roku 2020 na czele SD stanęła prof. Agnieszka Noszczyk-Nowak, kierownik Zakładu Medycyny Translacyjnej na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej. Kadencję kończy 31 sierpnia 2024 r.
Dr Neuvéglise: – Drożdże to fascynujący model badawczy
24.05.2024
Dr Cécile Neuvéglise z Francuskiego Narodowego Instytutu Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE), doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o możliwościach drożdży i ich tajemnicach, o bioinformatyce w biotechnologii i przyszłości francuskich winnic.
Uczelnia, biznes, konsumenci
14.05.2024
O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.
Prof. Sokół-Łętowska: – Rośliny są nieprzewidywalne
05.04.2024
Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.
Prof. Dyjakon: – Energetyka to jedno z wyzwań dla ludzkości
02.04.2024
Arkadiusz Dyjakon, nowo mianowany profesor, o ewolucji energetyki, jej przyszłości i bezpieczeństwie energetycznym, ale też o uporze, pasji do uczenia innych i miejscu, które otworzyło mu okno na świat.
Minister Mrówczyńska: – I nauka, i biznes potrzebują pieniędzy
07.03.2024
Prof. Maria Mrówczyńska, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego odpowiadająca m.in. za innowacje, dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o odbudowie prestiżu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, konsekwencjach kryzysu demograficznego, współpracy z otoczeniem biznesowym i konsolidacji uczelni.
UPWr członkiem międzynarodowych projektów w programie Interreg Central Europe
07.03.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu będzie uczestniczyć w trzech nowych projektach międzynarodowych realizowanych w ramach Programu Interreg Central Europe finansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. To foodCIRCUS, Climate_CRICES i URBIO BAUHAUS
Prof. Chorbiński: – Pszczoły trzeba pokochać
04.03.2024
Nowo mianowany prof. Paweł Chorbiński o tym, po co rodzinie pszczelej trutnie, jak rządzi nią matka, czy własna pasieka to dobry pomysł na biznes i o miłości do pszczół.
Żegnamy prof. Jerzego Fabiszewskiego
16.02.2024
Prof. Jerzy Fabiszewski. Botanik, lichenolog i ekolog. Zajmował się roślinami naczyniowymi, porostami obszarów górskich, badał roślinność, zwłaszcza wysokogórską i ekosystemów polarnych. Doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zmarł 3 lutego 2024 roku. Żył 87 lat.
Żegnamy prof. Zuzannę Borcz
16.02.2024
Klasa i mądrość, ciepło i życzliwość – profesor dr hab. architekt Zuzanna Borcz, wybitna naukowiec i ceniona, lubiana pedagog odeszła od nas 8 lutego 2024 roku. Będziemy ją pamiętać jako pełną serdeczności i cierpliwości osobę otwartą na problemy innych, zawsze służącą pomocą.
EU GREEN – to już rok!
04.01.2024
Współpraca 9 uniwersytetów z 9 krajów w czasie ostatnich 12 miesięcy była niejednokrotnie starciem kultur i mentalności, ale też jedyną w swoim rodzaju okazją do czerpania z poszczególnych, często bardzo różnorodnych doświadczeń i rozwiązań.
Skończmy z rutyną, czas podjąć ryzyko
01.01.2024
Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr o sytuacji finansowej uczelni, podziale subwencji, innowacyjnej dydaktyce, którą wymusza m.in. rozwój sztucznej inteligencji oraz decyzjach, jakich oczekuje od nowego ministra nauki.
Nowy WZB zajmie się badaniami Ziemi i kosmosu
06.12.2023
Na UPWr powstał kolejny Wiodący Zespół Badawczy – SPACE OS – skoncentrowany na badaniach Ziemi i kosmosu za pomocą technik geodezyjnych. Na początku listopada odbyło się także pierwsze spotkanie wybranej w sierpniu nowej Rady WZB.
Gdzie smak spotyka innowację. Nauka o żywności z profesorem Edgarem Chambersem IV
22.11.2023
Profesor Edgar Chambers IV z University of Kansas opowiada o swojej podróży do świata nauki o żywności, jego wizycie na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, historii i przyszłości nauki o żywieniu oraz szczegółach dotyczących zaawansowanych badań, w których bierze udział.