wybierz kategorie wiadomości
Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – fotorelacja
26.11.2018
Kolejni absolwenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności odebrali dyplomy ukończenia studiów. Wręczono też dyplomy aż 14 doktorom.
Jubileusz prof. Janeczka: – A chciałem być architektem
20.11.2018
Prof. Witold Janeczek nie tylko o tym, dlaczego wybrał weterynarię, jak zmieniał się stosunek do zwierząt gospodarskich i towarzyszących i o co warto walczyć w życiu.
Absolutorium Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt – fotorelacja
19.11.2018
Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt rozdał dyplomy swoim absolwentom, którzy mieli okazję wysłuchać ostatniego wykładu w murach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Profesorem honorowym UPWr został Radosław Ratajszczak.
Święto Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
15.11.2018
14 listopada Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu uroczyście obchodził swoje święto. Z tej okazji nagrodzono najlepszych naukowców i wieloletnich pracowników oraz nadano tytuł doktora honoris causa prof. Wolfgangowi Kellerowi.
Absolutorium Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji - fotorelacja
13.11.2018
Absolwenci Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu świętowali odebranie dyplomów.
Październikowe posiedzenie senatu
29.10.2018
Senatorowie zatwierdzili m.in. korekty planu rzeczowo-finansowego na 2018 rok. Prorektorzy przekazali informacje o planach działań swoich działów oraz wprowadzaniu ustawy 2.0.
Wracają Wieczory Pawłowickie
25.10.2018
Koncert inaugurujący sezon artystyczny 2018/2019 będzie hołdem dla zmarłego w kwietniu prof. Jerzego Monkiewicza – mówi prof. Jan Twardoń, nowy prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Pałacu Wrocław Pawłowice.
ORCID: narzędzie dla naukowców
24.10.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wprowadza międzynarodowy identyfikator naukowca – ORCID. Jednostką, która koordynuje związane z tym działania, jest biblioteka.
IV Noc Laboratoriów - fotorelacja
22.10.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu po raz czwarty otworzył się dla wrocławian podczas Nocy Laboratoriów. Wspólnie z firmą Tołpa zaprosiliśmy mieszkańców do laboratorium kosmetycznego.
Noc Laboratoriów: jak się ma torf do kosmetyków?
17.10.2018
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu wraz z firmą Tołpa otworzy laboratorium kosmetyczne podczas IV Nocy Laboratoriów. W trakcie zajęć słuchacze będą mogli stworzyć swój własny krem, ale też poznać właściwości i zastosowanie torfu w kosmetykach.
IV Noc Laboratoriów na UPWr
15.10.2018
20 października UPWr ponownie otworzy się dla wrocławian – w tym roku wspólnie z firmą Tołpa zapraszamy do laboratorium kosmetycznego, w którym będzie można zrobić sobie samemu krem.
Inauguracja roku akademickeigo 2018/2019
04.10.2018
3 października społeczność Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu rozpoczęła nowy rok akademicki. To będzie czas wyzwań i zmian.
Inauguracja środowiskowa 2018/2019
02.10.2018
O jedności wrocławskiego środowiska akademickiego i wyzwaniach w rozpoczynającym się roku mówił podczas wspólnej inauguracji prof. Marek Ziętek, rektor Uniwersytetu Medycznego i przewodniczący Kolegium Rektorów Wrocławia i Opola.
Szatkownica – Festiwal Produktów Fermentowanych
27.09.2018
Kiszonki podbijają serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Nowe oblicza kiszenia i fermentacji będzie można odkryć 6 października na Pawłowicach. UPWr jest partnerem merytorycznym festiwalu Szatkownica.
Pierwsze certyfikaty Zielonej Doliny
25.09.2018
Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.
V Święto sera i wina: nagrodzono najlepszych
24.09.2018
Warsztaty serowarskie, winiarskie i Slow Food, wybór najlepszych dolnośląskich serów i win, certyfikaty przyznane przez Zieloną Dolinę – V Święto sera i wina za nami. Gwiazdą spotkania był Robert Makłowicz, dziennikarz i krytyk kulinarny.
Zapraszamy na V Święto sera i wina
17.09.2018
Warsztaty dla serowarów i winiarzy, kiermasz produktów regionalnych, a przede wszystkim wręczenie przez Roberta Makłowicza certyfikatów „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – w niedzielę Święto sera i wina.
ziBees – aplikacja dla pszczół i pszczelarzy
10.09.2018
Pomogliśmy stworzyć aplikację, która wykorzystując sztuczną inteligencję policzy pszczoły w ulu i wykryje warrozę, chorobę zagrażającą życiu tych pożytecznych owadów.
Pożegnaliśmy prof. Słowińskiego – świadka historii
21.08.2018
W środę, 22 sierpnia, pochowano we Wrocławiu prof. Henryka Słowińskiego, żołnierza 27. Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej, po wojnie związanego z Instytutem Agroekologii i Produkcji Roślinnej Akademii Rolniczej.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w rankingu szanghajskim!
31.07.2018
W opublikowanym najnowszym rankingu szanghajskim UPWr w obszarze food science and technology zajął 186. miejsce na 300 najlepszych uczelni na świecie, a wrocławska weterynaria znalazła się na miejscu 190.
Otworzyliśmy pasiekę w centrum Wrocławia
23.07.2018
Pięć rodzin pszczelich zamieszkało na dachu centrum handlowego Wroclavia, czyli w samym sercu stolicy Dolnego Śląska. To wspólne przedsięwzięcie galerii handlowej i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, który opiekuje się pszczołami.