eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości
krokodyl

Eksperci UPWr: Czy krokodyl i bóbr płaczą, a ryba i koń to najzdrowsze zwierzęta?

18.11.2021

Pracowity jak mrówka, krokodyle łzy czy zdrów jak ryba to znane określenia, ale nie zawsze oczywistym jest skąd się wzięły. Czy osły są naprawdę uparte, a bobry często płaczą? Prof. Grzegorz Zaleśny naukowo wyjaśnia etymologię wyrażeń nawiązujących do zwierząt i sprawdza czy powiedzenia te są faktem czy mitem.

Prof. Jarosław Bosy, rektor UPWr: – Czas na nowe rozumienie akademickości Wrocławia

15.11.2021

Rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prof. Jarosław Bosy: – Pojęcie „akademicki” Wrocław wymaga redefinicji. Powinniśmy zbudować nową strategię, w której wyznacznikiem nie będzie ilość na przykład studentów, ale jakość. Jeśli nie zmienimy sposobu myślenia, to na pewno nie będziemy jednym z wiodących ośrodków akademickich w Polsce i w tej części Europy. Będziemy jednym z wielu ośrodków.

Maria Wiórek na zawodach. Fot. Ewelina Orzeł

Absolwentka Maria Wiórek: – Wytrwałość popłaca

08.11.2021

Maria Wiórek, tegoroczna absolwentka medycyny weterynaryjnej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu o łączeniu studiów z jeździectwem, sukcesie w zawodach i spokoju jaki przynosi jej ten sport.

Absolwentka Krystyna Sulka: – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu się wyróżniał

08.10.2021

Krystyna Sulka od dziecka interesuje się przyrodą. Uwielbia zwierzęta, głównie ptaki i koty, więc wybór kierunku studiów– zootechniki, był oczywisty. W tym roku została absolwentką UPWr i od razu podjęła wymarzoną pracę – z drobiem.

Krzesimir Dębski: – Prawdziwe pomniki budujemy codziennie swoją pracą

30.09.2021

Krzesimir Dębski, autor Kantaty Uniwersyteckiej skomponowanej na 70-lecie Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o swoich kresowych i dolnośląskich korzeniach, uniwersyteckich powinnościach i o muzyce, która płynie z serca.

wyciąganie kleszcza psu

Eksperci UPWr: Jak usunąć kleszcza u psa?

20.08.2021

O tym jak prawidłowo i bezpiecznie wyciągnąć kleszcza, które gatunki są dla naszych pupili najgroźniejsze i jakimi narzędziami najlepiej się ich pozbyć, opowiada dr Jarosław Pacoń, naukowiec z Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów na UPWr.

padający deszcz

Eksperci UPWr: Dlaczego warto zbierać deszczówkę?

05.08.2021

Letnie susze powodowane zmianami klimatycznymi dokuczają większości krajom w Europie, a nam wciąż zdarza się marnować zasoby wody pitnej, które są przecież ograniczone. Prawie 90% zużywanej codziennie przez nas wody nie ma zastosowania spożywczego, służy do celów gospodarczych. A przecież można zastąpić ją deszczówką, tylko jak?

Agnieszka Janik wraz z prof. Jarosławem Bosym

Rowerowa wycieczka z rektorem

13.07.2021

Ponad 1500 złotych zapłaciła absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego Agnieszka Janik za wycieczkę rowerową w towarzystwie rektora uczelni. Była to jedna z licytacji wrocławskiego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Pytana o powody odpowiada, że chciała dać profesorowi drugą szansę.

woda lecąca z kranu

Eksperci UPWr: Czy we Wrocławiu można pić kranówkę?

11.06.2021

Woda kranowa – przez jednych pita bez obaw, przez innych unikana. Na pytania skąd się bierze przekonanie, że woda kranowa jest niezdrowa, czy faktycznie możemy ją pić i czy kamień w wodzie jest dla człowieka niebezpieczny, odpowiada prof. Agnieszka Nawirska-Olszańska.

kichająca kobieta siedząca obok psa

Eksperci UPWr: Czy istnieją psy dla alergików?

07.05.2021

Powszechnie panuje przekonanie, że psy posiadające włosy zamiast sierści są bardziej hipoalergiczne i lepiej nadają się na kompanów dla osób cierpiących na alergię. Okazuje się jednak, że badania dotyczące ras hipoalergicznych są niejednoznaczne.

Prof. Janik: – Przyroda uczy inżyniera pokory

07.05.2021

Nowo powołany profesor Grzegorz Janik z Instytutu Kształtowania i Ochrony Środowiska o tym, czego przyrodnicy mogą nauczyć inżyniera, co z tą nauką ma wspólnego... opera i jak się łączy liczby z wodą.

Prof. Bujak z UPWr nowym dyrektorem COBORU

29.04.2021

Prof. Henryk Bujak z Katedry Genetyki, Hodowli Roślin i Nasiennictwa wygrał konkurs Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi na dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych.

rośliny doniczkowe

Eksperci UPWr: Jak dbać o rośliny doniczkowe?

16.04.2021

Rośliny doniczkowe wprowadzają do domu nie tylko przyjemną atmosferę, ale także zapewniają dużo tlenu i służą jako piękny dodatek do każdego wnętrza. Warto wiedzieć, jakie rośliny wybrać do swojego domu i jak o nie dbać, by jak najdłużej z nami żyły.

Magdalena Doherty, trzymająca buldożka francuskiego

Absolwentka UPWr Magdalena Doherty z brytyjskim statusem Advanced Practitioner

14.04.2021

Magdalena Doherty pasję do weterynarii i chirurgii ma odkąd pamięta. Od zawsze wiedziała kim chce zostać, spędzając już jako dziecko wolny czas na ratowaniu i pielęgnowaniu dzikich zwierząt.

murawa

Eksperci UPWr: Jak dbać o trawnik?

09.04.2021

Wiosna w tym roku zbliża się wyjątkowo powoli, jednak nadszedł już czas by zająć się trawnikami, które o tej porze roku wymagają szczególnej pielęgnacji. Murawy są ważnym elementem ekosystemu, a zimą narażone są na znaczne uszkodzenia. Zajmują nawet 90% powierzchni terenów zieleni, a w ogrodach przydomowych tworzą niepowtarzalne tło do małej architektury. Na najczęściej zadawane pytania dotyczące ich pielęgnacji odpowiada profesor Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej.

zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę

Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?

29.03.2021

Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.

Prof. Józef Sowiński z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu

Prof. Sowiński: – Nauczanie to nieustanne wyzwania

22.02.2021

Z uczelnią związany od 38 lat, nazywa ją swoim drugim domem. O postępie w dydaktyce, nauczaniu w dobie pandemii i zagranicznych wzorcach – w cyklu „Mistrzowie dydaktyki” na 70-lecie UPWr – rozmawiamy z prof. Józefem Sowińskim.

Dr Joanna Rosenberger: – Ptaki też lubią się bawić

14.02.2021

O misji ratowania głuszców, badaniach na krukach zerkających w lusterka i informacjach zapisanych w skorupach ptasich jaj opowiada dr Joanna Rosenberger z Instytutu Hodowli Zwierząt. To pierwszy wywiad z cyklu „Naukowa siła UPWr”, który przybliży sylwetki młodych, zdolnych naukowców naszej uczelni.

Prof. Bogacz: – Torf tworzy się długo

22.01.2021

Nowo powołany prof. Adam Bogacz, gleboznawca, o tym, dlaczego trzeba chronić torfowiska, jak powstaje gleba, dlaczego te w Polsce mają tylko 12 tysięcy lat i co łączy naukę o glebie z... polityką.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg