eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Zapraszamy na V Święto sera i wina

Warsztaty dla serowarów i winiarzy, kiermasz produktów regionalnych, a przede wszystkim wręczenie przez Roberta Makłowicza certyfikatów „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” – w niedzielę Święto sera i wina.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu już po raz V zaprasza do Centrum Edukacyjno-Rozwojowego w Pawłowicach na Święto sera i wina.

swieto_sera_i_wina2018_plakat_aktualnosci

Jak co roku do Pawłowic zawitają nie tylko smakosze i producenci, ale też wrocławianie, którzy przyjadą tu na zakupy po sery farmerskie, dolnośląskie wina i regionalne specjały spod logo Slow Food. Szukając wśród wielu produktów tych najbardziej kuszących smakiem, warto poświęcić czas na pokazy kulinarne szefa kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu – Zbigniewa Koźlika, członka kapituły szlaku kulinarnego „Smaki Dolnego Śląska”, promującego produkty i kuchnie regionalne – o godzinie 11.30 i 15.30.

Najważniejszym wydarzeniem V Święta sera i wina będzie jednak wręczenie certyfikatów „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” – przez rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Tadeusza Trziszkę i Roberta Makłowicza, krytyka kulinarnego i dziennikarza. W marcu 2017 roku Zarząd Województwa Dolnośląskiego przyjął projekt programu rozwoju „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”, którego celem jest wzrost konkurencyjności regionalnej gospodarki w obszarze żywności i zdrowia poprawiający jakość życia Dolnoślązaków, zwiększający udział żywności wysokiej jakości pochodzącej z regiony na rynkach krajowych i zagranicznych, poprawiający konkurencyjność dolnośląskich przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego i powiązanych z nim dziedzin.

Do pierwszej edycji certyfikacji zaproszone zostały przede wszystkim produkty, które charakteryzują się wyjątkowymi cechami w odniesieniu do innych, podobnych produktów obecnych na rynku polskim.

– Te wyjątkowe cechy to oczywiście może być metoda wytwarzania, najlepiej tradycyjna, ale dla nas najważniejszy przy ocenie był przede wszystkim skład chemiczny i mikrobiologiczne właściwości prozdrowotne – mówi przewodniczący kapituły dr Maciej Oziembłowski z UPWr.

Kto dostanie pierwsze certyfikaty, dowiemy się 23 września w Pawłowicach o godzinie 12.30, ale już wiadomo, że wyróżniono produkty cenione przez konsumentów, łączące w sobie tradycję i nowoczesność.

Tradycyjnie już podczas Święta sera i wina odbywać się będą warsztaty dla serowarów, które poprowadzą Gieno Mientkiewicz i Bartosz Wilczyński ze Stowarzyszenia Serowarów Farmerskich i Zagrodowych. Zajęcia będą dotyczyć… twarogu i goudy, ale będzie można też dowiedzieć się, jak zostać serowarem. Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie zaprasza z kolei do Laboratorium smaku wina, gdzie tematem zajęć będą dolnośląskie wina białe i czerwone oraz do panelu dyskusyjnego. Tradycyjnie już zostaną wybrane najlepsze sery i wina – wyniki konkursu ogłoszą rektor Tadeusz Trziszka i Robert Makłowicz. Warto też odwiedzić zielony namiot Stowarzyszenia Slow Food Dolny Śląsk, gdzie odbywać się będą warsztaty: „Przygotuj z nami jadłospis na Dzień Niepodległości” (od godziny 11.30), „Wyciskaj z nami dolnośląskie pierniki” (13.00) i „Fermentuj z nami warzywa i owoce” (15.30).

I wisienka na torcie dla wszystkich miłośników dobrej kuchni i tego, co się wiąże z gotowaniem, będącym częścią kultury i stylu życia – gawęda kulinarna Roberta Makłowicza „Kosmos polskich smaków”, która rozpocznie się o godzinie 14.00 w sali balowej pałacu.  A to wyjątkowo smaczne święto poprowadzi znany i lubiany dziennikarz Radia Wrocław i TVP Marek Obszarny.

Szczegółowy program V Święta sera i wina

kbk

Powrót
17.09.2018
Głos Uczelni
wydarzenia

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg