wybierz kategorie wiadomości
Prof. Joanna Wyka: – Zdrowie i życie są najważniejsze
15.05.2020
Prof. Joanna Wyka z Katedry Żywienia Człowieka o drodze do profesury, piramidzie żywienia, modach dietetycznych, psychodietetyce i o tym, że dzisiaj już nie ma wątpliwości – to, co jemy decyduje o naszym zdrowiu.
Pół miliona z Preludium dla badaczek z UPWr
11.05.2020
Naukowczynie z Uniwerstetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dofinansowaniem z konkursu Preludium 17. Łącznie na trzy projekty dostaną ponad pół miliona złotych.
Prof. Mitrus: – Ja po prostu kocham ptaki
07.05.2020
Prof. Cezary Mitrus z Instytutu Biologii, Zakładu Ekologii Kręgowców i Paleontologii o swojej miłości do ptaków i do Białowieży, o bezkrwawych łowach w puszczy, miejscu człowieka w przyrodzie i nominacji profesorskiej.
DFN laureatem konkursu Popularyzator Nauki 2019
28.04.2020
Dolnośląski Festiwal Nauki laureatem 15. edycji konkursu Popularyzator Nauki 2019. To najstarsze i najbardziej prestiżowe wyróżnienie przyznawane w Polsce za przybliżanie społeczeństwu nauki i pracy naukowców.
Prof. Trziszka członkiem rady przy PARP
15.04.2020
Prof. Tadeusz Trziszka został członkiem Sektorowej Rady ds. Kompetencji Sektora żywności wysokiej jakości działającej przy Polskiej Agencji Rozwoju Przemysłu.
Film promocyjny UPWr nagrodzony
09.03.2020
Nowy film promocyjny uczelni zajął III miejsce w konkursie Genius Universitatis w kategorii video online.
Biogospodarka: wyzwania i możliwości
03.03.2020
Agata Foks, radca ministra nauki ds. spraw europejskich w obszarze rolnictwa, zmian klimatu, bioróżnorodności oraz biogospodarki o możliwościach, jakie daje polskiej nauce i gospodarce udział w Bio-Based Industries Consortium.
Nowa funkcja prof. Niżańskiego
26.02.2020
Prof. Niżański został jednogłośnie wybrany prezesem-elektem Polskiego Stowarzyszenia Lekarzy Weterynarii Małych Zwierząt (PSLWMZ).
Zielona Dolina szansą dla hodowców bydła
25.02.2020
Na Dolnym Śląsku działa 5700 gospodarstw rolnych, ale hodowcy i specjaliści nie kryją, że to region, w którym pogłowie bydła mlecznego i mięsnego jest najmniejsze w kraju. Czy program Zielona Dolina to zmieni?
Prof. Bystroń: – Miesiąc dla bakterii to wieczność
13.02.2020
Profesor Jarosław Bystroń z Katedry Higieny Żywności i Ochrony Konsumenta o tym, czy człowiek jest w stanie wygrać wyścig z bakteriami, sport pomaga w nauce… bezpieczeństwie.
Prof. Miążek: – Gen odziera nas z tajemnicy
29.01.2020
Prof. Arkadiusz Miążek, dyrektor Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr o tym, co można wyczytać z genu i genomu, czy są nauce bariery nie do przekroczenia i o tym, czy genetyk może się czuć jak bóg.
Prof. Olejniczak: – Biotransformacje to nasza przyszłość
21.01.2020
Prof. Teresa Olejniczak o swojej miłości do chemii i nauki, o pasji odkrywania, jaką powinien mieć w sobie każdy naukowiec i o tym, że nie ma głupich pytań.
WZB zdobywają granty Horyzontu 2020
15.01.2020
Dwa współpracujące Wiodące Zespoły Badawcze – WCE i SpaceOS – zostały partnerem międzynarodowego projektu WATERAGRI, który szuka nowych sposobów gospodarowania wodą w rolnictwie i może usprawnić produkcję roślinną.
Wojciech Myślecki: – Musimy być gotowi na wyzwania
13.12.2019
Wojciech Myślecki, profesor honorowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich związkach z uczelnią i wyzwaniach, jakie niesie otaczająca nas rzeczywistość.
Prof. Szewrański: – Cenię samodzielność
09.12.2019
Prof. Szymon Szewrański z Katedry Gospodarki Przestrzennej UPWr o odwadze w nauce, odpowiedzialności w nauczaniu i wyzwaniach, jakie czekają społeczeństwa w najbliższych latach.
Projekt „Wołowina z Zielonej Doliny” i francuskie doświadczenia
04.12.2019
Dzięki dofinansowaniu z konkursu KSOW, naukowcy z UPWr, hodowcy bydła mięsnego, przedsiębiorca i przedstawiciel DODR przyglądali się najlepiej prowadzonym hodowlom bydła we Francji.
Stypendia ministra dla wybitnych młodych naukowców
28.11.2019
Aż pięciu naukowców UPWr – dr Sabina Lachowicz, dr hab. Aleksandra Pawlak, dr Magdalena Rakicka-Pustułka, dr Jarosław Popłoński i dr Rafał Kolenda – otrzymało stypendia ministra nauki i szkolnictwa wyższego dla wybitnie uzdolnionych młodych naukowców.
IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina
25.11.2019
Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.
Prof. Kubiak doktorem h.c. lwowskiej uczelni
20.11.2019
Prof. Krzysztof Kubiak został doktorem honoris causa Lwowskiego Narodowego Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej i Biotechnologii im. Stefana Grzyckiego. To kolejne wyróżnienie, które podkreśla związki UPWr z tą uczelnią.
Święto UPWr: nagrody i patenty
19.11.2019
Najlepsi pracownicy uczelni odebrali z rąk rektora nagrody za działalność naukową, dydaktyczną i organizacyjną na rzecz UPWr. Naukowcy otrzymali także dokumenty patentowe.
Prof. Arciszewski: – Nadchodzi czas kreatywności
04.11.2019
Prof. Tomasz Arciszewski: – Większość naukowców to wyrobnicy nauki. Oczywiście są potrzebni, ale świat zmieniają ci kreatywni, którzy potrafią zaproponować teorię względności. Dlatego tak ważne jest to, jak rozwijamy swój potencjał.