wybierz kategorie wiadomości
Biogaz, biometan, fotowoltaika i UPWr
21.12.2021
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest jednym z sygnatariuszy porozumień zainicjowanych przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska dotyczących rozwoju sektora biogazu i biometanu oraz fotowoltaiki. Uczelnię podczas uroczystości reprezentował prof. Andrzej Białowiec.
Eksperci UPWr: Czy krokodyl i bóbr płaczą, a ryba i koń to najzdrowsze zwierzęta?
18.11.2021
Pracowity jak mrówka, krokodyle łzy czy zdrów jak ryba to znane określenia, ale nie zawsze oczywistym jest skąd się wzięły. Czy osły są naprawdę uparte, a bobry często płaczą? Prof. Grzegorz Zaleśny naukowo wyjaśnia etymologię wyrażeń nawiązujących do zwierząt i sprawdza czy powiedzenia te są faktem czy mitem.
Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr: – Czas na nowe rozumienie akademickości Wrocławia
15.11.2021
Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Jarosław Bosy: – Pojęcie „akademicki” Wrocław wymaga redefinicji. Powinniśmy zbudować nową strategię, w której wyznacznikiem nie będzie ilość na przykład studentów, ale jakość. Jeśli nie zmienimy sposobu myślenia, to na pewno nie będziemy jednym z wiodących ośrodków akademickich w Polsce i w tej części Europy. Będziemy jednym z wielu ośrodków.
Mamy Wrocławskie Magnolie: za badania nad rowerem miejskim i torowiskami
10.11.2021
Magdalena Michałkowska i Mateusz Szołdra zdobyli wyróżnienia w tegorocznym konkursie Wrocławska Magnolia na najlepsze prace magisterskie prezentujące pomysły na badania możliwe do wykorzystania w biznesie. Absolwenci kierunku geodezja i kartografia pracują. Magda w firmie geodezyjnej, Mateusz – projektowej.
Krzesimir Dębski: – Prawdziwe pomniki budujemy codziennie swoją pracą
30.09.2021
Krzesimir Dębski, autor Kantaty Uniwersyteckiej skomponowanej na 70-lecie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich kresowych i dolnośląskich korzeniach, uniwersyteckich powinnościach i o muzyce, która płynie z serca.
Sok z aronii nagrodzony. Naukowiec UPWr odkrył jego właściwości lecznicze
21.09.2021
Sok z aronii może mieć ogromne znaczenie w okresie walki z pandemią COVID-19 – uznało jury konkursu „Lider Bezpieczeństwa Państwa” i nagrodziło jego producenta: firmę VIANAT z Podkarpacia. Właściwości lecznicze aronii odkrył prof. Jan Oszmiański z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec od kilku lat współpracuje z nagrodzoną firmą.
Eksperci UPWr: Jak usunąć kleszcza u psa?
20.08.2021
O tym jak prawidłowo i bezpiecznie wyciągnąć kleszcza, które gatunki są dla naszych pupili najgroźniejsze i jakimi narzędziami najlepiej się ich pozbyć, opowiada dr Jarosław Pacoń, naukowiec z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów na UPWr.
Eksperci UPWr: Dlaczego warto zbierać deszczówkę?
05.08.2021
Letnie susze powodowane zmianami klimatycznymi dokuczają większości krajom w Europie, a nam wciąż zdarza się marnować zasoby wody pitnej, które są przecież ograniczone. Prawie 90% zużywanej codziennie przez nas wody nie ma zastosowania spożywczego, służy do celów gospodarczych. A przecież można zastąpić ją deszczówką, tylko jak?
Rowerowa wycieczka z rektorem
13.07.2021
Ponad 1500 złotych zapłaciła absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego Agnieszka Janik za wycieczkę rowerową w towarzystwie rektora uczelni. Była to jedna z licytacji wrocławskiego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Pytana o powody odpowiada, że chciała dać profesorowi drugą szansę.
Eksperci UPWr: Czy we Wrocławiu można pić kranówkę?
11.06.2021
Woda kranowa – przez jednych pita bez obaw, przez innych unikana. Na pytania skąd się bierze przekonanie, że woda kranowa jest niezdrowa, czy faktycznie możemy ją pić i czy kamień w wodzie jest dla człowieka niebezpieczny, odpowiada prof. Agnieszka Nawirska-Olszańska.
Eksperci UPWr: Czy istnieją psy dla alergików?
07.05.2021
Powszechnie panuje przekonanie, że psy posiadające włosy zamiast sierści są bardziej hipoalergiczne i lepiej nadają się na kompanów dla osób cierpiących na alergię. Okazuje się jednak, że badania dotyczące ras hipoalergicznych są niejednoznaczne.
Prof. Janik: – Przyroda uczy inżyniera pokory
07.05.2021
Nowo powołany profesor Grzegorz Janik z Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska o tym, czego przyrodnicy mogą nauczyć inżyniera, co z tą nauką ma wspólnego... opera i jak się łączy liczby z wodą.
Prof. Bujak z UPWr nowym dyrektorem COBORU
29.04.2021
Prof. Henryk Bujak z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa wygrał konkurs Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.
Eksperci UPWr: Jak dbać o rośliny doniczkowe?
16.04.2021
Rośliny doniczkowe wprowadzają do domu nie tylko przyjemną atmosferę, ale także zapewniają dużo tlenu i służą jako piękny dodatek do każdego wnętrza. Warto wiedzieć, jakie rośliny wybrać do swojego domu i jak o nie dbać, by jak najdłużej z nami żyły.
Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?
09.04.2021
Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.
Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
31.03.2021
Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.
Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?
31.03.2021
Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.
Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?
29.03.2021
Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.
Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną
16.03.2021
Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.
Rok w pandemii na UPWr
12.03.2021
Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.
Naukowcy z UPWr z grantami Mozart
09.03.2021
Sześć grantów dla naukowców z UPWr z programu Mozart wspierającego współpracę badaczy z wrocławskich uczelni z lokalnymi firmami. Projekty dotyczą m.in. ocen oddziaływania inwestycji na krajobraz, urządzenia do pomiaru parametrów drogi szynowej wraz z oprogramowaniem czy testów weterynaryjnych.