eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Szatkownica – Festiwal Produktów Fermentowanych

Kiszonki podbijają serca i podniebienia smakoszy na całym świecie. Nowe oblicza kiszenia i fermentacji będzie można odkryć 6 października na Pawłowicach. UPWr jest partnerem merytorycznym festiwalu Szatkownica.

W sobotę, 6 października w Centrum Edukacyjno-Rozwojowym Pałac Wrocław Pawłowice odbędzie się Festiwal Produktów Fermentowanych „Szatkownica 2018” – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest partnerem merytorycznym imprezy.

Swoją wiedzą podzielą się tego dnia specjaliści Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. Dr hab. Agnieszka Nawirska-Olszańska opowie o fermentowanych warzywach, dr Radosław Spychaj o procesach fermentacyjnych w produkcji pieczywa, a dr Maciej Oziembłowski o emisyjności fotonów w produktach tradycyjnych, w tym również fermentowanych.

szatkownica-plakat_1

O fermentacji opowiedzą też Juliusz Woźny, który poruszy temat alkoholu w PRL-u oraz Krzysztof Porębski – sommelier przedstawi dolnośląskie wina. Nie zabraknie oczywiście regionalnych producentów i potraw z kiszonkami.

Więcej o fermentacji

mj
Powrót
27.09.2018
Głos Uczelni
wydarzenia

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg