Naukowczynie z Uniwerstetu Przyrodniczego we Wrocławiu z dofinansowaniem z konkursu Preludium 17. Łącznie na trzy projekty dostaną ponad pół miliona złotych.
Klaudia Masztalerz dostanie blisko 140 tysięcy złotych, które pozwolą jej zbadać wpływ właściwości fizyko-chemicznych roztworów osmotycznych z udziałem ekstraktów z ziół na proces wymiany podczas odwadniania osmotycznego i suszenia surowców roślinnych. Opiekunem naukowym młodej naukowczyni jest dr hab. Krzysztof Lech z Instytutu Inżynierii Rolniczej.
Klaudia Masztalerz będzie sprawdzać, jak aktywne substancje zawarte w ziołach „przenieść” do suszonych owoców fot. Tomasz Lewandowski
– Odwadnianie osmotyczne polega na zanurzeniu świeżego surowca, na przykład jabłka, w roztworze o wyższym stężeniu niż sok komórkowy, który powoduje, że woda zawarta w surowcu przechodzi do tego roztworu, a substancje stałe z tego roztworu wnikają do surowca. Proces ten jest wykorzystywany jako obróbka wstępna przed procesem suszenia, daje też możliwość wprowadzenia różnych substancji zawartych w roztworze do suszonego materiału – tłumaczy Klaudia Masztalerz, która będzie analizować, jakie czynniki wpływają na przejście związków zapachowych z ekstraktów ziół (jeden ze składników roztworu) do odwadnianych surowców oraz określać, jak ten proces wpływa na zachowanie tych związków podczas dosuszania surowca.
Naturalne związki pochodzące z ziół posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, ale proces suszenia zmniejsza ich zawartość. Oznacza to, że dla efektywnego oddziaływania substancji aktywnych należałoby pić bardzo duże ilości naparów, bo zwykle w tej postaci przyjmowane są zioła.
– Chcę sprawdzić, czy można wzbogacić owoce w procesie odwadniania osmotycznego aktywnymi substancjami z ziół. Dzięki temu moglibyśmy jeść suszone jabłka o wzbogaconym działaniu prozdrowotnym. Proces przenoszenia związków lotnych podczas procesu odwadnia osmotycznego nie jest dostatecznie rozpoznany, ale dzięki badaniom wstępnym wiemy, że nawet niewielka zmiana w składzie roztworu ma wpływ na zawartość związków lotnych w odwadnianym surowcu. Szczegółowa analiza tego procesu pozwoli na wykorzystanie go do tworzenia nowych produktów posiadających cechy żywności funkcjonalnej – podkreśla Klaudia Masztalerz.
Prawie 140 tysięcy złotych dostanie Michalina Alicka, której opiekunem naukowym jest prof. Krzysztof Marycz. Dzięki tym pieniądzom będzie badać rolę enzymu wymagającego inozytolu 1 alfa w regulacji ekspresji białka wiążącego hormony płciowe w komórkach wątroby koni cierpiących na syndrom metaboliczny.
Michalina Alicka przyjrzy się syndromowi metabolicznemu u koni fot. Tomasz Lewandowski
– Syndrom metaboliczny, którego składowymi są m.in. otyłość, insulinooporność oraz chroniczny ogólnoustrojowy stan zapalny, stał się plagą XXI wieku. Nadmiar tkanki tłuszczowej prowadzi do wzrostu poziomu wolnych kwasów tłuszczowych w krwiobiegu, a w konsekwencji do patologicznego otłuszczenia innych organów wrażliwych na insulinę, takich jak wątroba oraz rozwoju niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Problem ten dotyczy nie tylko ludzi, ale także zwierząt przyczyniając się m. in. u koni do rozwoju syndromu metabolicznego, a także ściśle związanego z nim ochwatu przynoszącego każdego roku ogromne straty wśród hodowców i użytkowników koni – tłumaczy Michalina Alicka z Katedry Biologii Eksperymentalnej.
Wstępne badania, jakie przeprowadził zespół naukowców, w którym pracuje Michalina Alicka, wykazały, że podobnie jak u ludzi, oprócz insulinooporności, syndromowi metabolicznemu u koni towarzyszy nadmierna akumulacja tłuszczu w wątrobie, nadekspresja markerów odpowiadających za stres komórkowy, w tym stres oksydacyjny, a także obniżony poziom globuliny wiążącej hormony płciowe.
– W literaturze jest wiele informacji na temat kluczowej roli białka SHBG w metabolizmie wątroby, a jego obniżony poziom we krwi stał się markerem zaburzeń z nim związanych. Wciąż jednak nie wiadomo, jaki udział w regulacji ekspresji tego białka ma stres RE, będący na szczycie kaskady zdarzeń prowadzących do rozwoju syndromu metabolicznego – mówi naukowczyni z zespołu prof. Marycza, która w swoich badaniach „wytnie” jeden z genów uczestniczących w odpowiedzi komórki na stres RE. Umożliwi to zbadanie wpływu tego genu na biosyntezę SHBG przez komórki wątroby w warunkach in vitro i rozwój chronicznego stanu zapalnego, co pozwoli na głębsze zrozumienie zmian molekularnych zachodzących w wątrobie podczas rozwoju syndromu metabolicznego u ludzi oraz zwierząt, a także przyczyni się do poznania celów molekularnych dla nowych terapii.
Olga Rodak z Katedry Rozrodu zdobyła blisko 200 tysięcy złotych na badania dotyczące efektywności kriokonserwacji tkanki jajnikowatej u kotowatych. Opiekunem naukowym jej projektu jest prof. Wojciech Niżański.
Olga Rodak będzie sprawdzac metodę pozwalającą ratować dzikie kotowate fot. archiwum prywatne
– Agresywna ekspansja człowieka w środowisko naturalne spowodowały ograniczanie nisz ekologicznych dzikich zwierząt oraz postępujące wymieranie poszczególnych gatunków. Problem dotyczy także rodziny kotowatych. Dla utrzymania bioróżnorodności i ratowania dzikich zwierząt należy uświadomić sobie, iż materiał genetyczny pojedynczego osobnika jest na wagę złota. Stąd zamrożenie tkanki jajnikowej wraz z całą pulą komórek jajowych od postrzelonych, padłych lub poddanych eutanazji samic pozwoliłoby na pośmiertne zachowanie ich potencjału reprodukcyjnego, a co najważniejsze genetycznego – tłumaczy Olga Rodak i dodaje, że celem realizowanego przez nią projektu badawczego jest redukcja krio-stresu komórek poddawanych procedurom in vitro dla bankowania materiału genetycznego gatunków z rodziny kotowatych poprzez suplementację związkami antyapoptotycznymi.
W ramach projektu zbadany zostanie wpływ: suplementacji medium transportowego, parametrów fizykochemicznych protokołu mrożenia oraz wdrożenia rekonwalescencji komórek poddanych mrożeniu na parametry biologiczne pęcherzyków jajnikowych. Wszystkie te działania maja pozwolić opracować łatwą i szybką metodę mrożenia tkanki gonad, cennego narzędzia, pozwalającego bankować materiał genetyczny dzikich kotowatych na wiele lat.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.