![](/thumb/8GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxQFiQTVy5regVEaBBQBVNoXUF4fVUxTVl8Qx1EERMhBhVAaQ9QPE06Xh8xRQRdDEMcEmYmHQpARWcRQwkdHy4XaBMvRgNtAnccVjQJDVZBDlADJG5BTxIIIgRuDxNYd1IbWCgLVztFOlwYPRpBC0FaFwQ7LwwZBw4qE0hEW1g-Ck0faV5XOls5TQ/kiszonki-glowna.jpg)
Szatkownica – Festiwal Produktów Fermentowanych
Kiszonki podbijają serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Nowe oblicza kiszenia i fermentacji będzie można odkryć 6 października na Pawłowicach. UPWr jest partnerem merytorycznym festiwalu Szatkownica.
W sobotę, 6 października w Centrum Edukacyjno-Rozwojowym Pałac Wrocław Pawłowice odbędzie się Festiwal Produktów Fermentowanych „Szatkownica 2018” – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest partnerem merytorycznym imprezy.
Swoją wiedzą podzielą się tego dnia specjaliści Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Dr hab. Agnieszka Nawirska-Olszańska opowie o fermentowanych warzywach, dr Radosław Spychaj o procesach fermentacyjnych w produkcji pieczywa, a dr Maciej Oziembłowski o emisyjności fotonów w produktach tradycyjnych, w tym również fermentowanych.
![szatkownica-plakat_1 szatkownica-plakat_1](http://www.glos.upwr.edu.pl/i/aktualnosci/2018/09/szatkownica-plakat_1.jpg)
O fermentacji opowiedzą też Juliusz Woźny, który poruszy temat alkoholu w PRL-u oraz Krzysztof Porębski – sommelier przedstawi dolnośląskie wina. Nie zabraknie oczywiście regionalnych producentów i potraw z kiszonkami.
mj