wybierz kategorie wiadomości
Dr Rychlicka: – Szukam sposobu na skuteczniejsze suplementy
01.12.2022
Dr Magdalena Rychlicka z z Katedry Chemii i Biokatalizy Żywności chce otrzymać preparat kwasu ferulowego w formie nanoemulsji, dzięki czemu będzie on mógł znaleźć zastosowanie jako suplement w profilaktyce chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory i cukrzyca.
Dr Rak: – Mleko owsiane z przyprawami to ukłon w stronę tradycji
01.12.2022
Opracowanie receptur prozdrowotnych napojów na bazie mleka owsianego z dodatkiem mieszanek przypraw – tym w swoim projekcie badawczym zajmie się dr Karolina Rak z Katedry Żywienia Człowieka.
Dr Domańska zbada ścieki
01.12.2022
Dr Magdalena Domańska z Instytutu Inżynierii Środowiska w konkursie Miniatura 6 realizować będzie projekt badawczy zatytułowany „Ścieki oczyszczone jako źródło informacji o mikroorganizmach biorących udział w przemianach związków azotu”.
Mamy trzech LIDER-ów! Sukces naukowców UPWr w konkursie NCBiR
30.11.2022
Projekty dr Karoliny Bierowiec, dr Agaty Mikołajczyk-Martinez oraz prof. Tomasza Hadasia zwyciężyły w XIII edycji konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu LIDER. Naukowcy UPWr otrzymają na swoje badania blisko 4,5 mln złotych.
Alan Gasiński: – W Szkole Doktorskiej UPWr znalazłem swoje miejsce
24.11.2022
Alan Gasiński w Szkole Doktorskiej pracuje nad słodowaniem nasion roślin strączkowych – otrzymywany w ten sposób nowy surowiec cechuje się m.in. większą zawartością białka. Jego promotorka prof. Joanna Kawa-Rygielska przyznaje, że Alan do SD dostał się za drugim podejściem, ale dzisiaj wyróżnia go kreatywność i samodzielność.
Big Data – ropa naftowa naszych czasów?
18.11.2022
W najnowszym odcinku podcastu "Mamy zielone pojęcie" rozmawiamy o Big Data. Jak zbierane i wykorzystywane są nasze dane? Czy sprzedajemy prywatność za możliwość używania aplikacji ułatwiających nam życie? Czy etyka nadąża z rozwojem technologii?
Czy rośliny lecznicze to przyszłość medycyny?
17.11.2022
Prof. Mehdi Rahimmalek – irański botanik i fitochemik, wraz z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu zbada właściwości lecznicze irańskich gatunków roślin Lamiaceae i Apiaceae w ramach programu wymian naukowych NAWA.
Najeźdźcy czwartej klasy
15.11.2022
Chcieliśmy odtworzyć zniszczone przez nawłocie łąki wraz z ich bioróżnorodnością – opowiada prof. Magdalena Szymura. Przez sześć lat prowadziła eksperyment z roślinami, które stały się inspiracją dla poety, a są utrapieniem dla biologów.
UPWr w międzynarodowym projekcie SusPlant
09.11.2022
Naukowcy biorący udział w projekcie zbadają nastawienie i preferencje konsumentów do innowacyjnych produktów żywnościowych, m. in. zamienników mięsa, w społeczeństwach krajów uczestniczących w projekcie tj. Szwecji, Polski, Litwy, Ukrainy i Mołdawii. Wspólnie podjęte działania mają na celu rozeznanie podejścia konsumentów do nowych produktów na rynku oraz ułatwienie komponowania zdrowej i zrównoważonej diety.
Mamy najlepszy polski wynalazek
08.11.2022
Dr Agnieszka Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy na XVI Międzynarodowej Wystawie Wynalazków „IWIS 2022” zdobyła Złoty Medal, a otrzymane przez nią w procesie biotransformacji nowe glikozydy flawonoidowe o potencjalnym działaniu przeciwdrobnoustrojowym tytuł Najlepszego Polskiego Wynalazku.
Jak smakują owady i czy wejdą na stałe do naszej diety?
07.11.2022
Owady są naszą przyszłością, ale nie jesteśmy na nią gotowi – w kolejnym podcaście z cyklu „Mamy zielone pojęcie” dr Paweł Migdał i dr Anna Żołnierczyk mówią nie tylko o tym, jak smakują owady, ale też dlaczego warto je jeść.
Cel? Usprawnić przyszłe geodezyjne misje satelitarne
02.11.2022
Doktorantka Szkoły Doktorskiej UPWr Joanna Najder bada symulacje orbit i globalnych parametrów geodezyjnych dla przyszłych geodezyjnych misji satelitarnych.
Podcasty UPWr „Mamy zielone pojęcie”
24.10.2022
Naukowcy UPWr rozmawiają o problemach współczesnego świata: bezpieczeństwie energetycznym, wojnach o wodę czy zrównoważonych metodach produkcji żywności. UPWr rusza z podcastem „Mamy zielone pojęcie”, w którym głos zabierają eksperci i odwołują się do naukowo potwierdzonych faktów, a nie potocznych opinii.
Doktorant UPWr opracowuje nowe narzędzia dla inteligentnego rolnictwa
19.10.2022
Jasper Mbah, kameruński doktorant ze Szkoły Doktorskiej UPWr, zamierza w Polsce zdobyć wiedzę, której w przyszłości użyje do rozwiązywania problemów związanych z niekorzystnym dla upraw zagęszczeniem gleby, będącym częściowo odpowiedzialnym za kryzys żywnościowy w jego ojczyźnie.
Naukowcy z UPWr w poszukiwaniu grobów ofiar nazistów
18.10.2022
Filie niemieckich obozów koncentracyjnych zostaną przebadane przez polsko-czeski zespół naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Uniwersytetu Zachodnioczeskiego w Pilźnie. Badaniami ze strony UPWr pokieruje dr Paweł Konczewski. Kierownikiem zespołu z Czech jest doc. dr hab. Pavel Vařeka.
Miniatura 6 dla UPWr: skrobia oporna i żywienie seniorów
14.10.2022
Dwa projekty z konkursu Miniatura 6 będą realizować naukowcy z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Prof. Małgorzata Kapelko-Żeberska będzie pracować nad nowym sposobem otrzymywania skrobi opornej, a dr Robert Gajda nad opracowaniem pierwszego w Polsce kwestionariusza pozwalającego ocenić ryzyko żywieniowe seniorów mieszkających w społeczności lokalnej.
Naukowcy UPWr w rankingu TOP 2 najbardziej wpływowych naukowców na świecie
14.10.2022
Wydawnictwo Elsevier opublikowało ranking najczęściej cytowanych naukowców na świecie. Wśród 200 tysięcy najbardziej wpływowych autorów publikacji naukowych znaleźli się przedstawiciele Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Naukowcy UPWr badają nowy lek na atopowe zapalenie skóry u psów
11.10.2022
Atopowe zapalenie skóry (AZS) dotyka już blisko 30 proc. populacji psów w Polsce, a lekarze weterynarii wciąż mają do dyspozycji leki, które działają głównie objawowo. Taka terapia nie daje długotrwałych efektów, a przewlekłe stosowanie zwiększa ryzyko wystąpienia efektów ubocznych. Naukowcy z UPWr mają szansę to zmienić.
Prof. Alicja Kucharska: – Dereń to moja miłość
07.10.2022
Nowo mianowana profesor Alicja Kucharska o swojej naukowej miłości, czyli dereniu, którym zajmuje się już 18 lat i który ciągle dostarcza nowych pomysłów do badań naukowych.
Czy niektóre rasy psów znikną?
29.09.2022
W hodowlach psów rasowych pożądane są duże oczy, krótki nos i szeroka czaszka, co wiąże się z wyższą predyspozycją do występowania chorób układu oddechowego, urazów oczu czy chorób skóry. Czy powinniśmy więc zapomnieć o niektórych rasach? Etyka w rozrodzie psów i kotów była jednym z tematów XVI Kongresu „Problemy w rozrodzie małych zwierząt” współorganizowanego przez UPWr.
Pierwsza edycja Szkoły Letniej GATHERS na piątkę
27.09.2022
UPWr wraz z partnerami projektu GATHERS: Uniwersytetem Technicznym w Delft, Uniwersytetem Technicznym w Wiedniu i Uniwersytetem Rzymskim zorganizował Letnią Szkołę GATHERS w ramach programu Horyzont 2020.